Oulanka

Näissä sukissa on jotain uutta ja jotain vanhaa. Sukan yksinkertaisen palmikon malli on hiukan muunnettu Mary Oljen Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä -kirjassa esitetystä Iitin sukan kohoraidasta. Sukan rakenne taas poikkeaa tavallisesta: sukka aloitetaan kärjestä ja kiilalisäykset tehdään epäsymmetrisesti, jolloin toinen palmikkoraita kääntyy sivuun ja päättyy kantapään syrjään, toinen jatkaa varteen. Kantapääkin neulotaan harvinaisella tavalla: kiilalisäyksiä neulotaan pyörönä aina kantapäähän saakka ja lisätyt silmukat kavennetaan pois samalla, kun neulotaan kantalappu. Näin sukassa ei tarvitse poimia yhtäkään silmukkaa. Sukat voi neuloa joko neljällä puikolla tai yksi kerrallaan yhdellä pitkällä pyöröpuikolla.

Sukkien nimi viittaa Oulankajokeen, joka meanderoi, mutkittelee, samaan tapaan kuin Iitin sukkien palmikko. Kuvien sukat on toteutettu raidoittuvasta ja värivaihteluita sisältävästä langasta, mutta malli toimii yhtä hyvin myös yksivärisellä langalla.

Lanka ja langan menekki

100 g mitä tahansa yksiväristä tai pientä värivaihtelua sisältävää sukkalankaa, jonka juoksevuus on n. 420 metriä / 100 g.

Neuletiheys

32 silmukkaa ja 40 kerrosta sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan
tai
80 cm tai pidempi notkeakaapelinen pyöröpuikko, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko, jos käytät.
2 silmukkamerkkiä (eivät välttämättömät, mutta helpottavat aluksi)

Koko

Naisen, sukan pituus säädettävissä sopivaksi

Ohje

Ennen kuin aloitat

Sukat voi neuloa joko viidellä sukkapuikolla tai ns. magic loop -menetelmällä yhdellä pitkällä pyöröpuikolla. Alla annetaan ohjeet molempiin; ensin pyöröpuikon ohjeet ja sen jälkeen suluissa 4 puikon ohjeet. Neljällä puikolla neulottaessa puikot 1 ja 2 ovat jalkapöydän puikot ja 3 ja 4 jalkapohjan puikot.

Kaikki lisäykset tehdään samoin: nosta silmukoiden välinen langanjuoksu puikolle ja neulo se takareunasta oikein.

Oikean jalan sukka

Kärki ja jalkaterän suora osa

Luo yhteensä 16 silmukkaa (8 kummallekin puikolle) joko kasialoituksella tai Judy's Magic Cast-on -menelmällä (englanninkielinen ohje). Neulo sileää neuletta eli kaikki silmukat oikein. Neulo 1 kerros (jaa silmukat halutessasi tasan 4 sukkapuikolle) ja aloita sitten lisäykset: lisää 1 silmukka aina 1 silmukan päässä puikon kummastakin reunasta (tai lisää 1 silmukka 1. ja 3. puikon ensimmäisen silmukan jälkeen ja ennen 2. ja 4. puikon viimeistä silmukkaa). Jatka lisäyksiä näin joka kerroksella, kunnes kummallakin puikolla on 26 s (tai jokaisella puikolla 13 s). Jatka sen jälkeen lisäyksiä joka toinen kerros, kunnes kummallakin puikolla on 32 s (jokaisella puikolla 16 s). Yhteensä 64 silmukkaa.

Aloita seuraavalla kerroksella palmikot kaavion mukaan jalkapöydän puikolla (puikoilla 1 ja 2). Jatka jalkapohjan puikolla (puikoilla) sileää.

Jatka, kunnes työn pituus on 13 cm haluttua jalkapohjan mittaa lyhyempi (koon 38 jalkaan noin 10 cm).

Kiilalisäykset

Aloita kiilalisäykset kahdessa kohdassa jalkaterän puikolla (tai 1. ja 2. puikolla):

Aseta silmukkamerkit: Neulo 1 oikein, aseta silmukkamerkki. Neulo 3 o ja palmikon 10 silmukkaa kuvion mukaisesti. Neulo 2 o, aseta silmukkamerkki, neulo kerros loppuun normaalisti. (Toinen silmukkamerkki tulee 2. puikon alkuun, joten jos neulot sukkapuikoilla, voit jättää tämän merkin pois.)

Lisäyskerros: Neulo ensimmäiseen silmukkamerkkiin saakka, lisää 1 silmukka juuri ennen silmukkamerkkiä. Neulo kuvion mukaisesti toiseen silmukkamerkkiin saakka ja lisää 1 silmukka heti merkin jälkeen. (Tai tee toinen lisäys toisen puikon alkuun.) Huomaa, että lisäykset tehdään silmukkamerkin eri puolilla! Ensimmäinen silmukkamerkki siirtyy kauemmas puikon reunasta, tonen pysyy jalkapöydän puikon keskellä (lisäykset tehdään aina 3. puikon alussa).
Välikerros: Neulo oikeat silmukat ja lisätyt silmukat oikein, jatka palmikkoa normaalisti kaavion mukaan.

Toista vuorotellen lisäys- ja välikerroksia, kunnes jalkapöydän puikolla on yhteensä 64 silmukkaa (tai 1. ja 2. puikolla 32 silmukkaa kummallakin). Päätä jalkapöydän puikon loppuun (2. puikon loppuun).

Kantapää

Kantapään käännös tehdään jalkapohjan puikolla lyhennetyin kerroksin, ikään kuin neuloisit puolikkaan tiimalasikantapäästä. (Siirrä 3. ja 4. puikon silmukat yhdelle puikolle.)

Neulo kunnes jalkapohjan puikolla on jäljellä vain 1 silmukka. Kierrä lanka viimeisen silmukan varren ympäri (tuo lanka työn eteen, nosta silmukka neulomatta, vie lanka työn taakse, nosta silmukka takaisin vasemmalle puikolle) ja käännä työ. Neulo jalkapohjan silmukoilla nurjaa, kunnes puikolla on 1 silmukka, kierrä lanka tämän silmukan varren ympäri (vie lanka työn taakse, ota silmukka neulomatta, vie lanka työn eteen, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle), käännä työ. Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, kierrä ja käännä. Jatka näin kääntäen työ aina yhtä silmukkaa aiemmin kuin edellisellä kerroksella, kunnes neulottavia silmukoita on jäljellä 12 (kummastakin reunasta on nyt neulomatta 10 silmukkaa).

Järjestä nyt silmukat uudelleen: siirrä jalkapöydän puikon kummastakin reunasta 16 silmukkaa kantapääpuikolle. Jalkapöydän puikolle (tai puikoille) jää yhteensä 32 silmukkaa, kantapään puikolla on nyt 64 s.

Kantalappu

Kantalappu neulotaan edestakaisin, ja jokaisella kerroksella kavennetaan pois yksi silmukka kantakiilasta, kunnes työssä on jäljellä enää alkuperäiset 64 silmukkaa.

Työn oikea puoli on itseäsi kohti. Neulo kantapään keskimmäiset 12 silmukkaa oikein ja sen jälkeen vasemmasta reunasta 9 silmukkaa oikein niin, että poimit mukaan silmukan varren ympäri kierretyn lankalenkin. Neulo viimeinen nostettu silmukka: poimi silmukan varren ympäri kierretty lankalenkki mukaan ja neulo silmukka ylivetokavennuksella yhteen seuraavan silmukan kanssa. Käännä työ.

Nosta 1 s, neulo 21 s nurin. Neulo 9 s nurin niin, että poimit samalla mukaan silmukan varren ympäri kierretyn lankalenkin. Neulo 2 nurin yhteen, poimi ensimmäisen silmukan varren ympäri kierretty lankalenkki mukaan. Käännä työ.

Oikean puolen kerros: Nosta 1 s neulomatta, neulo *2 nurin, 2 oikein*, toista *-* yhteensä 7 kertaa, neulo 2 nurin, tee ylivetokavennus, käännä työ.
Nurjan puolen kerros: Nosta 1 s neulomatta, neulo *2 oikein, 2 nurin*, toista *-* yhteensä 7 kertaa, neulo 2 oikein, neulo 2 nurin yhteen, käännä työ.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantapään puikolla on jäljellä 34 silmukkaa (eli kummassakin reunassa on jäljellä enää 1 ylimääräinen silmukka).

Neulo vielä oikean puolen kerros, mutta älä sen lopuksi käännä työtä, vaan jatka suljettuna neuleena jalkapöydän puikolle (puikoille). Neulo oikeat silmukat oikein ja jatka palmikkoa kaavion mukaan. Kantapääpuikon alussa neulo 2 oikein yhteen; tämä kaventaa pois viimeisen kiilalisäyksissä lisätyn silmukan. Nyt kummallakin puikolla on 32 silmukkaa. (Jaa tässä vaiheessa kantalapun silmukat taas 2 puikolle, jokaisella puikolla 16 s.)

Varsi

Jatka takana joustinneuletta ja edessä palmikkoa kaavion mukaan, muut silmukat oikein, kunnes varren pituus on n. 9 cm tai noin 2 cm lyhyempi kuin haluttu pituus. Aloita joustinneule myös etupuolen puikoilla: neulo 4 oikein, palmikkokuvio kaavion mukaan, 3 o, *2 n 2 o*, toista *-* kunnes puikolla on jäljellä 1 silmukka, 1 o. Palmikon toiselle puolen jää 5 ja toiselle puolen 3 oikeaa silmukkaa, muutoin sukan suu on 2 o 2 n -joustinta. Jatka näin noin 2 cm. Päättele löysästi kaavion kerroksella 4, 5, 10 tai 11.

Vasemman jalan sukka

Tee sukka muuten samoin kuin oikean jalan sukka, mutta jotta saat sukista peilikuvat, tee näin:

Aloita kaavion kerrokselta 7.

Tee kiilalisäykset peilikuvana: Aseta silmukkamerkit: Neulo 4 oikein ja palmikon 10 silmukkaa kaavion mukaisesti. Neulo 2 o, aseta silmukkamerkki, neulo kaavion mukaisesti kunnes puikolla on jäljellä 1 silmukka, aseta silmukkamerkki. (Ensimmäinen silmukkamerkki tulee 1. puikon loppuun, joten jos neulot sukkapuikoilla, voit jättää tämän merkin pois.) Tee lisäykset juuri ennen 1. silmukkamerkkiä ja heti 2. silmukkamerkin jälkeen, kuten oikean jalan sukassakin.

Viimeistely

Päättele langanpäät, pingota kevyesti jos haluat.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Kuva punakeltaisista sukista: Taija Elo

Ulla 01/10 - Ohjeet

Taina Anttila:
Manteli

Taija Elo:
Mittatilauspolvarit

Niina Hakkarainen:
Silver screen

Suvi Heikkilä:
Armas

Marjut Katajala:
Manuela

Marjut Katajala:
Mariliis

Kirsikka:
Leon

Johanna Koski:
Papyrus

Marjukka Lampo:
Iris

Lilia Mankki:
Vanamo

Nna:
Tähtikala

Lotta Palonen:
Basilika

Riikka R.:
Usva

TiiQ:
Kiertoradalla

TiiQ:
Tähtilatva I ja II

Laura Uusitalo:
Oulanka

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.