Leon

Leon on ensisijaisesti miehelle suunniteltu lapanen, jota voi käyttää sekä nurja että oikea neule päällä päin. Suunnittelu lähti liikkeelle vihreäkirjavasta langasta, jonka ajattelin hieman maastokuvioisena sopivan luonnosta pitävän miehen joululahjaan. Halusin käyttää sileää nurjaa neuletta siksi, että kirjava lanka näyttää mielestäni siinä vielä elävämmältä. Varren palmikkokuvioksi suunnittelin yksinkertaisen, mutta myös nurinpäin mielenkiintoiselta näyttävän mallin. Lapasten lyhyttä ja ytimekästä nimeä voi myös käyttää toisinpäin, kuten lapasia.

Lanka ja langan menekki

Sandnes Smart (100 % villaa; 50 g / 100 m), 100 g vihreäkirjavaa (8683)

Korvaavaksi langaksi sopii esimerkiksi Novita 7 Veljestä.

Neuletiheys

22 s ja 27 krs sileää nurjaa neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

Apupuikko palmikoita varten

Koko

Mies

Ohje

Varsi

Luo 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo lapaset suljettuna neuleena. Neulo aloituskerroksella (0. kerros) *4 o, 6 n, 4 o, 3 n, 4 o, 3 n*. Toista *-* toisen kerran. Neulo kerrokset 1.-16. toistamalla kaavion mallikerta kahdesti. Neulo kerrokset 17.-30. samalla tavoin kuin kerrokset 1.-14. Neulo sen jälkeen kaavion kerrokset 31.-34.

Kämmen

Neulo 2 o, 22 n, 2 o ja 22 n. Aloita samalla peukalokiila, eli lisää silmukka kerroksen keskellä olevien 2 oikean silmukan molemmin puolin. Neulo lisätyillä silmukoilla nurjaa. Toista lisäykset joka 3. kerros niin, että edellisellä kerralla lisätyt silmukat jäävät uusien lisäysten väliin. Kun kämmenosan korkeus on 6,5 cm, siirrä peukalokiilan 14 s odottamaan ja luo niiden tilalle 2 uutta silmukkaa. Jatka kämmenosaa neulomalla joka kerroksella 2 o, 22 n, 2 o ja 22 n, kunnes kämmenosan korkeus on 16,5 cm.

Kärki

Neulo kerroksen 1. oikea silmukka 4.:lle puikolle, ja siirrä vastaavasti muiltakin puikoilta 1. silmukka edellisille puikoille. Tee 1. ja 3. puikon alussa ylivetokavennus ja neulo 2. sekä 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä.

Peukalo

Ota työhön odottamassa olleet 14 s ja poimi peukalon juuresta 4 uutta silmukkaa. Jatka peukalokiilan 2 oikealla silmukalla ja 2 keskimmäisellä peukalon juuresta poimitulla silmukalla oikeaa, neulo muilla silmukoilla nurjaa. Kun peukalon pituus on 5,5 cm, aloita kavennukset samalla tavalla kuin kämmenosan kärkikavennukset: neulo 1. oikean silmukan kohdalla 2 s oikein yhteen ja tee toisen oikean silmukan kohdalla ylivetovetokavennus. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen lapanen edellisen peilikuvana.

Viimeistely

Päättele langat siististi niin, että kumpaakin puolta voi pitää päällä.

Kaaviot

Vinkkejä

Lapanen sopii kumpaankin käteen, joten jos et jaksa neuloa toista lapasta ensimmäisen peilikuvana, voit hyvin neuloa kaksi keskenään täysin samanlaistakin lapasta.

Ohjeen muokkaaminen pienempikätiselle onnistuu helpoiten niin, että teet varren ohjeen mukaisesti 48 silmukalla, mutta kämmenosassa kavennat silmukoita ja lyhennät pituutta käyttäjän käteen sopivammaksi.

Teksti ja kuvat

Kirsikka

Lisää Kirsikasta

Ulla 01/10 - Ohjeet

Taina Anttila:
Manteli

Taija Elo:
Mittatilauspolvarit

Niina Hakkarainen:
Silver screen

Suvi Heikkilä:
Armas

Marjut Katajala:
Manuela

Marjut Katajala:
Mariliis

Kirsikka:
Leon

Johanna Koski:
Papyrus

Marjukka Lampo:
Iris

Lilia Mankki:
Vanamo

Nna:
Tähtikala

Lotta Palonen:
Basilika

Riikka R.:
Usva

TiiQ:
Kiertoradalla

TiiQ:
Tähtilatva I ja II

Laura Uusitalo:
Oulanka

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.