Manteli

Manteli-sukissa on yhdistetty sileää neuletta ristityillä silmukoilla neulottuun kuvioraitaan. Inspiraatio kuvioneuleeseen tuli japanilaisesta neulemallikirjasta, mutta se muotoutui puikoilla ihan omanlaisekseen. Kuviossa on käytetty muutamia erikoisia silmukoita, mutta niitä ei kannata säikähtää; ohje näyttää monimutkaiselta, mutta neulominen on kuitenkin suhteellisen suoraviivaista. Loppuosan saakin sitten päästellä sileää oikeaa.

Sukat neulotaan varresta aloittaen, ja niissä on ranskalainen kantapää ja nauhakavennus. Nilkan kohdalla on tehty ylimääräiset muotoilut parantamaan istuvuutta.

Lanka ja langan menekki

Ramisukkalanka (80 % villaa, 20 % ramia; 100 g / 300 m), 100 g norsunluunvalkoista

Neuletiheys

28 s ja 37 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen. Kokoa on helppo muuttaa jalkaterän mittaa säätämällä.

Ohje

Luo 64 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena sileää oikeaa 8 krs. Kerroksen vaihtumiskohta tulee keskelle taakse. Kiinnitä aloitusreunan päärme: Taita reuna nurjat puolet vastakkain ja poimi aloitusreunasta 64 s. Neulo aina yksi silmukka puikolta ja yksi aloitusreunan silmukka oikein yhteen. Silmukoita kannattaa poimia sitä mukaa kuin työ etenee, korkeintaan yhden puikon verran kerrallaan. Vaihtoehtoisesti voit neuloa yhden kerroksen sileää ja kiinnittää päärmeen jälkikäteen ompelemalla.

Aloita mallineule kaavion mukaisesti. Jätä kaavion 16. kerroksella kerroksen 2 viimeistä silmukkaa neulomatta ja siirrä ne seuraavan puikon alkuun. Siirrä seuraavalla kerroksella silmukat takaisin.

Neulo seuraavalla kerroksella kaavion jälkeen jokaisen puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Työssä on nyt yhteensä 60 s. Neulo sileää oikeaa 3,5 cm.

Aloita nilkan muotoilut. Neulo kerroksen alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Neulo, kunnes kerroksen viimeisellä puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo 7 krs sileää oikeaa ja toista kavennukset, tällä kertaa 2 silmukan päässä keskitakasaumasta: neulo 2 o, ylivetokavennus, kerroksen lopussa 2 o yhteen, 2 o. Neulo 7 kerrosta sileää oikeaa. Neulo 4 o, lisää yksi silmukka, neulo, kunnes kerroksen viimeisellä puikolla on jäljellä 4 silmukkaa, lisää yksi silmukka, neulo 4 o. Neulo 3 kerrosta sileää oikeaa. Neulo 6 o, lisää yksi silmukka, neulo, kunnes kerroksen viimeisellä puikolla on jäljellä 6 silmukkaa, lisää yksi silmukka, neulo 6 o. Neulo 1 kerros oikein.

Aloita kantalappu. Siirrä kerroksen ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukat samalle puikolle, yhteensä 30 s. Neulo näillä silmukoilla edestakaisin vahvistettua neulosta: oikealla puolella *nosta 1 s oikein, neulo 1 o*. Toista *-* kerroksen loppuun. Neulo nurjalla puolella kaikki nurin. Nosta kantalapun reunasilmukka neulomatta kerroksen alussa sekä oikealla että nurjalla puolella. Neulo näin 30 kerrosta, viimeiseksi nurjan puolen kerros.

Aloita kantapään kääntäminen.

  • Neulo 17 silmukkaa oikein
  • Tee ylivetokavennus, neulo vielä yksi silmukka oikein, käännä työ
  • Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 5 nurin, neulo kaksi nurin yhteen, 1 n, käännä työ.

Jatka kavennuksia niin, että lisäät kavennusten välisiä silmukoita aina yhdellä: neulo yhteen aikaisemmin nostettu silmukka ja ensimmäinen silmukka, jota et neulonut edellisellä kerroksella, ja neulo kavennuksen jälkeen vielä yksi silmukka ennen käännöstä. Ko. silmukan nostat neulomatta käännöksen jälkeen.

Kun olet neulonut kavennukset ja kantapäässä on jäljellä 18 silmukkaa, poimi kantalapun molemmista reunoista 16 silmukkaa: yksi jokaisesta nostetusta reunasilmukasta ja vielä yksi kantalapun ja jalkapöydän yhtymäkohdasta. Jaa kantapäästä jääneet silmukat tasan 1. ja 4. puikolle.

Aloita kiilakavennukset. Kavenna 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka toisella kerroksella vielä 9 kertaa, kunnes puikoilla on 15 silmukkaa jäljellä ja sukassa on yhteensä 60 silmukkaa.

Neulo sileää oikeaa, kunnes sukka on noin 3,5 cm lyhyempi kuin jalkaterä. Aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikolla oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo 2. ja 4. puikolla 1 o, ylivetokavennus, neulo loput silmukat oikein. Toista kavennuskerros joka toisella kerroksella yhteensä 5 kertaa eli kunnes työssä on 40 s (10 s / puikko). Jatka tämän jälkeen kavennuksia joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 24 s (6 s / puikko). Neulo vielä kerran 1. puikon silmukat kavennuksineen. Siirrä 1. ja 4. puikon silmukat samalle puikolle (11 s), samoin 2. ja 3. puikon silmukat (12 s) ja silmukoi yhteen. Päättele langanpäät ja pingota tai höyrytä kevyesti.

Kaaviot


Teksti ja kuvat

Taina Anttila

Lisää Tainasta

Langan tarjosi

Ulla 01/10 - Ohjeet

Taina Anttila:
Manteli

Taija Elo:
Mittatilauspolvarit

Niina Hakkarainen:
Silver screen

Suvi Heikkilä:
Armas

Marjut Katajala:
Manuela

Marjut Katajala:
Mariliis

Kirsikka:
Leon

Johanna Koski:
Papyrus

Marjukka Lampo:
Iris

Lilia Mankki:
Vanamo

Nna:
Tähtikala

Lotta Palonen:
Basilika

Riikka R.:
Usva

TiiQ:
Kiertoradalla

TiiQ:
Tähtilatva I ja II

Laura Uusitalo:
Oulanka

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.