Mittatilauspolvarit

Mittatilauspolvarien tarina lähti liikkeelle Ullablogin toivelistasta, jossa toivottiin ohjetta polvisukkiin. Päätin kysyä Lankabaarista, haluaisivatko he sponsoroida ohjeeseen langan, ja siellä oltiin kiinnostuneita yhteistyöhön. Mittatilauspolvarit on ohje, jolla on helppo tehdä itselleen sopivat polvisukat, kuin mittatilaustyönä. Sukat neulotaan kärjestä alkaen, joten niitä voi sovittaa matkan varrella. Perinteisen ohjeen sijaan tämä on pikemminkin resepti siitä, miten teet itsellesi sopivat polvisukat.

Lanka ja langan menekki

Crystal Palace Mini Mochi (80 % merinovillaa, 20 % nylonia; 50 g / 178 m), 150 g väriä Tapestry Rainbow (105)
Korvaavaksi langaksi käy mikä tahansa ohut sukkalanka, jossa on noin 400 m / 100 g.

Neuletiheys

29 s ja 40 krs = 10 cm sileää neuletta suljettuna

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Ohjeen sukat ovat kokoa 39. Koko on muokattavissa jalan ja säärien koon mukaan.

Ohje

Luo 8 silmukkaa haluamallasi kärkialoituksella. Itse olen ohjeen sukissa käyttänyt Judy's Magic Cast-Onia. Jaa silmukat neljälle puikolle ja aloita lisäykset valitun kärkialoituksen mukaisesti. Ohjeen sukassa lisäykset on tehty seuraavasti: 1. puikolla neulo 1 o, tee lisäys ja neulo puikko loppuun. 2. puikolla neulo, kunnes puikolla on jäljellä yksi silmukka, tee lisäys ja neulo viimeinen silmukka. 3. puikolla lisäys tulee samalla tavalla kuin 1. puikolla, ja 4. puikolla lisäys tehdään kuten 2. puikolla. Lisäykset voi tehdä esimerkiksi nostamalla puikkojen välisen langan vasemmalle puikolle ja neulomalla sen takareunasta oikein.

Toista kärjen lisäykset joka toisella kerroksella, kunnes työssä on 64 silmukkaa. Neulo sitten sileää.

Aloita kiilalisäykset 13 cm ennen kantapäätä jalkapohjan puikoilla seuraavasti:

1. kerros: neulo kaikki silmukat oikein.
2. kerros: 1 o, tee lisäys, neulo, kunnes 2. puikolla on 1 silmukka jäljellä, tee lisäys ja neulo 2. puikon viimeinen silmukka.
Neulo 3. ja 4. puikon silmukat oikein.

Toista molempia kiilakerroksia vielä 11 kertaa. Yhteensä molempia kiilakerroksia tulee siis 12. Jätä sitten jalkapöydän silmukat (3. ja 4. puikot) odottamaan. Kantapää neulotaan edestakaisin jalkapohjan silmukoilla. Neulo lyhennetyt kerrokset seuraavasti:

1. kerros: 43 o, kierrä lanka seuraavan silmukan ympäri, käännä työ
2. kerros: 30 n, kierrä lanka seuraavan silmukan ympäri, käännä työ

Toista, kunnes kantalapun keskellä on 13 aktiivista silmukkaa odottavien nostettujen silmukoiden välissä. Neulo nurin seuraavat 13 silmukkaa ja sen jälkeen vielä seuraavat 8 silmukkaa niin, että nostat silmukan juuren ympäri kierretyn langan puikolle ja neulot sen nurin yhteen silmukan kanssa. Kun jäljellä on yksi kieputettu silmukka, nosta sen ympäri kierretty lanka puikolle ja neulo 3 nurin yhteen niin, että kolmas silmukka on ensimmäinen reunasilmukoista.

Käännä seuraavaksi työ ja neulo oikein, kunnes olet taas kieputettujen silmukoiden äärellä. Toista nurjalla puolella tehty kieputettujen silmukoiden nostaminen ja kierretyn langan neulominen silmukan kanssa yhteen, mutta neulo tällä kertaa silmukat oikein yhteen.

Tee tämän jälkeen kantalappu. Neulo nurin, kunnes jäljellä on yksi silmukka ennen rakoa. Neulo se yhteen ensimmäisen raon toisella puolella olevan silmukan kanssa. Neulo sitten oikein, kunnes olet vastaavassa tilanteessa oikealla puolella, ja neulo kaksi silmukkaa takareunoista oikein yhteen. Toista, kunnes kaikki reunasilmukat on neulottu yhteen. Kun olet neulonut ne, jatka sukan neulomista normaalisti pyörönä.

Ohjeen sukissa on neulottu ensimmäisen puikon viimeinen silmukka nurin niin sanottuna saumasilmukkana. Nurjat silmukat muodostavat sauman pohkeen taakse. Neulo sileää 15 cm tai kunnes pohje alkaa levetä ja aloita sitten pohjelisäykset. Lisää saumasilmukan kummallakin puolella yksi silmukka joka 7. kerros niin monta kertaa, että pohkeesi mahtuu sukkaan hyvin. Ohjeen sukissa on lisäys toistettu yhteensä 9 kertaa. Tarpeellisten lisäysten jälkeen jatka sileää neuletta, kunnes sukka on noin 4 cm haluttua lyhyempi. Aloita sitten 2 o, 2 n -joustinneule ja neulo sitä 4 cm.

Päättele sukka joustavasti ja päättele langanpäät. Neulo toinen sukka samalla tavalla.

Vinkkejä

Voit rakentaa tämän ohjeen avulla juuri itsellesi sopivat polvisukat käyttäen mieleistäsi kärkialoitusta. Judy's Magic Cast-Onin sijaan voit käyttää esimerkiksi 8-aloitusta.

Ohjeessa kuvatun ranskalaisen kantapään lisäksi voit käyttää esimerkiksi tiimalasikantapäätä. Ranskalainen kantapää saattaa vaikuttaa ensi lukemalta hämmentävältä, mutta se selkenee kyllä neuloessa. Joustavaan päättelyyn olen itse käyttänyt neulottua päättelyä, jonka ohje löytyy esimerkiksi Punokset puikoille -kirjasta.

Muista kokeilla sukkaa matkan varrella usein jalkaan tai pyytää saajalta tarkat mitat, jotta sukasta tulee varmasti sopiva. Mittatilauspolvareihin on mahdollista yhdistää myös erilaisia pintaneuleita, kuten palmikkoa tai pitsiä. Vain mielikuvitus on rajana sille, millaiset sukat tällä ohjeella voi tehdä!

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Langan tarjosi

Ulla 01/10 - Ohjeet

Taina Anttila:
Manteli

Taija Elo:
Mittatilauspolvarit

Niina Hakkarainen:
Silver screen

Suvi Heikkilä:
Armas

Marjut Katajala:
Manuela

Marjut Katajala:
Mariliis

Kirsikka:
Leon

Johanna Koski:
Papyrus

Marjukka Lampo:
Iris

Lilia Mankki:
Vanamo

Nna:
Tähtikala

Lotta Palonen:
Basilika

Riikka R.:
Usva

TiiQ:
Kiertoradalla

TiiQ:
Tähtilatva I ja II

Laura Uusitalo:
Oulanka

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.