Ulla 01/13

Lisa Bogart: Knit with Love: stories to warm a knitter's heart

Neuleaiheisen kaunokirjallisuuden kulta-aika taitaa olla ohi, sillä Kate Jacobsin Pienen lankakaupan jälkeen romaaneja ei ole juuri ilmestynyt - ainakaan suomeksi. Knit with Love on kokoelma neulojien kertomuksia oman neulomisharrastuksen tuomista iloista ja sattumuksista. Kirjaa ei ole saatavilla suomeksi, mutta sen englanti on erittäin helppotajuista ja mukavaa luettavaa.

Kirjan pääluvut on nimetty oivaltavasti tyyliin: "Neulo kaksi yhteen - Ystävyys" ja "Jatka samaan malliin - Historia" (vapaa käännös). Kirjasta löytyy kiinnostavia juttuja muun muassa siitä, miten sisällissodan aikana Amerikassa neulomista saatettiin hyödyntää vakoilussa, ja miten naisvankilassa neulominen antaa monelle mielekkään tavan kuluttaa aikaa. Lisäksi Knit with Loven lukemalla saa esimerkiksi tietää, miten sytomyssyjen neulominen sai alkunsa. Neulovia miehiä on kirjan sivuilla myös huomattavan paljon. Tarjolla on esimerkiksi kertomukset Irakissa olevista neulovista sotilaista, sekä hurmaavasta 106-vuotiaasta neulovasta herrasmiehestä. Iso osa kirjan tarinoista käsittelee erilaisia hyväntekeväisyysneulonnan muotoja, jotka ovat selkeästi tärkeitä kirjan jenkkiläisessä ilmapiirissä. Kirja myös painottaa voimakkaasti yhteisöllisen neulomisen ihanuutta ja neulojien ainutlaatuista tapaa löytää yhteinen kieli ja ystävystyä. Kirjan lopussa on kirjan ainoa hieman tekniikkapainotteisempi osio, johon on koottu neulojien parhaita "kikka-kuutosia" toisia harrastajia auttamaan. Osio tosin herättää enemmän hilpeyttä kuin ahaa-elämyksiä, sillä se opastaa muun muassa, että vyyhdillä oleva lanka pitää keriä ennen neulomista, lankakerää vaihtaessa langanpäät voi solmia yhteen, ja että neuleohjetta voi halutessaan muotoilla omalle vartalolle sopivammaksi.

Jos kirja kertookin enimmäkseen neulomisen ilosanomaa, niin ainoaksi julistukseksi se ei jää. Kirjan toinen luku on nimittäin täynnä raamattusitaatteja ja niiden oheen kirjoitettuja pieniä saarnoja neulomisesimerkeillä höystettyinä. Myös kirjoittajasta riippuen lahja- ja hyväntekeväisyysneulontaan on saatettu liittää voimakas hengellinen korostus. Niinpä kovin uskontoallerginen lukija tuskin nauttii kirjasta. Knit with Love on ihan mukavaa kertaluettavaa, mutta loppua kohti neulekampanjoiden kuvailu alkaa toistaa itseään, eikä milloin minkäkin syrjäytyneen ryhmän vaatettaminen aina oikein -kaulahuiveilla jaksa oikein kiinnostaa.

Lisa Bogart: Knit with Love: Stories to warm a knitter's heart
Revell, 2011
ISBN: 978-0-8007-1970-8

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 01/13 - Artikkelit

Useita kirjoittajia:
Villaisia uutuuslankoja

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuslankoja

Iida Glumoff:
Knit with Love

Iida Glumoff:
Neulologiaa

Taija Elo:
Tuin turinat

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Lankakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Iki-ihanat käsityöaarteet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kirja-arvio: Luonnonkauniit neuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Kalakukot:
Suomalaisia neuleporukoita: Kalakukkoneulojat

Mari Virtanen:
Kysy mitä tahansa - Arska vastaa mitä sattuu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.