ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Pörhö-kesälaukku

 

Pörhö on pieni ja pörheä kesälaukku. Kaksinkertaisesta hahtuvasta neulottuna ja huovutettuna laukku on pehmeä ja pyöreämuotoinen.

Lanka ja langan menekki

Piikun hahtuva turkoosi 100 g, vaalenharmaa 50 g

Neuletiheys

10 s ja 12 krs sileää neuletta pyörönä kaksinkertaisella hahtuvalla = 10 x 10 cm. Neuletiheys ei ole kovin tarkka huovutettavissa töissä, sillä huopuminen riippuu mm. pesukoneesta ja tarkkaa kokoa on vaikea ennustaa.

Puikot

Pyöröpuikot, 4,5mm, 40cm

Muut tarvikkeet

Vuorikankaaksi sopivaa kangasta noin 0,5m x 0,3m laukun lopullisen koon mukaan.

Vetoketju 20 cm tai 25 cm

Koko

Korkeus 16cm
Leveys 24cm
Syvyys 10 cm

Mitat ovat suuntaa-antavia, voit muuntaa vuorin mittoja tarpeen vaatiessa.

Ohje

Laukku neulotaan pyörönä kaksinkertaisella hahtuvalla.

Luo 80s. Neulo turkoosilla hahtuvalla 20 kerrosta, vaihda vaaleanharmaaseen hahtuvaan ja neulo 15 krs. Vaihtokohdassa voit vain neuloa edellisen värin päät mukaan uuteen kerrokseen. Vaihda vielä turkoosiin hahtuvaan ja neulo 10 krs, jonka jälkeen aloitetaan pohjakavennukset.

Lisää pyöröpuikoille silmukkamerkit 10 s, 30 s, 50 s ja 70 s kohdalle. 2 s ennen ensimmäistä merkkiä kavenna 2 o yhteen. Toisen merkin jälkeen tee ylivetokavennus, ennen kolmatta merkkiä kavenna 2o yhteen ja neljännen merkin jälkeen tee ylivetokavennus. Toista, kunnes neulemerkkien välissä on jäljellä 2s. Päättele loput silmukat.

Yhdistä pohjan reunat muodostuneiden kolmioiden kärjestä toiseen esimerkiksi virkkaamalla sivut yhteen.

Huovutus

Huovuta laukku pesukoneessa 50-60 asteessa muutaman muun pestävän kappaleen (kuten parin pyyhkeen) kanssa. Tutustu halutessasi Ullan huovutusohjeeseen.

Kuivaus

Kun laukku on huopunut, muotoile se kosteana venyttämällä kolmioiden aloitusnurkista niin, että laukkuun muodostuu suorakaiteen mallinen pohja, jonka mitat ovat suunnilleen 10cm x 16cm. Työvaihetta helpottaa suunnilleen oikean kokoinen tukeva pahvilaatikko, jonka päälle voit venyttää laukun kuivumaan niin, että kukin laukun pohjan nurkka on samassa kohtaa kuin pahvilaatikon pohjan nurkka.

Vuori

Leikkaa suorakaide, jonka pituus on 16+16+10+2 = 44 cm (2 x sivun korkeus, 1 x pohjan leveys ja 1 cm taitevaroja molempiin yläreunoihin) ja leveys on 20 + 5 +5 + 2 = 32 cm (1 x sivun leveys + 2 x puolet pohjan leveydestä + 1 cm saumavaroja molempiin reunoihin). Leikkaa lisäksi kaksi 7 x 35cm suorakaidetta hihnoiksi.

Ompele hihnat taittamalla molemmat kahtia pitkän sivun suuntaisesti siten, että nurja puoli jää päälle. Ompele sauma, käännä hihna ja tikkaa reunat. Tee toinen hihna samoin.

Taita vuori kahtia siten, että sen mitat ovat 22 x 32 cm. Taitos on laukun pohja. Merkitse molempiin reunoihin vuorin yläreunasta mitattuna kohta, jossa vuorin korkeus on 17 cm. Ommeltuasi molemmat suorat sivut vuorista (vuorin pohjaan ei tule saumaa), paina tämä merkki kohtisuoraan vuorin pohjaa kohden siten, että alas molemmille sivuille muodostuu kolmiot, joiden kannan leveys on 10 cm ( = laukun pohjan leveys). Samaan pääset, kun laitat pahvilaatikon, jonka päällä kuivatit laukun vuorin sisälle pohjalle saakka. Ompele sauma kolmion kantaa pitkin.

Tarkista vuorin sopivuus laukkuun, taita vuorin yläreuna kaksinkerroin ja laita laukun sisään. Kiinnitä samalla laukun hihnat molemmille sivuille, siten, että hihnojen kiinnityspisteet ovat symmetrisesti ja niiden väliin jää noin 10 cm tilaa. Ompele vuori kiinni laukkuun ompelukoneella tai käsin tikkaamalla oikealta puolelta.

 

 

Ohje ja kuvat:
Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Jussi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.