Neuleen istuvuus, omien mittojen mukaan neulominen ja neuleen sarjoittaminen
Millainen vartalo, sellainen neule
Neuleiden muotoilu on ajasta ja muodista kiinni. Muodissa olevat neuleet eivät välttämättä istu parhaiten omalle vartalotyypillesi. Toisaalta neuleohjeet suunnitellaan standardivartaloille, joka ei vastaa monenkaan vartaloa suoraan. Neuleiden valmistus vie aikaa ja rahaa, joten valitse neuleesi niin, että ne sopivat vartalotyypillesi parhaiten.
Vaatetuksella on mahdollista häivyttää niitä kohtia, joita ei haluta tuoda esille, ja toisaalta korostaa muotoja. Silmää voi huijata monella tavalla. Vaatetuksen valinnassa kannattaakin ottaa huomioon neuleen pinta (tekstuuri), materiaali, väri ja muotoilu.
Joitakin nyrkkisääntöjä
Materiaali: Jäykkä materiaali korostaa, laskeutuva häivyttää. Joustamaton, tiivis ja niukka neulos (esimerkiksi huovutettu pinta) korostaa vartalon linjoja enemmän kuin löyhemmin neulottu väljä pinta (esimerkiksi huovuttamaton).
Neuleen pinta: Silmä hakeutuu kaikkeen neulepintaa rikkovaan. Vaakaraidat, resorit ja kaulukset ovat niitä, mihin katse ohjautuu, jos neulepinta on kauttaaltaan sama. Esimerkiksi raglanhiha tuo leveyttä hartioihin muotonsa ja neuletta rikkovan saumalinjan vuoksi. Empirelinja korostaa rintojen ja vatsan seutua. Helman ja hihojen voimakkaasti kokoavat resorit tekevät helposti pussimaisen vaikutelman. Myös viimeistely on ratkaiseva - silmä etsii virheet.
Väri: Vaalea tuo huomiota, tumma vie sitä pois. Vaakalinja leventää, pystylinja häivyttää. Esimerkiksi vaalea kirjoneuleraita kannattaa sijoittaa niin, että se tuo huomion sinne, mihin sitä halutaan - jos rintoja ei haluta korostaa, raidan voi sijoittaa vaikka kaula-aukon ympärille.
Muotoilu: Suora putki näyttää silmään pyöreältä, pallomaiselta muodolta. Hieman kaareva, vyötäröltä muotoiltu neule näyttää päällä suoralta putkelta. Kaareva linja tuo muotoja sinnekin, missä niitä ei välttämättä ole - vyötärölinjan voi tehdä vaatteella vaikka sitä ei vartalossa juuri olisikaan. Helmasta leveämpi neule luo illuusion kapeammasta keskivartalosta. Neuleen päättymiskohdat tuovat myös huomiota: O-kaula-aukko tuo huomiota kaulan alueelle ja korostaa mm. kaksoisleukaa, jota V-aukko häivyttää. Korkea kaulus tuo huomion kasvoihin, syvä kaula-aukko vie sitä lähemmäs rintaa. Vartalon leveimpään kohtaan päättyvä helma kiinnittää huomion juuri siihen leveimpään kohtaan.
Esimerkki: Pyöreä tasapaksu vartalo (omenatyyppi)
Tälle vartalotyypille edustavimpia ovat neuleet, jossa helma on leveämpi kuin rinnanympärys ja vyötärö, jotta vatsa ei korostuisi liikaa. Vyötärön kohdalle voidaan tehdä selkeät muotoilut, jotta illuusio vyötäröstä saadaan. Pituudeksi valitaan kenties lantiomitta, toisin sanoen reilusti vartalon leveimmän kohdan alapuolelta. Jos rintojen kohdalle halutaan huomiota, poikkeava vaakaraita (esimerkiksi kirjoneuleraita) sopii siihen hyvin. Kaulan alueelta huomion vie pois syvä V-aukko.
Esimerkki: Kapeat hartiat, vyötärö ja lantionympärys lähellä toisiaan (suora/poikamainen tyyppi)
Tälle vartalotyypille kannattaa suunnitella neuleita, joissa helma päättyy lähelle lantion kohtaa, ja helma on leveämpi kuin vyötärö. Helmaan sopii myös hyvin poikkeava raidoitus värien tai pintaneuleiden avulla. Hartioihin tuo leveyttä ja huomiota esimerkiksi raglanhiha.
Esimerkki: Rintava, lyhyt vartalo, suuri lantionympärys vyötäröön nähden (tiimalasityyppi)
Jos rintoihin ei halua kiinnittää kovin paljon huomiota, voi valita esimerkiksi suuren savupiippukauluksen, joka tuo huomiota kasvoihin. Rintojen kohdalle ei silloin kirjoneuleraita tai vaakaraita ole kenties paras mahdollinen valinta, mutta huomiota voi kiinnittää vyötärön kohdalle. Helma saa ylettyä reilusti laskeutuen yli lantion lähes reiden puoliväliin, tai vastaavasti jäädä hieman lantion yläpuolelle.
Istuvuus
Hyvin niukasti mitoitettu neule, jossa väljyyttä on vähän tai ei lainkaan, korostaa vartalon muotoja tehokkaasti. Toisaalta neule, jossa on väljyyttä, on päällä mukavampi ja laskeutuu kauniimmin. Valitse neuleesi niin, että niissä on itselläsi mukava olla - ahdas "nakinkuori" voi olla mallin päällä sievä, mutta jos et itse viihdy vaatteessasi, se näkyy. Neule voi olla istuva ja napakka, vaikka siinä olisikin väljyyttä. Neuleohjeiden, erityisesti lehtien, mallit on valittu muodin standardien mukaan - neulo vaatteesi itsellesi. Valitse ohje niin, että se sopii omaan tyyliisi ja makuusi, vaikka muoti sanelisikin toista, ja muokkaa ohjeesta itsellesi sopiva, jos se ei sitä jo ole. Tiedä mittasi - jos ohjeen neuleen koko pituus on 60 cm ja itsellesi sopii 70 cm paremmin, neulo suosiolla 70-senttinen paita. Jos rinnanympäryksesi on 110 cm, neulo neule, joka on mukavan väljä, vaikka vaatteen rinnanympärykseksi tulisikin 115 tai 120 cm. On helpompaa ja nopeampaa neuloa vaatteet omien mittojen mukaan kuin neuloa vaatekaappiin ja toivoa oman vartalon koon tai tyypin muutosta. Kaapissa vaatteet eivät lämmitä ketään. Lopuksi, yllämainitut esimerkit ja nyrkkisäännöt ovat vain viitteellisiä - neulo sellaisia vaatteita, joissa viihdyt.
Itselle sopivat neuleet
Suunnitteletpa neuleesi ihan alusta asti itse tai neulot valmiista ohjeesta, muutama tärkeä asia kannattaa mainita, jotta lopputulos olisi mahdollisimman onnistunut.
Mallitilkku
Mallitilkku on olennainen osa onnistumista neuleiden kanssa. Mallitilkkua koskee pari nyrkkisääntöä:
1) Neulo tilkusta tarpeeksi suuri - mitä paksumpi lanka, sitä isompi tilkku. Jos neulot ohutta sukkalankaa, tilkun kooksi voi riittää vaikkapa 15 cm
x 15 cm, mutta jos neulot paksua lankaa, neulo tilkusta reilusti iso. Yksi hyvä konsti on neuloa päähine laelta alkaen - voit sovittaa sitä
neuloessasi, lopettaa laen lisäykset kun päähine on sopiva, ja saat mallitilkustasi käyttökelpoisen neuleenkin.
2) Kohtele tilkkua kuten valmista neuletta. Jos aiot pestä neuleesi, pese myös tilkku. Mittaa tiheys vähintään 10 cm matkalta, ennen ja jälkeen
pesun.
Varma tie epäonnistumiseen on pieni muutaman silmukan ja kerroksen tilkku, jota ei pingoteta, pestä tai höyrytetä, ja josta mitataan tiheys ennenkuin se on päätelty. Hyvä mallitilkku on tarpeeksi suuri ja viimeistelty (päätelty ja pesty).
Mittojen ottaminen
Älä yritä ottaa mittojasi yksin. Pyydä ystäväsi avuksi. Mitä paremmat mitat otat, sitä onnistuneempi lopputuloskin on. Ajattele aina valmista neuletta mitatessasi - ota mitat väljyyden kanssa. Jos olet epävarma mitoista, käytä hyvin istuvaa valmista neuletta apunasi. Ota mitat erikseen joka neuletta varten.
Mittaa ainakin rinnanympärys (ylävartalon levein kohta), vyötärön ympärys, lantion ympärys, vartalon pituus hihan levein kohta (yleensä käsivarren levein kohta), hartioiden leveys ja hihan pituus. On myös hyvä selvittää oman vyötärön kohdan paikka eli pituus kainalosta vyötärölle. Huomaa, että kainalon kohta neuleissa ei ole varsinaisessa omassa kainalossasi vaan 2-3 cm sen alapuolella.
Ota nämä mitat suunnitellessasi neuletta:
1. hartioiden leveys
2. rinnanympärys
3. vyötärön ympärys
4. lantion ympärys
5. vartalon pituus (neuleesta riippuen, esimerkiksi alas asti, jos neulot mekkoa)
6. hihan levein kohta
7. pituus kainalosta vyötärölle, tarvitset sitä selvittääksesi oman vyötärösi paikan
8. hihan pituus
Neuleohjeen muokkaaminen
Jos neuleohjeessasi ei ole muotoiluja, voit tehdä ne itse. Lisää lyhennettyjä kerroksia sinne, missä neulosta tarvitaan enemmän: niskassa, rintojen kohdalla, takapuolen päällä. Lyhennetyt kerrokset toimivat neuleessa kuten muotoilut ommelluissakin vaatteissa - neuleissa vain tehdään lisää neulosta sinne missä sitä tarvitaan kun ommelluissa leikataan kangasta pois. Ilman lyhennettyjä kerroksia voidaan neuloa yleensä vain lasten neuleet ja säkit.
Sovita neuletta sitä neuloessasi, jos se on mahdollista. Jälleen varmin tie epäonnistumiseen on neuloa viikko- tai kuukausitolkulla tarkistamatta tiheyttä tai mittoja, ja yhdistämisen jälkeen todeta, että neule ei istu. Neuleohjeet kirjoitetaan standardikokoisina, joten ohjeen vyötärön kohta voi olla eri kohdalla kuin oma vyötärösi on. Sijoita neuleessasi vyötärön kohta sinne, missä oma vyötärösi on. Esimerkiksi, jos vyötärösi on korkeammalla kuin ohjeen neuleessa, neulo vartalokappaleita pidemmiksi ennen kuin aloitat vyötärökavennukset.
Merkitse muistiin muokkauksesi, jotta saat kappaleista samanlaisia. Jos mahdollista, neulo esimerkiksi hihat yhtäaikaa.
Neuleiden sarjoitus
Kuten todettua, neuleet suunnitellaan standardikokoihin. Ideaalimaailmassa olisimme kaikki standardikokoisia. Toisaalta ideaalimaailmassa neuleohjeissa olisi aina monta kokoa, ja ne kaikki koeneulottaisiin. Tämä on harvoin mahdollista. Tästä syystä ohjeiden langanmenekit ovat viitteellisiä - varaa lankaa reilusti.
Valitse omat projektisi sen mukaan, miten ohjeessa ilmoitetut mitat sopivat omiin mittoihisi. Jos mitat eivät ole sopivia, muuta ohjetta. Se on nopeampaa kuin mittoihin laihduttaminen!
Neuleohjeiden kirjoittaminen on taito sinänsä, ja sen oppii tekemällä. Sarjoittamisessa voit käyttää apuna vaate- ja neuleohjevalmistajien kokotaulukoita, mutta huomaa, että ne voivat poiketa toisistaan paljonkin. Muista, että kokotaulukot ovat aina viitteellisiä. Voit pyytää apua vaikkapa neuletapaamisessa - kysy, saisitko ottaa mittoja eri kokoisista neulojista ja neuleista. Huomaa, että neuleet kasvavat eri suhteissa. Vaikka rinnanympärys kasvaisi 5 tai 10 cm:llä kokojen välillä, hartioiden leveys voi muuttua vain 1 cm:n verran. Jos leveys kasvaa, pituus ei välttämättä kasva - kaikki satakiloiset eivät ole koripalloilijoita. Laske neuleelle aina muotoiluja - putki on helppo suunnitella ja neuloa, ja yleensä tavattoman epäedullisen näköinen.
Sovita mallineuleet niin, että mallineule sopii kauniisti kaikkiin kokoihin. Esimerkiksi, jos tiheys x rinnanympärys antaa tulokseksi 101 s 2 o, 2 n -joustinneuleessa, käytä 100 silmukkaa, koska silloin mallineule menee tasan kokonaisina mallikertoina silmukkamäärään. Sovita samalla tavoin mallineuleet isoihin pintoihin. Jos mahdollista, pyri kokonaisiin mallikertoihin, mutta jos joudut käyttämään osamallikertoja, pyri symmetriaan (samanlaiset etukappaleet neuletakeissa, samanlaiset reunat vartalon ja hihan yhdistymiskohdassa jne).
Laske lisäykset ja kavennukset joka koossa erikseen - käytä ruutupaperia apuna hahmottamisessa. Laskeminen on yksinkertaista matematiikkaa: neuleen leveys silmukoina on tiheys (s / cm)kertaa valmiin neuleen leveys (cm), neuleen korkeus on korkeus kerroksina (krs / cm) kertaa valmiin neuleen pituus (cm).
Esimerkki kädentien kavennuksista: Laske takakappaleen leveys hartioiden leveyden perusteella (esim. 84 s). Vähennä vartalon ympäryksestä (108 s) takakappaleen leveys silmukoina (108 - 84 = 24), jaa se kahdella niin saat kädentien kavennusten määrän per puoli (12 s). Tästä luvusta puolet (6 s), vähintään kuitenkin 3 cm, päätellään kädentien kavennusten alussa. Loput kavennetaan joka 2. krs:lla niin, että reunassa kaventuu 1 s / 2 krs.
Esimerkki hihojen muotoilusta: Hihansuuhun ja hihan leveimpään kohtaan ennen kädentien kavennuksia on hyvä jättää vähintään 5 cm pätkät, joilla lisäyksiä ei tehdä. Toisin sanoen vähennä hihan sisämitasta 10 cm, ja jaa lisäykset tasaisesti tälle mitalle. Kädentiellä päätellään sama määrä silmukoita kuin vartalokappaleissakin (edellisessä esimerkissä siis 6 s). Sen jälkeen kavennetaan molemmissa reunoissa 1 s joka 2. krs:lla, kunnes jäljellä on noin 10 cm leveyden verran silmukoita. Sitten jatketaan kaventamista 2 s joka krs:lla kunnes jäljellä on 5 cm verran silmukoita, tai kunnes pyöriö on halutun korkuinen. Luvut ovat viitteellisiä - voit hyvin poiketa näistä esimerkeistä.
Pyydä apua kanssaneulojilta - esimerkiksi Ravelrystä saa helposti apua mittoihin ja koeneulomiseen. Aloita sarjoitus muutamalla koolla (esim. XS/S, M/L, XL) ja siirry useampiin kokoihin, kun saat harjoitusta sarjoittamisesta.