ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Lyhennetyin kerroksin neulottu sukan kantapää eli tiimalasikantapää

 

Ennen kuin aloitat

Ohjeen esimerkkisukassa on yhteensä 56 s eli 14 s kullakin puikolla.

Keskitaka on kerrosten vaihtumiskohta. Erotat sen helposti langanpäästä, joka jäi jäljelle luodessasi silmukoita sukkaan. Kun pidät työtä edessäsi, langanpään vasemmalla puolella oleva puikko itsestäsi katsoen on 1. puikko ja oikealla puolella oleva 4. puikko.

Esimerkkisukassa kantapää on sileää neuletta ja sitä neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla eli puolella sukan kokonaissilmukkamäärästä.

Nostettu silmukka: silmukat nostetaan nurin neulomatta riippumatta siitä, ollaanko työn oikealla vai nurjalla puolella. On tärkeää, että silmukkaa nostettaessa lanka vedetään hyvin kireälle, muutoin neuleeseen jää reikiä. Kun lanka vedetään kireälle, silmukka ”nuljahtaa” ympäri niin, että puikolle tulee näkyviin edellistä krs:ta alemman kerroksen silmukkalenkin kummatkin reunat. Nostettu silmukka näyttää siis puikolla silmukkaparilta. Käsittele silmukkaa kuitenkin normaalisti yhtenä silmukkana, älä siis neulo missään vaiheessa kumpaakin silmukkalenkkiä erikseen.

Lyhennetyt kerrokset

1. Neulo 1. puikon s:t normaalisti oikein.

2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle.

Oikean käden puikolle näyttää muodostuvan kahdesta silmukasta muodostuva silmukkapari. Neulo loput kantapään s:t normaalisti nurin (tässä tapauksessa 27 s).

3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle.

Huom! Silmukka nostetaan nurin neulomatta, vaikka oletkin työn oikealla puolella.

Neulo loput kantapään s:t oikein (tässä tapauksessa 26 s) lukuunottamatta puikon viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka (silmukka näkyy puikolla siis silmukkaparina, mutta ajattele sitä yhtenä silmukkana).

4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s jälleen nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput kantapään s:t normaalisti nurin (tässä tapauksessa 25 s) lukuunottamatta puikon viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka (silmukka näkyy puikolla jälleen silmukkaparina).

5. Jatka samalla tavalla eli nosta ensimmäinen s aina nurin neulomatta ja neulo kantapään s:t normaalisti lukuunottamatta puikon lopussa olevia edellisillä kerroksilla nostamiasi silmukoita. Keskellä olevien normaalien silmukoiden määrä vähenee koko ajan ja sivulla olevien nostettujen silmukoiden määrä kasvaa koko ajan.

6. Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulominen, kun kantapään keskellä on jäljellä normaaleja silmukoita 1/3 kantapään kokonaissilmukkamäärästä. Jos jako ei mene tasan, pyöristä keskelle jäävien silmukoiden lukumäärää ylöspäin.

Esimerkkisukan kantapäässä oli 28 silmukkaa. Keskelle jää tämän mukaisesti 10 silmukkaa ja kummallekin sivulle 9 nostettua silmukkaa.

Huomaat, että kantapää näyttää nyt kolmion muotoiselta.

7. Neulo yksi kerros normaalisti koko sukan ympäri kaikilla työssä olevilla silmukoilla, kunnes tulet kerroksen vaihtumiskohtaan eli 4. ja 1. puikon väliin.

Lisäykset

1. Neulo 1. puikon silmukat oikein (esimerkkisukassa 5 s) lukuunottamatta puikon päässä olevia nostettuja silmukoita (esimerkkisukassa nostettuja silmukoita on 9).

2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo 1. ja 4. puikon silmukat normaalisti nurin (esimerkkisukassa neulotaan 9 s) lukuunottamatta puikon päässä olevia nostettuja silmukoita (esimerkkisukassa nostettuja silmukoita on 9).

3. Käännä työ. Nosta oikean puolen ensimmäinen s nurin neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein (esimerkkisukassa 8 s) ja niiden jälkeen vielä edellisellä krs:lla nostamasi s oikein ja sen jälkeen vielä 1 s oikein.

4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset s:t normaalisti nurin (esimerkkisukassa 9 s) sekä neulo edellisellä krs:lla nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä 1 s nurin.

5. Käännä työ. Jatka samaan tapaan eli nosta aina ensimmäinen s nurin, neulo keskimmäiset s:t normaalisti oikein tai nurin sen mukaan, kummalla puolella työtä olet, ja neulo vielä edellisellä krs:lla nostettu s ja sen jälkeinen s normaalisti oikein tai nurin sen mukaan, oletko työn oikealla vai nurjalla puolella.

6. Jatka näin, kunnes olet työn nurjalla puolella ja nostat 1. puikon ensimmäisen s:n nurin neulomatta. Neulo kaikki loput 1. ja 4. puikon s:t normaalisti nurin.

7. Käännä työ. Nosta 1. s neulomatta ja neulo loput kantapään s:t oikein, mukaan lukien edellisellä krs:lla nostettu s .

Kantapää on nyt valmis! Tästä lähtien sukkaa neulotaan normaalisti kaikilla työssä olevilla silmukoilla.

 

 

Teksti ja kuvat: MinnaProductions

Lisää Minnasta

-

Ulla 01/04: Neuvot

MinnaProductions: Sukan kärjen sädekavennus

Marjut Katajala: Langan korvaaminen toisella

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.