Ekstra 2011

Louët S10, mijn liefde

Rukkini on 31-vuotias yksipolkiminen hollantilainen Louët S10. Kokeilin useita rukkimalleja ennen ostopäätöstä, mutta tämä oli ainoa malli, jolla kehrääminen oli helppoa ja vaivatonta. Saan helposti mukavan kehruuasennon, jossa jaksan kehrätä pitkäänkin jumiuttamatta itseäni. Moni pitää kaksipolkimisista rukeista, mutta itse en osaa niillä kehrätessä istua rennosti. Yksipolkimisella toinen jalka on tukevasti lattialla ja selkä on helppo pitää hyvässä asennossa. Ison pyorän saa helposti liikkeelle, ja kun sen on kerran saanut vauhtiin, polkeminen on kevyttä.

Myös rukin moderni, yksinkertainen ulkomuoto miellyttää. S10 on tukevaa tekoa, ja sitä on liki mahdotonta saada rikki. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus, kun perheessä on metrinmittainen insinöörinalku. 

S10 on monipuolinen rukki: sillä voi kehrätä niin ohuen ohutta pitsilankaa, paksumpaa pipolankaa kuin taidelankaakin. Se on rehti työjuhta, joka tekee, mitä pyydetään.

S10 on valmistettu massiivipyökistä ja koivuvanerista. Rukin mukana tulee kolme rullaa ja kiinteä rullatuoli eli lazy kate. Pyörän halkaisija on 50 cm. Torven halkaisija on 12 mm ja korkeus 70 cm. Nopeudet ovat uusilla rullilla 1:5,5, 1:7,5 ja 1:10,5. Vanhoissa rullissa on vain kaksi uraa, joiden nopeudet ovat 1:5,5 ja 1:7,7. Uusia rullia saa kaupasta, mutta käytetyn rukin mukana saattaa tulla vanhempia rullia. Ne tunnistaa paitsi väristä myös siitä, että urat ovat kummassakin päässä rullaa. Uusissa on kolme uraa rullan toisessa päässä.

Rukki painaa 6 kg. Ihan helposti sitä ei mukanaan bussissa kanna (vaikka onnistuu sekin, kokeiltu on). Tyypiltään S10 on rullavetoinen. Varaosia on helposti saatavilla valmistajan kautta. Asiakaspalvelu on oman kokemukseni mukaan erinomaista: sähköposteihin vastattiin saman päivän aikana.

Rukkiin on saatavilla lisävarusteita: rullia eri nopeuksilla, irrallinen rullatuoli ja vaikka mitä muutakin. Suoraan Louët'lta ostettuna S10 maksaa nettisivun mukaan 382 euroa, mutta käytettyjä on kaupan niin Suomessa kuin muuallakin. Omani on ostettu netistä 75 eurolla hollantilaiselta Marktplaats-kauppapaikalta (hakusanaksi spinnewiel tai S10). Olen rukin kolmas omistaja, eikä mikään kohta rukissa edes oireile hajoamista. Rukin iän saa selville polkimen alla olevasta numerosarjasta, jossa ovat peräkkäin valmistuskuukausi ja -vuosi. Vanhemmat rukit näyttävät hiukan erilaisilta kuin uudemmat, ja polkutuntumassakin on eroja. Kevään 2007 jälkeen uusissa Louët'n rukeissa on tullut mukana liukuvakoukkuinen lyhty, mutta vanhemmissa on tavalliset metallikoukkurivit. Tällä on vaikutusta kehruumukavuuteen, sillä ohuemmat langat onnistuvat helpommin langoittamalla ne koukkujen kautta ristiin rastiin. Uudemman liukuvakoukkuisen lyhdyn kanssa säikeen langoittaminen ristiin ei onnistu niin monta kertaa kuin tavallisilla koukuilla ja säie katkeilee helpommin rullavedon vuoksi. Vanhempien mallien mukana saattaa tulla myös S10:n oma vyyhdinpuu, jolla vyyhdin tekeminen käy kätevästi. Uudempiin sitä ei enää saa.

Mainittakoon, että olen fiiliskehrääjä enkä ole erityisen perehtynyt rukkien osiin, nopeuksiin tai lisäosiin. Teknisten ominaisuuksien listaamisessa sain apua Tuulia Salmelalta.

Teksti ja kuvat

Mevrouw Walvis

Lisää Mevrouw Walvisista

Ekstra 2011 - Artikkelit

Pia Ketola:
Kromski Sonata

Satu Lehti:
Isomummon perinnerukki

Satu Lehti:
Majacraft Rose

Mevrouw Walvis:
Louët S10

Midori:
Majacraft Suzie Pro

Midori:
The Knitter's Book of Wool -arvostelu

Tuulia Salmela:
Ashford Traditional

Tuulia Salmela:
Perusasiaa rukeista

Tuulia Salmela:
Schacht Matchless

Eeva Saviranta:
Majacraft Little Gem

Laura Uusitalo:
Ashford Knitters Loom

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.