ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Haruha- sukat ja kämmekkäät

 

Keväänvihreissä pitsisukissa on monta kiinnostavaa yksityiskohtaa perussukkien neulomiseen kyllästyneelle. Sukat aloitetaan kärjestä, ja niissä on perinteisen suomalaisen kantapään asemesta tiimalasikantapää. Pitsikuvion reunuksen sekä sukanvarren ja kämmekkäiden ranteen takaosan pienet palmikot neulotaan ristikkäisillä silmukoilla, ilman palmikkopuikkoa. Pitsikuvioiset kämmekkäät lämmittävät ranteita viileinä iltoina. Niissä toistuu sukkien kuvioaihe.

Nimi Haruha on japania ja tarkoittaa keväistä lehteä.

Mikäli tiimalasikantapää arveluttaa, ensimmäisestä Ullasta löytyy hyvä kuvitettu ohje.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle, 150 g, vaaleanvihreä (381). Yksi kerä riittää mainiosti sekä sukkiin että kämmekkäisiin.

Neuletiheys

Noin 26 s ja 35 krs = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan.

Koko

Naisen, kapea

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopussa.

Ohjeet

Sukat

Varvas

Luo sukkapuikolle 4 s. Neulo 6 krs sileää neuletta tasona, viimeinen krs nurin.

Seuraavaksi jaa työ sukkapuikoille: neulo aloituskappaleen 4 s puikolla 1 ja poimi vielä langan avulla kappaleen vasemmasta reunasta 2 s. Jatka puikolla 2, ja poimi kappaleen vasemmasta reunasta langan avulla vielä 2 s sekä kappaleen aloitusreunasta 2 s. Ota seuraavaksi työhön puikko 3 ja poimi langan avulla aloitusreunasta vielä 2 s sekä kappaleen oikeasta reunasta 2 s. Poimi lopuksi puikolle 4 aloituskappaleen oikeasta reunasta langan avulla 2 s ja neulo puikon 1 kaksi ensimmäistä silmukkaa puikolle 4. Jokaisella puikolla on 4 s.

Aloita kärjen lisäykset: Neulo 1. puikolta 2 s oikein. Neulo kolmas silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo viimeinen s. oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein ja neulo toinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo 2 oikein. Tee jatkossa aina kolmannen puikon lisäykset samoin kuin 1. puikolla ja neljännen puikon lisäykset kuten 2. puikolla.

Toista kärjen lisäykset yllä kuvatulla tavalla 1. ja 3. puikon lopussa ja 2. ja 4. puikon alussa, kunnes jokaisella puikolla on 9 s. Jatka lisäyksiä joka toinen kerros, kunnes jokaisella puikolla on 13 s eli työssä on 52 s.

Neulo vielä 1 krs sileää oikeaa. Seuraavalla kerroksella neulo puikoilla 1 ja 4 sileää oikeaa, ja neulo pitsikuviota ruutupiirroksen mukaan puikoilla 2 ja 3.

Huom! Pitsikuvio alkaa epäsymmetrisesti. Mallisukissa on tämän vuoksi neulottu pitsikuvio toiseen sukkaan peilikuvana.

Kantapää

Kun sukan terän pituus on noin 5-6 cm haluttua jalkaterän pituutta lyhyempi ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksesta parittoman kerroksen, aloita kantapää.

Neulo 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta. Kiristä lanka hyvin. Neulo 1. ja 4. puikon muut silmukat nurin.

Käännä työ. Nosta 4. puikon ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka taas hyvin. Neulo oikein, kunnes olet neulonut kaikki paitsi 1. puikon alussa nostetun silmukan. Käännä työ, nosta taas ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin kunnes olet neulonut kaikki paitsi 4. puikon alussa nostetun silmukan. Jatka kantapäätä niin, että nostat aina kerroksen ensimmäisen silmukan nurin neulomatta, ja jätät nostetut silmukat odottamaan.

Kun kantapään keskellä on jäljellä yhteensä 10 aktiivista silmukkaa, neulo koko sukan ympäri yksi kerros oikein ja aloita sitten kantapään lisäykset.

Neulo 1. puikon 5 aktiivista silmukkaa oikein. Käännä työ ja nosta jälleen 1. silmukka nurin neulomatta. Neulo 9 s nurin. Käännä työ ja nosta 1. silmukka nurin neulomatta. Neulo oikein, kunnes olet neulonut edellisellä kerroksella nostetun silmukan sekä sen jälkeen vielä yhden silmukan. Käännä työ ja nosta 1. silmukka nurin neulomatta. Jatka nurjaa, kunnes olet neulonut edellisellä kerroksella nostetun silmukan sekä sen jälkeen vielä yhden silmukan. Jatka lisäyksiä näin, kunnes olet neulonut työhön mukaan kaikki odottavat silmukat, ja kullakin puikolla on jälleen 13 aktiivista silmukka.

Varsi

Jatka kantapään jälkeen 1. ja 4. puikon silmukoilla sileää neuletta ja 2. ja 3. puikon silmukoilla pitsikuviota vielä oman maun mukaan 1-3 cm ja kunnes olet viimeksi neulonut kerroksen, joka 2.  puikolla edeltää vasemmalle kiertyvää ja 3. puikolla oikealle kiertyvää palmikkokerrosta. Kavenna tällä viimeisellä sileällä kerroksella 1. ja 4. puikolta molemmilta 1 s neulomalla 1. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s takareunoista oikein yhteen.

Aloita seuraavalla kerroksella palmikkojoustin ruutupiirroksen mukaan. Joustin aloitetaan palmikkomedaljongin keskeltä. Neulo jatkossa 1. ja 4. puikolla palmikkojoustinta ja 2. ja 3. puikolla pitsikuviota, kunnes varren pituus on noin 1 cm haluttua lyhyempi ja olet viimeksi neulonut pitsikuviosta parillisen kerroksen.

Lopetus

Jatka 1. ja 4. puikolla palmikkojoustinta sukan loppuun asti. Neulo 2. ja 3. puikolla ensimmäisellä lopetuskerroksella 2 s palmikkokuviota kuten edellä, neulo pitsikuvion asemesta keskimmäiset silmukat nurin ja neulo 2 s palmikkokuviota kuten edellä. Toisella lopetuskerroksella neulo samoin, mutta neulo pitsikuvion kohdalla silmukat oikein. Jatka vielä kolmas kerros samoin, mutta neulo pitsikuvion kohdalla silmukat nurin.

Päätä silmukat löysästi, ettei päättelyreuna kiristä jalassa. Päättele langanpäät.

Vinkki

Sukkamalli istuu tällaisena parhaiten melko kapeaan jalkaan. Jos haluat kaventaa mallia entisestään lapsen sukkaa varten, voit jättää 2. ja 3. puikolla pitsikuvion ainaoikeinreunuksesta molemmin puolin yhden silmukan pois.

 

Kämmekkäät

Varsi

Luo sukkapuikoille 50 s ja jaa silmukat niin, että 1. ja 4. puikolla on 12 s ja 2. ja 3. puikolla 13 s kullakin. Neulo 1. puikolla palmikkojoustinta ruutupiirroksen 2 mukaan aloittaen nuolella merkitystä kohdasta. Toisen ja kolmannen puikon silmukoilla neulotaan jatkossa palmikko- ja pitsineuletta ruutupiirroksen mukaan, mutta ensimmäiset 3 kerrosta pitsikuvion asemesta neulotaan ainaoikeinneuletta: 1. kerroksella silmukat nurin, 2. kerroksella oikein ja 3. kerroksella nurin. Neljännellä puikolla neulotaan palmikkojoustinta ruutupiirroksen mukaan aloittaen normaalisti piirroksen oikeasta reunasta.

Vasen kämmekäs

Kun kämmekkään varsi on halutun mittainen (mallikämmekkäiden varsissa on neljä kokonaista "medaljonkikuviota"), neulo vielä 4 krs niin, että 1. ja 4. puikon silmukoilla neulotaan sileää neuletta. 2. ja 3. puikon silmukoilla jatketaan koko ajan palmikko- ja pitsineuletta ruutupiirroksen mukaan.

Seuraavalla kerroksella aloita peukalokiila. Neulo 1. puikon silmukoilla sileää neuletta, kunnes puikolla on jäljellä 5 s. Nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Neulo 3 s oikein, nosta taas silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo kiertäen oikein. Neulo puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein ja jatka kerros loppuun. Neulo 2 välikerrosta ja tee sitten taas peukalokiilan lisäykset tällä kertaa niin, että lisäysten väliin jää 5 silmukkaa. Toista välikerroksia ja peukalokiilan lisäyksiä, kunnes kiilassa on lisätyt silmukat mukaanluettuna 15 s. Jätä peukalokiilan silmukat apupuikolle tai -langalle odottamaan, ja luo seuraavalla kerroksella kiilan silmukoiden tilalle 3 s. Jatka kämmenen neulomista, kunnes rystyset peittyvät, tai kunnes kämmenosa on halutun mittainen.

Lopeta kämmekäs neulomalla 1 krs kokonaan nurin, 1 krs kokonaan oikein, 1 krs kokonaan nurin ja päätä silmukat.

Oikea kämmekäs

Neulo vasemman peilikuvaksi niin, että peukalokiila tulee 2 silmukan päähän 4. puikon alusta.

Peukalo

Ota puikoille peukalokiilan 15 s ja poimi kämmenpuolelta vielä 3 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle, ja neulo kunnes peukalo on halutun mittainen. Päätä silmukat ja päättele langanpäät.

Vinkki

Pieniä asusteita ei normaalisti välttämättä tarvitse höyryttää tai pingottaa, mutta pitsineulekuvio on paremmin edukseen, jos kostutat asusteet, venytät pitsikuviota hieman auki ja annat sukkien ja kämmekkäiden kuivua muotoonsa.

Kaaviot

 

 

Ohje:
Kristel Nyberg

kuvat:
Tommi Lätti

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Jussi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.