Ulla 03/11

Florentine

Sukkaohje sai alkunsa siitä, että minulla oli idea ja kerä keltaista sukkalankaa. Sukkaohjeissa on jos jonkinlaisia pintaneuleita ja kauniita varsia, mutta monet kauniit yksityiskohdat tuppaavat jäämään piiloon housunlahkeiden alle. Halusin tehdä sukat, joissa on katsottavaa myös pitkälahkeiselle sukkajalalle, ja siitäpä ideasta sitten vähitellen muotoutuivat nämä vinoneliösukat. Voit tehdä ne joko napeilla tai nypyllä tai vaikka ilman kumpaakaan, jos siltä tuntuu.

Nimiehdotus löytyi kanssaneulojalta Ravelrystä ja on kuuluisan keltaisen timantin nimi sopii siis keltaiselle timanttikuviosukalle kuin nenä päähän.

Lanka ja langan menekki

Lai-la-lai Yarnz Super DK (80 % merinovillaa, 10 % kashmiria, 10 % nailonia; 100 g / 211 m), 100 g keltaista

Käytettyä lankaa voi olla hankala saada, mutta korvaaviksi sopivat vastaavan paksuiset villasekoitteet, joilla saat ohjeessa mainitun tiheyden.

Neuletiheys

24 s ja 34 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Nappiversiohin 2 kpl helmiäisnappia, halkaisija n. 15 mm

Koko

Kengännumero n. 38

Ohje

Sukat neulotaan varpaista ylöspäin. Halutessasi käyttää langan mahdollisimman tarkkaan jaa lanka ennen neulomista kahdelle samankokoiselle kerälle. Näin voit tehdä vartta niin kauan kuin lankaa riittää.

Sukat on neulottu muotoon, joten kummallekin jalalle on oma sukkansa. Jalkapöydän kuvio ei tule keskelle, vaan kärjen keskikohta on kärjen sileän osan kohdalla. Näin varren sileän ja joustimen rajakohtaan muodostuva kärki ei myöskään tule keskelle, vaan hieman vinoon.

Huom: Jos teet nyppyversion, tee nyppy kaavion 1 kerroksella 18 seuraavasti:
Kerroksella 18 poimi keskisilmukoiden (9. ja 10. s) välinen pohjukaislanka puikolle ja neulo siihen seuraavasti: 1 o, lk, 1 o, lk, 1 o (= 5 s). Neulo näillä viidellä silmukalla kolme kerrosta tasona. Seuraavalla kerroksella kavenna nypyn silmukoista 4 s: tee ensin kahden noston kavennus, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolla ja nosta vasemman puikon 2. s tämän yli, siirrä silmukka takaisin oikealle puikolle ja neulo 2 o yht, nosta oikean puikon 2. s juuri neulotun s yli. Jatka kaavion 1 mukaan, mutta kavenna seuravalla kerroksella yksi ylimääräinen silmukka pois neuloen 2 n yht.

Oikea sukka

Kärki

Luo 8-aloituksella 12 s/puikko (= yht. 24 s). Neulo kaksi kerrosta pyöröneuleena ja jaa sitten silmukat neljälle puikolle, 6 s / puikko. Aloita kärkilisäykset. Tee lisäykset joka toinen kerros, 1. ja 3. puikolla puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen ja 2. ja 4. puikolla puikon lopussa juuri ennen viimeistä silmukkaa. Lisää kärjen oikeaan reunaan yhteensä 5+5 s ja vasempaan reunaan 11+11 s. Lisäysten jälkeen kerroksella on yhteensä 56 s.

Aloita timanttikuvio kaavion 1 mukaan samalla kerroksella kun teet 5. lisäyksen. Neulo kaavion mukaan ja jatka samalla lisäyksiä sukan vasemmassa reunassa. Kaavion 1 jälkeen jatka suoraan kaaviolla 2.

Kun kärjen pituus on n. 15 cm ja olet neulonut viimeksi kaavion 2 kerroksen 9, aloita kiilalevennykset. Tee lisäykset jalkapöydän reunoihin joka 2. kerros. Lisäyksiä tulee molemmille puolille 7 kertaa (= 14 lisäsilmukkaa).

Kantapää

Kun olet tehnyt lisäykset ja olet kaavion 2 kerroksella 22, aloita kantapää.

Tee kantapää pohjan 16 keskimmäisellä silmukalla. Neulo näillä 16 silmukalla sileää neuletta lyhennetyin kerroksin, kunnes keskisilmukoita on jäljellä 2. Nosta lyhennetyillä kerroksilla aina kerroksen 1. s nurin neulomatta ja kiristä lanka siten, että puikolla on kaksi lankalenkkiä .

Seuraavalla kerroksella poimi ja neulo näiden kahden jäljellä olevan keskisilmukan molemmilta puolilta silmukoiden välistä silmukoita siten, että sinulla on yhteensä 28 s (kahdella puikolla kummallakin 14 s). Neulo näillä 28 s sileää tasona siten, että neulot aina kerroksen viimeisen silmukan yhteen loppusukan odottamaan jätettyjen silmukoiden kanssa joko oikein (tee oikein kahden noston kavennuksena) tai nurin. Nosta kantapään 1. silmukka aina neulomatta. Jatka näitä kavennuksia, kunnes jäljellä on yhteensä 56 s.

Varsi

Jatka neulomista kaavion 2 mukaan, mutta neuloen vain parilliset kerrokset. Tee siis silmukankierrot jokaisella kerroksella. Joustinneule lisääntyy vähitellen, kunnes siirtyvät silmukat kohtaavat sukan takana. Neulo nämä viimeiset silmukat ristiin ja jatka joustinta varren loppuun niin pitkälle kuin haluat.

Vasen sukka

Tee vasen sukka oikean peilikuvaksi. Voit tehdä kaaviot 1 ja 2 sellaisenaan tai halutessasi tee kaavion 1 rivien 1, 11, 25 ja 35 palmikonkierrot toisin päin.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Mikäli teet nappiversiot, ompele napit timanttikuvion keskelle.

Kaaviot

Vinkkejä

Jos haluat tehdä sukat isommiksi, lisää kerroksia kärkeen ennen kaavion 1 aloittamista.

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Krista Kimmo

Ulla 03/11 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Florentine

Suvi Heikkilä:
Ziggy

Mia Heikkinen:
Myst

Mia Heikkinen:
Oddity

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kipinä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Penni

Emma Karvonen:
Villavintiö

Reeta Korhonen:
Eiku

Johanna Koski:
Jytky

Piia Kujanpää:
Puolueeton

Satu Metsola:
Annikin palmikkopipo

Riikka R.:
Älynväläys

Raiku Räsänen:
Charlotta toinen

Eeva Saviranta:
Erkki

Suvi Simola:
Sirle

Tiiiu:
Esteri

TiiQ:
Merenkulkija

Pia Tuononen:
Ruisrouhe

Pia Tuononen:
Timantti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.