Tuulia Salmela: The Tailored Sweater -metodi
Satu Lehti:
Viime syksynä oli Suomen ensimmäinen neuleretriitti ja minulla oli onni päästä sinne mukaan. Neuleretriitissä meillä oli mahdollisuus ottaa osaa
ensimmäiseen Suomessa pidettyyn The Tailored Sweater (TTS) -paitapajaan, jossa Tuulia opetti kädestä pitäen, kuinka istutetut hihat neulotaan
puseroon ylhäältä alaspäin, saumattomasti.
Heti kurssin aluksi, jo silmukoita luotaessa, Tuulia opetti meille silmukoiden luomistavan, joka oli monelle aivan uusi. Uusien asioiden tulva jatkui, ensimmäisen kymmenen sentin kuluessa olimme oppineet yhden toimivan tavan neuloa lyhennettyjä kerroksia, tavan neuloa kaksi nurin yhteen niin, että se ei erotu oikealle puolellej a tavan yhdistää oikea ja vasen olka toisiinsa niin, että niskassa olevat silmukat eivät veny.
Kurssin aikana oli tarkoituksena neuloa mallipaita, pieni puseron mallinen mallitilkku, jossa pääsivät esille kaikki TTS-puserossa esiin tulevat yksityiskohdat. Mallipaidassa oli lyhennetyillä kerroksilla muotoillut olkapäät, istutetut hihat ja kädentiet ja virkkausaloituksella luodut silmukat. Osa kurssilaisista sai paidan valmiiksi jo kurssin aikana ja osa, kuten minä, sai paidan valmiiksi vasta myöhemmin. Valmista mallipaitaa olen myöhemmin voinut käyttää apuna, kun olen neulonut TTS-paitaa omilla mitoillani.
Kurssilla opittiin ottamaan mitat jokaisesta. Metodin mukaiseen neuleeseen tarvitaan runsaasti mittoja, selän pituudesta hihapyöriön pituuteen. Mittojen suuri määrä on tarpeen, että neuleesta saisi kullekin vartalolle oikein istuvan.
Kurssin jälkeen otin mitat käyttöön, kun aloitin omaa TTS-villatakkiani. Ensimmäistä villatakkia neuloessa huomasin, miten tärkeää on ottaa mitat oikein ja kuinka hyödyllinen mallitilkku on. Mitat syötettiin TTS-Excel-taulukkoon ja taulukko laski tarvittavat silmukkamäärät neuletta varten. Jotta silmukkamäärien laskeminen olisi onnistunut oikein, tarvittiin mallitilkku, joka oli käsitelty siten kuin valmista neuletta tultaisiin käsittelemään.
Jotkin mitat osoittautuivat tärkeämmiksi kuin toiset. Neuleen takapituutta pystyy säätelemään neuloessa, mutta jos kädentien ympärysmitta on liian pitkä tai liian lyhyt, on mahdollista, että hihoista tulee joko lepakkohihat tai tiukat seitsemänkymmenlukulaiset makkarankuoret.
Laskentataulukko laskee valmiiksi sivusaumaan tulevat vyötärömuotoilut, mutta jos haluaa siirtää muotoilut johonkin muuhun kohtaan, ne on laskettava itse. Koska jokaisen naisen rinnat ovat erilaiset, laskentataulukko ei laske ohjeeseen rintamuotoiluja vaan ne pitää sovittaa jokaiseen neuleeseen erikseen. PDF-materiaalissa on kyllä ohjeet rintamuotoilujen laskemista ja neulomista varten. Materiaali sisältää kaikki ne ohjeet ja tiedot, jotka kurssilla saa suullisessa muodossa, ja vielä enemmän.
Vaikka taulukko laskeekin neuleen silmukkamäärät ja kerrosmäärät, neuloja joutuu edelleen ajattelemaan itse. Sokea ohjeen mukaan neulominen ei onnistu, eikä sen ole tarkoituskaan onnistua. Neuleen sovittaminen on metodin mukaan vähintään yhtä tärkeä osa neulomista kuin silmukoiden luominen. Kun neuletta sovittaa, on mahdollista ajoissa huomata mittausvirheet ja ne ehtii korjata ajoissa, ennen kuin koko neule on vamis.
Metodi antaa mahdollisuuden luovuuteen, sen pohjalta voi suunnitella lukemattomia erilaisia malleja. Kaiken pohjana ovat henkilökohtaiset mitat ja mallitilkku. Minä neuloin villatakin kurssin jälkeen ja onnistuin mielestäni siinä mainiosti. Valmis villatakki on istuva ja neulominen oli helppoa. Kuinka hyvin olisin onnistunut ilman kurssia, sitä en osaa sanoa.
Pörrö kokeili TTS-mallipaidan neulomista omin avuin, vain PDF-materiaalin turvin ja kertoo lisää aiheesta.
Pörrö Sahlberg:
Olen neulojana omapäinen ja harvoin seuraan ohjeita sanasta sanaan. The Tailored Sweater -ohjeen ideana on neuloa ensin pieni mallipaita, jossa
kaikki olennaiset tekniset asiat tulevat harjoitelluiksi. Metodi ja muotoilu kiinnostivat minua ja pieni paita on jossain määrin käytännöllinen.
Mallitilkkua en tosin saanut aikaiseksi vaan nappasin vain kerän sopivan oloista maitolankaa hyllystä.
Luin ohjeen 38 sivua läpi ennen mallipaidan aloittamista ja suosittelen sitä muillekin. Ohjeessa on erittäin hyvät työvaihekuvat ja niitä on runsaasti myös ihan perusasioista, alkaen silmukoiden luomisesta. Tulostin kuitenkin vain ne viisi sivua jotka ohjeessa koskivat mallipaitaa. Tämän takia jäin muutamaan otteeseen hieman jumiin, koska en muistanut tarkalleen mitä piti tehdä. Varsinaisesta ohjeesta löytyi vastaus muihin ongelmiin ja erratasta kolmos- ja neloskohtien pikkuvirheisiin, mutta muutoin ohje oli helppolukuinen ja yksiselitteinen.
Pienessä koossa hihan alle luotavat silmukat jäivät käyttämälläni langalla hieman törröttämään johtuen siitä, etten laskenut langan tiheyttä enkä ottanut nallesta mittoja. Itselle tehdessä mittojen ottaminen kannattaa kuitenkin tehdä tarkasti erityisesti kädenympäryksen (mitta J) kohdalla, jotta paidan istuvuus on hyvä.
Olen neulonut paljon paitoja ylhäältä alas erilaisilla tavoilla. Yleisimmin olen käyttänyt yhtenäisesti etu- ja takakappaleen kanssa neulottua raglanhihaa. Istutettuja hihoja olen neulonut yhdessä vartalokappaleiden kanssa kahdella muullakin tavalla. Niihin verrattuna tässä ohjeessa on muutamia erityisen oivaltavia ideoita. Hartialinjan lyhennetyillä kerroksilla neulotut, istuvuutta parantavat muotoilut ovat ehdottomasti hieno yksityiskohta, joka mahdollistaa paidan paremman istuvuuden. Toinen ihana yksityiskohta on reunasilmukoiden nostoilla tehty valesauma. Ohjeesta löytyi minulle uusi tapa nostaa reunasilmukoita ja se tekee todella kauniin reunan. Lisäksi ohjeen mukana tuleva laskentataulukko on aivan loistava työkalu, koska ohjetta voi käyttää millä tahansa haluamallaan langalla: taulukko laskee automaattisesti tarvittavat silmukka- ja kerrosmäärät.