Silver screen

Kaulaliinan idea tulla tupsahti päähäni eräänä iltana. Mietiskelin onteloneuletta ja sitä, että sitä olisi kiva kokeilla, mutta mitä tehdä? Jostain mielen sopukoista sitten tuli idea filmeistä ja sitä kautta myös nimi. Elokuvafriikin lisäksi huivi sopii mainiosti myös valokuvauksen harrastajalle. Langaksi valikoitui pehmeä superwash-merino, jotta herkimmänkään diivanalun ei tarvitse kärsiä kutisevasta kaulasta.

Lanka ja langan menekki

BC Garn Lucca Superwash (100 % merinovillaa, 100 g / 300 m), 200 g vaaleanharmaata (sub22) ja 200 g mustaa (sub25)

Neuletiheys

23 s ja 32 krs sileää neuletta = 10 cm
Huomaa: tiheys ei oikeastaan ole oleellinen, huivin leveys ja pituus vain muuttuvat tiheyden mukana

Puikot

Pyöröpuikko, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku hapsujen tekoon

Koko

Huivin leveys n. 21 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Huivi neulotaan onteloneuleena. Jos tekniikka ei ole sinulle entuudestaan tuttu, voit tutustua Ullan artikkeliin aiheesta. Onteloneuleen ideana on se, että huivilla ei varsinaisesti ole oikeaa ja nurjaa puolta, vaan kaksi puolta, joiden kuviot ovat vastakkaisen väriset. Tässä huivissa varsinaisella kuviopuolella on harmaita neliöitä mustalla taustalla.

Huivin kuvio on hyvin yksinkertainen. Se koostuu kahdesta osasta: reunojen neliöriveistä, joissa neulotaan kuviovärillä 6 s x 7 krs neliöitä, joita erottaa 3 krs taustaväriä ja näiden väliin tulevasta rivistä suurempia neliöitä, jossa neulotaan kuviovärillä 24 s x 29 krs neliöitä, joita erottaa 3 krs taustaväriä. Lisäksi 3 s taustaväriä erottaa neliörivit toisistaan.

Luo 96 s siten, että luot silmukat molemmilla langoilla yhtä aikaa. Aloita onteloneule. Jos luot silmukat ristikkäin neulomalla, aloita neule siten, että kuviopuolen vastapuoli (pohjavärinä harmaa) on itseesi päin, sillä näin kuviopuolelle tulee siistimpi alareuna.

Aloita neulominen kaavion kerrokselta 1. Neulo harmaat silmukat harmaalla ja mustat mustalla, näin silmukoita tulee 48 per puoli. Muista kiertää langat keskenään kerroksien päissä, jotta neuleen molemmat puolet pysyvät sivuista kiinni toisistaan. Jatka neulomista kunnes huivi on sopivan pituinen. Päättele silmukat.

Viimeistely

Höyrytä huivi kevyesti. Tee huivin molempiin päihin hapsut siten, että hapsussa on aina molempia värejä.

Kaavio

Vinkkejä

Huiviin tulee keskelle aika suuret onteloalueet. Jos pelkäät, että ne alkavat pussittaa, voit sitoa niitä neuloessa yhteen muutamasta kohtaa siten, että kierrät langat keskenään. Näin puolet pysyvät paremmin yhdessä eivätkä suuret kuvioalueet pussita.

Jos haluat saada huivin yksilölliseksi saajan mukaan, niin keskiosan "filmiruutuihin" voi suunnitella vaikka sopivia kirjoneulekuvioita.

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Langan tarjosi

Ulla 01/10 - Ohjeet

Taina Anttila:
Manteli

Taija Elo:
Mittatilauspolvarit

Niina Hakkarainen:
Silver screen

Suvi Heikkilä:
Armas

Marjut Katajala:
Manuela

Marjut Katajala:
Mariliis

Kirsikka:
Leon

Johanna Koski:
Papyrus

Marjukka Lampo:
Iris

Lilia Mankki:
Vanamo

Nna:
Tähtikala

Lotta Palonen:
Basilika

Riikka R.:
Usva

TiiQ:
Kiertoradalla

TiiQ:
Tähtilatva I ja II

Laura Uusitalo:
Oulanka

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.