ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Kylykaverit

 

Pesukintaasta on kaksi versiota, toinen kunnollista hankausta haluaville (kalastajanlanka) ja toinen herkkähipiäisemmille (Novita Tennessee). Selänpesimen karheus on jotakin näiden väliltä, sillä se neulotaan kaksinkertaisella langalla, toisena säikeenä kalastajanlanka ja toisena pehmeämpi puuvillalanka. Sen voi myös neuloa halutessaan pelkästään kalastajanlangasta tai pelkästään puuvillalangasta. Saippuapussin ideana on, että palasaippua pysyy sen sisällä "roskavapaana" ja kuluu tasaisesti samalla, kun karhea kalastajanlanka hieroo käsistä liat tehokkaasti pois!

Kylykaverit kestävät konepesun 60 asteessa, joten ne  voi huoletta heittää lakanapyykin sekaan. Muista kuitenkin ottaa saippua ensin pussista pois. :)

Lanka ja langan menekki

Pesukinnas 1: 15-säikeinen kalastajanlanka, luonnonvalkoinen, n. 45 g

Pesukinnas 2: Novita Tennessee, beige, n. 40 g

Selänpesin: 15-säikeinen kalastajanlanka, luonnonvalkoinen, sekä nimetön puuvillalanka (vastaa vahvuudeltaan Novita Kotiväkeä), luonnonvalkoinen, yhdessä kaksinkertaisena, n. 100 g

Saippuapussi: 15-säikeinen kalastajanlanka, luonnonvalkoinen, n. 25 g

Neuletiheys

Neuletiheydellä ei ole kylykavereiden kohdalla suurta merkitystä.

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan (pesukintaat ja saippuapussi)
Sukkapuikot, 4 mm tai käsialan mukaan (selänpesin)
Virkkuukoukku, 3 mm (pesukintaat ja saippuapussi)
Virkkuukoukku, 4 mm (selänpesin)

Koko

Kylykavereiden pesukintaat on tehty oman käteni mukaan eli suurehkoon naisen käteen tai keskikokoisen miehen käteen sopiviksi. Jos haluat pienentää pesukinnasta esim. lapsen käteen sopivammaksi, voit vaihtaa langan ja puikot ohuemmiksi tai vähentää silmukkamäärää (määrän oltava neljällä jaollinen) ja mallineulekerroksia. Mallineule joustaa, joten pesukintaat mukautuvat monenkokoiseen käteen.

Kylykavereiden selänpesimen pituus ilman "kädensijoja" on esimerkissä 42 cm ja leveys n. 10 cm. Voit tehdä selänpesimestäsi leveämmän lisäämällä silmukoita (muista vain neljällä jaollisuus) ja pidemmän lisäämällä mallikertoja. Selänpesimen "kädensijat" voit itse solmia haluamasi mittaisiksi lenkeiksi.

Saippuapussin koko on sovitettu yleisimpien kaupoista löytyvien palasaippuoiden koon mukaan. Jos oma lempisaippuasi on malliltaan leveämpi tai pitempi, lisää silmukoiden määrää tai mallikertoja.

Mallineule

  1. kerros: Neulo 2 oikein, 2 nurin
  2. kerros: 1 oikein, langankierto, 1 oikein, 2 nurin
  3. kerros: 3 oikein, 2 nurin
  4. kerros: 3 oikein, 2 nurin
  5. kerros: 3 oikein, nosta ensimmäiseksi neulottu silmukka kahden silmukan yli (ylivetokavennus), 2 nurin

Ohjeet

Pesukinnas 1

(Kuvassa oikealla): neulotaan kuten peukaloton lapanen.

Luo kalastajanlangalla 56 silmukkaa 3 mm:n sukkapuikoille ja jätä n. 40 cm pitkä aloituslanka. Jaa silmukat siten, että jokaisella puikolla on neljällä jaollinen määrä silmukoita, esim. 12-16-12-16. Neulo sitten 2 o, 2 n joustinta 11 kerrosta (viimeinen joustinneulekerros on samalla mallineuleen ensimmäinen kerros). Neulo mallineuletta 11 mallikertaa (55 kerrosta).

Neulo sileää 1 kerros ja tee sitten kärkikavennukset: Tee ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa ylivetämiskavennus, ja toisen ja neljännen puikon lopussa neulo 2 s oikein yhteen = yhteenneulomiskavennus. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 1 silmukka. Vedä lanka näiden 4 silmukan läpi ja kiristä silmukat yhteen.

Päättele langanpää huolellisesti pujottelemalla se päättelysilmukoiden sisään parsinneulalla. Virkkaa 3 mm:n koukulla aloituslanganpätkästä ketjusilmukoilla sopivan mittainen ripustuslenkki ja kiinnitä sen toinen pää piilosilmukalla 5 mm:n päähän aloituksesta. Kiristä lanka ja päättele se huolellisesti pesukintaan nurjalle puolelle.

Pesukinnas 2

(Kuvassa vasemmalla): neulotaan kuten peukaloton lapanen

Luo Tennesseellä 56 silmukkaa 3 mm:n sukkapuikoille ja jätä n. 40 cm pitkä aloituslanka. Jaa silmukat siten, että jokaisella puikolla on neljällä jaollinen määrä silmukoita, esim. 12-16-12-16. Neulo sitten 2 o, 2 n joustinta 19 kerrosta (viimeinen joustinneulekerros on samalla mallineuleen ensimmäinen kerros). Neulo mallineuletta 11 mallikertaa (55 kerrosta). Neulo sileää 1 kerros ja jaa samalla silmukat tasaisesti sukkapuikoille, 14 silmukkaa puikolleen.

Tee kärkikavennukset: kavenna joka kerroksella jokaisen puikon alussa ja keskellä neulomalla 2 s oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on jäljellä enää 1 silmukka, vedä lanka näiden 4 silmukan läpi ja kiristä silmukat yhteen. Päättele langanpää huolellisesti pujottelemalla se päättelysilmukoiden sisään parsineulalla. Virkkaa 3 mm:n koukulla aloituslanganpätkästä ketjusilmukoilla sopivan mittainen ripustuslenkki ja kiinnitä sen toinen pää piilosilmukalla 5 mm:n päähän aloituksesta. Kiristä lanka ja päättele se huolellisesti pesukintaan nurjalle puolelle.

Selänpesin

Selänpesimen keskiosa neulotaan 15-säikeisellä kalastajanlangalla ja Kotiväen vahvuisella puuvillalangalla yhdessä, virkatut kädensijat kaksinkertaisella puuvillalangalla.

Selänpesimen keskiosa: Luo kalastajanlangalla ja puuvillalangalla 40 silmukkaa 4 mm:n sukkapuikoille. Jaa silmukat siten, että jokaisella puikolla on neljällä jaollinen määrä silmukoita, esim. 8-12-8-12. Neulo sitten sileää neuletta 3 kerrosta ja aloita mallineule. Neulo mallineuletta 14 mallikertaa tai haluamasi pituus (esimerkkipesimen keskiosan pituus on 32 cm). Neulo vielä kaksi kerrosta sileää ja seuraavalla kerroksella päättele neule löyhästi haluamallasi tavalla. Esimerkkineuleen silmukat on päätelty ylivetämällä. 

Kädensijat: Virkkaa neuleen toisen pään reunaan 4 mm:n virkkuukoukulla 40 kiinteää silmukkaa kaksinkertaisella puuvillalangalla (jätä aloituslanka roikkumaan neuleen oikealle puolelle aloituskohdan merkiksi), ja jatka virkkaamalla kiinteitä silmukoita. Älä päätä kerroksia vaan virkkaa spiraalina. Toisella virkkauskerroksella kavenna joka neljäs silmukka virkkaamalla aina joka kolmas ja neljäs silmukka yhteen, kerroksen päättyessä työssä on 30 kiinteää silmukkaa. Virkkaa näillä yksi kerros kaventamatta, ja seuraavalla (neljännellä) kerroksella kavenna taas joka kolmas silmukka virkkaamalla aina joka toinen ja kolmas silmukka yhteen, kerroksen päättyessä työssä on 20 kiinteää silmukkaa. Jatka näillä 20 silmukalla virkkausta vielä neljä kerrosta.

Virkkaa sitten 50 kpl ketjusilmukoita, käänny, jätä 2 kjs väliin ja palaa ketjua takaisin virkkaamalla piilosilmukka jokaiseen ketjusilmukkaan. Virkkaa kiinteillä silmukoilla vielä avoinna oleva kädensijan "suuaukko" umpeen ottamalla sekä etu- että takareunan silmukat koukulle. Toiseen reunaan päästyäsi virkkaa jälleen 50 ketjusilmukkaa, käänny, jätä 2 kjs väliin ja palaa ketjua takaisin virkkaamalla piilosilmukka jokaiseen ketjusilmukkaan ja varmista piilosilmukalla, että kädensijan nauha on juurestaan tukeva. Vedä lanka silmukan läpi, kiristä ja päättele langat virkkauksen sisälle parsineulalla pujottelemalla. Tee toiseen päähän samanlainen kädensija.

Saippuapussi

Luo 15-säikeisellä kalastajanlangalla 3 mm:n sukkapuikoille 40 silmukkaa. Jaa silmukat siten, että jokaisella puikolla on neljällä jaollinen määrä silmukoita, esim. 8-12-8-12.

Neulo 2 o, 2 n joustinta 11 kerrosta (tai haluamasi pituus), viimeinen joustinneulekerros on samalla mallineuleen ensimmäinen kerros. Tee mallineuleella 6 mallikertaa eli 30 kerrosta. Neulo sitten vielä 2 kerrosta sileää ja jaa samalla silmukat kahdelle puikolle, 20 silmukkaa kummallakin puikolla.

Päättele saippuapussi neulomalla reunat yhteen (ns. kolmen puikon päättely) tai päättele silmukat löyhästi ja ompele pussin alareuna siististi yhteen.

Virkkaa sitten 3 mm:n virkkuukoukulla n. 45 cm pitkä ketjusilmukkaketju, katkaise lanka ja kiristä silmukka tiukasti. Katkaise ketjusilmukkanauhan molemmista päistä langat siten, että niihin jää 1 cm:n pätkä jäljelle. Pujottele ketjusilmukkanauha ensimmäisen mallikerran aukkoihin, tasoita päät ja solmi ne vetosolmulla yhteen loppupäistään. Laita palasaippua pussiin ja kiristä pussin suu kiinni.

Viimeistely

Jos annat kylykavereita lahjaksi, voit höyrytellä niitä silitysraudan avustuksella. Jos ne tulevat omaan käyttöösi, sieppaa vain kylykaverit kainaloon, ota vasta toiseen kainaloon ja lähde saunaan nauttimaan uudenlaisesta pesukokemuksesta!

 

Ohje ja kuvat:
Tea Siili

Lisää Teasta

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Jussi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.