ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Sneaker-sukkaset

 

Nämä sukat syntyivät siten, että ihastuin ostamieni nilkkasukkien muotoon ja päätin yrittää itsekin tehdä sellaiset, eli lyhyet, takaa korkeammat sukat.

Sukat neulotaan kärjestä ylöspäin ja muotoilluiksi, eli kummallakin jalalla on oma sukkansa. Ja jotta ei tarvitsisi tylsistyä pelkkään sileään neuleeseen niin jalkapöydän kohdalle tulee yksinkertainen pitsineulekuvio.

Lanka ja langan menekki

Schoeller+Stahl Forstissima Socka (väri 1012) 50g

Neuletiheys

32s ja 48 krs 2mm:n puikoilla = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 2mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisen, kengän koko noin 39, jalkaterän ympäryys noin 22cm

Mallineuleet

Ks. kaavio ohjeen lopussa

Ohje

Luo 28 silmukkaa esim. 8-aloitusmenetelmällä (neulo kaksi kerrosta silmukoihin). Jaa silmukat neljälle puikolle (7s/puikko). Tee lisäykset joka 2. kerroksella kaikille puikoille 1s päässä reunasta siten, että lisäykset tulevat 1. ja 3. puikolla 1s ennen viimeistä silmukkaa ja 2. ja 4. puikolla ensimmäisen reunasilmukan jälkeen. Lisäykset tulevat siis sukan kärjen reunoihin.

Oikea sukka

Lisää vasemmalla puolella kärkeä 5x1s molemmille puikoille (yhteensä 10s) joka toisella kerroksella ja oikealla puolella 15x1s = 68 silmukkaa. Huom: lisää siis lisäyskerroksella vain 1s/puikko. Lisäysten jälkeen joka puikolla ei ole saman verran silmukoita johtuen siitä että toisella reunalla niitä lisätään enemmän. Tasaa siis silmukat puikoille lisäysten jälkeen = 17s/puikko.

Neulo lisäysten jälkeen kaksi kerrosta ja aloita pitsikuvio. Huomaa, että pitsikuviota tehdään vain joka toisella kerroksella. Tässä sukassa pitsikuvion keskusta asettuu mukavasti noin jalkapöydän korkeimmalle kohdalle kun kuvio aloitetaan seuraavasti:
neulo 3s puikolta, tee langankierto ja kavennus (kaavion oikeanpuoleinen reuna), neulo 23 silmukkaa ja tee kavennus ja langankierto (kaavion vasemman puoleinen reuna).

Jatka neulontaa ja pitsikuviota kunnes sukan pituus kärjestä on noin 18 cm. Tee kantapää. Tässä sukassa käytettiin tiimalasikantapäätä (tee kavennuksia kunnes puikolla on 7s = 14s ja jatka siitä suoraan levennyksiin neulomatta välikerroksia), mutta voit toki tehdä muun haluamasi kantapään. Neulo kantapään jälkeen 1 krs kaikilla silmukoilla (pitsikuviota ei enää tehdä).

Aloita sen jälkeen kantapään korotus. Jatka työtä vain 1. ja 4. puikoilla, jätä muut puikot lepäämään. Kantapään korotus tehdään lyhennetyillä kerroksilla ja puikoilla 1 ja 4. Lyhennetty kerros tehdään siten, että aina kerroksen alussa nostetaan yksi silmukka nurin neulomatta (ota myös lanka puikon päälle) ja silmukka vedetään langasta kireäksi niin että näyttää kuin puikolla olisi kaksi silmukkaa yhden sijasta. Nämä silmukat jätetään neulomatta seuraavalla kerroksella, ja kun sama tehdään siis molemmissa päissä, kapenee neulonta-alue kerros kerrokselta. Vastaavaa tekniikkaa käytettiin tiimalasikantapäässä myös.

Tee lyhennettyjä kerroksia kunnes sinulla on neulottavana enää 9s/puikko. Nyt sinun pitäisi olla 1. ja 4. puikon välissä. Aloita tästä suoraan 1o1n-joustinneule. Katso tarkasti että otat lyhennettyjen kerrosten reunasilmukoista kaikki lenkit neulontaan mukaan. Neulo 4 kerrosta joustinta ja päätä silmukat joustavasti. Tee päättelykerroksesta tiukempaa kaarikohdissa (kantapään korotuksen kulmassa) ja tee jalkapöydän puoli löysemmäksi. Näin saat edestä joustavan reunan joka ei myöskään lörpötä ulospäin kulmissa.

Vasen sukka

Neulo kärkilisäykset oikean peilikuvaksi.

Vinkkejä

Sukka on helppo sovittaa omaan jalkaan sopivaksi koska sitä voi sovittaa varpaisiin samalla kun neuloo. Jos ohjeen silmukkamäärä on sinulle liian suuri, niin voit lopettaa lisäykset siinä vaiheessa kun neulottu varvasosa ulottuu varpaiden juureen. Muista silloin myös että pitsineulekuvion kärki sijoittuu eri kohtaan sukkaa. Jos teet lyhyemmän sukan, voit aloittaa pitsikuvion siten että ensimmäisten reikäkuvioiden välillä on vähemmän silmukoita, mutta aina pariton määrä, jotta keskikavennukseen jää kolme silmukkaa.

Kaavio

Kaaviossa on vain joka toisen kerroksen silmukat. Neulo joka toisella kerroksella oikeaa.

 

 

Ohje ja kuvat:
Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Jussi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.