ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Fifi-sukat

 

Fifi-huivit ovat yhdet koko Suomen bloggaavan neuleyhteisön rakkaimmista malleista. Itsekin rakastuin kertaheitolla. Kuvio on kaunis, mutta helppo, ja siksi uskaltauduin soveltamaan ilman ohjetta ensimmäistä kertaa neulojan urani aikana. Ensin sukkia katsoessani tuli välittömästi mieleen Muumimamma. Puuvilla ei vedä kasaan ja varsi on kuin tehty Muumimamman vähemmän siroon nilkkaan. ;)

Lanka ja langan menekki

Ohje on tehty ohuehkolle 100 % puuvillalangalle. Kuvissa esiintyvät langat ovat:

Mayflower Cotton: 50 g = 170 m, väri 503 (kelta-oranssi), langankulutus noin 70 g

Novita Kotiväki: 200 g = 663 m, väri 542 (punainen), langankulutus noin 65 g. (Ohjeet-sivulla oleva kuva)

Neuletiheys

Mayflower Cotton: neuletiheys 2,5 mm puikoilla sileää neuletta: 28 s ja 38 krs = 10 cm (sukista tulee reilumpaankin nilkkaan sopivat - nilkan ympärys 21 cm).

Novita Kotiväki: neuletiheys 2 mm puikoilla sileää neuletta: 33-34 s ja 48 krs = 10 cm (nilkan ympärys 19 cm).

Puikot

Puuvilla venähtää helposti, joten puikot 2 mm ovat suositeltavat.

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopussa

Ohje

Varsi

Varsi on kokonaan pitsikuviota. Välillä tarvitset kavennuksiin silmukoita kahdelta eri puikolta. Siirrä kavennuksen seurauksena saamasi silmukka alla olevien huomautusten mukaan oikealle puikolle. Silmukan siirroilla estät kierroksen vaihtumiskohdan hitaan, mutta varman siirtymisen taaksepäin.

Ruudukossa ovat vain lisäys- ja kavennuskerrokset. Neulo joka toinen kerros sileää oikeaa (muutama silmukan siirtoa lukuunottamatta). Aloita ruudukko oikeasta alanurkasta =  1. puikon 1. silmukka. Ruudukossa on 16 silmukkaa, eli 1. puikko kokonaan ja 2. puikon kaksi ensimmäistä.

Halutessasi voi tulostaa tarpeeksi monta ohjeruudukkoa, leikata 4 x 14 silmukkaa ohjetta ja liimata ne paperille loogisesti vierekkäin ja vetää paksut (eriväriset) viivat aina 14 silmukan välein - siten saat kaikkien puikkojen neulontaohjeet samalla.

Luo 56 silmukkaa neljälle puikolle.

1.-4. krs: sileää oikeaa

5. krs: 2 oikein yhteen, langankierto, 2 o yht, lk, 2 o yht, lk…… (koko kerros samalla tavalla)

6.-9. krs: sileää oikeaa

10. krs: poimi sukan suusta yhtä monta silmukkaa kuin puikolla on (14) ja neulo aina yksi poimittu silmukka ja yksi ns. tavallinen silmukka oikein yhteen. Sukan alku kääntyy kaksin kerroin ja muodostuu sievä piparkakkureuna. Helpointa on poimia ensin ylimääräiselle puikolle ykköspuikon verran silmukoita, neuloa ne ja toistaa sama seuraavan puikon kanssa jne.

11. krs: sileää oikeaa

12. krs: aloita neulominen kaavion mukaan. (Lue huomautukset alapuolelta)

HUOM!

Aloita 3. kerros ruudukosta poiketen neljällä oikealla silmukalla (ts. älä tee kavennusta 1. puikon alkuun). Tee kavennus vasta 4. puikon lopussa (= kavenna 4. puikon viimeinen ja 4. kerroksen 1. puikon 1. silmukka). Siirrä saatu silmukka 1. puikolle.

Siirrä 5. kerroksella 2. ja 3. puikon välisestä kavennuksesta (kavennussilmukoita molemmilta puikoilta) saatu silmukka 2. puikolle.

Siirrä 7. kerroksella 3. ja 4. puikon välisestä kavennuksesta saatu silmukka 4. puikolle.

Siirrä 11. kerroksella 2. ja 3. puikon välisestä kavennuksesta saatu silmukka 3. puikolle.

Aloita 13. kerros ruudukosta poiketen oikealla silmukalla ja tee langakierto vasta sen jälkeen. 1. puikolla on tämän kerroksen ajan 15 silmukkaa, kunnes 4. puikon lopussa kavennat 4. puikon viimeisen ja 1.puikon 1. silmukan. Jätä saatu silmukka 4. puikolle.

Siirrä 15. kerroksella 1. ja 2. puikon välisestä kavennuksesta (1 s 1. puikolta ja 2 s 2. puikolta) saatu silmukka 2. puikolle.

Tee varresta haluamasi pituinen. Laita muistiin, mikä kerros oli viimeinen ennen kantalappua! Tarkista viimeisellä kerroksella, että 2. ja 3. puikon kuvio on keskellä puikkoja. Siirrä  1. puikon lopusta yksi silmukka 2. puikolle. Siirrä myös 3. puikon lopusta yksi silmukka 4. puikolle. Nyt kuvion pitäisi olla keskellä. 

Kantapää

Tee mieluisesi kantapää! Itse tein sen perinteisen.

Neulo 1. puikko oikein. Tee kantalappu 1. ja 4. puikoilla (vahvistettu tai ei). Kantalapussa voi olla kerroksia esim. 29.

Aloita kantapään kavennukset kerroksella 30.

Jaa silmukat (joko silmukkamerkein tai mielessäsi) kolmeen osaan: 9-10-9. Neulo oikein 18 s (nosta ensimmäinen silmukka neulomatta), tee ylivetokavennus, käännä työ, neulo nurin 9 s (nosta ensimmäinen silmukka neulomatta) kavenna kaksi nurin yhteen, käännä työ jne., kunnes keskimmäiset 10 silmukkaa ovat jäljellä.

Poimi kantalapun reunoista sopiva määrä silmukoita (niin, ettei jää reikiä). Jaa jäljelle jääneet 10 silmukkaa uusien silmukoiden kanssa kahdelle puikolle. Neulo ensimmäisellä kerroksella nostetut silmukat kiertäen (vähentää löysyyttä).

Kiilakavennukset

Aloita kiilakavennukset toisella kerroksella. Neulo 1. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa toisella ja kolmannella silmukalla ylivetokavennus. Jatka kiilakavennuksia, kunnes kaikilla puikoilla on 14 silmukkaa. Neulo puikoilla 1 ja 4 sileää oikeaa ja puikoilla 2 ja 3 ruutukuviota.

Terä

Ruudukko on muuten sama kuin aiempi, mutta reunoilla kolmen silmukan kavennukset ovatkin kahden silmukan kavennuksia. Unohda aiempaa ruudukkoa koskevat huomautukset. Jos kavennus tai langankierto sattuu puikkojen vaihtumiskohtaan (kerroksilla 7 ja 9), ota silmukat tarvittaessa molemmilta puikoilta ja siirrä saatu silmukka sille puikolle, jonne se tarvitaan, jotta puikolla olisi 14 silmukkaa. Aloita ruudukon oikeasta alakulmasta 2. puikon alussa.

Jatka kuviota siitä kerroksesta, jolle jäit varren jäädessä lepäämään. Tee terästä sopivan pituinen.

Kärkikavennukset

Kun jalka on sopivan mittainen, aloita kärkikavennukset. Jatka kuviota niin pitkälle kuin pystyt.

Kavenna jokaisella kerroksella seuraavasti: 1. puikon lopussa 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen. Neulo viimeinen silmukka normaalisti. 2. puikon alussa neulo ensin yksi silmukka normaalisti, kavenna sitten 2. ja 3. silmukka ylivetokavennuksena.

Neulo 3. puikko samalla tavoin kuin 1. ja 4. puikko samalla tavoin kuin 2.

Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien 8 silmukan läpi. Päättele langanpäät ja nauti kesäsukista!

Kaaviot

 

 

Ohje ja kuvat:
Heli Suhonen

Lisää Helistä

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Jussi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.