Ulla 03/11

Charlotta toinen

Kaikki mihin ryhdyn ei aina etene aivan alkuperäisen suunnitelman mukaan. Nämä sukat ovat hyvä esimerkki siitä, miten yksi asia voi johtaa toiseen, ja kuinka sama idea voi toimia vallan hyvin myös uudenlaisessa ympäristössä.

Sukkien palmikkokuvion olen alunperin suunnitellut myssyä varten. Myssyn neulomisessa tuli kuitenkin vastaan kaikenlaisia mutkia, ja jouduin työstämään ideaa paljon. Kesken myssyoperaation tuli yhtäkkiä valaistuminen, ja hoksasin, että kuvio on kenties hyvä myssyyn, mutta vielä parempi se on sukkiin. Niinpä lähestyin valmiin ideani kanssa Hopeasäiettä ja pyysin sukkalankaa neuleohjeen toteuttamista varten.

Samoihin aikoihin sukkien ja myssyn suunnittelun kanssa lueskelin pitkästä aikaa L. M. Montgomeryn ihanaa Anna ystävämme -kirjaa. Nimet sukille ja myssylle hyppäsivätkin sitten esiin kirjan sivuilta. Jos askarruttaa, mistä on kyse, kannattaa tutustua teokseen. Saapa nähdä, saadaanko vielä jonain päivänä samalla kuviolla aikaiseksi se varsinainen Charlotta, Charlotta neljäs.

Lanka ja langan menekki

Hopeasäie Basic (75 % villaa, 25 % nailonia; 100 g / 400 m), 100 g oranssia

Neuletiheys

36 s ja 50 krs sileää neuletta = 10 cm

Palmikkokuvio on vähemmän joustavaa kuin sileä neule, mikä kannattaa ottaa huomioon kokoa valitessa.

Puikot

Pyöröpuikot, 2 mm tai käsialan mukaan

Koska palmikkokuvio ei jousta yhtä paljon kuin sileä neule, voi olla järkevää vaihtaa kantapään jälkeen varren alkaessa puikot 0,25 - 0,5 mm suurempiin, varsinkin jos nurja silmukkasi on oikeaa kireämpi. Kuvien sukissa puikkokoko on ollut koko ajan 2 mm.

Koko

S - XS - M - L

Koko vaikuttaa sukan leveyteen. Sukan pituus riippuu siitä, missä vaiheessa aloitat kantapään teon.
Kuvien sukka on kokoa S ja se mahtuu jalkaan, jonka ympärys päkiän kohdalta on n. 20-22 cm.

Ohje

Ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalla toteutettavaksi, mutta sukat voi yhtä hyvin neuloa sukkapuikoilla.

Sukat neulotaan varpaista aloittaen suljettuna neuleena.

Luo Judy's Magic Cast On -tekniikalla tai muulla haluamallasi kärkialoituksella 24 s:12 s 1. puikolle ja 12 s 2. puikolle. Neulo yksi kerros oikein.

Jatka seuraavalla tavalla:
1.-6. krs: *neulo 1 o, lisää 1 s, neulo kunnes puikolla on jäljellä 1 s, lisää 1 s, neulo 1 o*, toista *-* toisella puikolla.
7. krs: neulo kaikki silmukat oikein.
8. krs: *neulo 1 o, lisää 1 s, neulo kunnes puikolla on jäljellä 1 s, lisää 1 s, neulo 1 o*, toista *-* toisella puikolla.

Toista kerroksia 7 ja 8, kunnes puikoilla on yhteensä 68 - 72 - 76 - 80 s.

Aloita neulominen kaavion mukaan 1. puikolla. Jatka sileän oikean neulomista 2. puikolla. Neulo kunnes sukka on n. 10 cm vajaa halutusta pituudesta. Kannattaa sovittaa jalkaan, jos mahdollista. Aloita sen jälkeen kiilalisäykset.

Kiilalisäykset

1. krs:
1. puikko: Neulo kaavion mukaisesti.
2. puikko: Neulo 1 o, lisää 1 s, neulo kunnes puikolla on enää 1 s, lisää 1 s, neulo 1 o.
2. krs:
1. puikko: Neulo kaavion mukaisesti.
2. puikko: Neulo kaikki silmukat oikein.

Toista kerroksia 1. ja 2. yhteensä 14 kertaa.

Lyhennetyt kerrokset

1. krs (op):
1. puikko: Neulo kaavion mukaisesti.
2. puikko: Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 15 s. Tee seuraavalle silmukalle langankierto: nosta silmukka neulomatta oikealle puikolle, tuo lanka työn eteen ja palauta silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Lanka tulee nyt esiin ensimmäisen ja toisen silmukan välistä. Käännä työ.
2. krs (np): Neulo nurin, kunnes puikolla on jäljellä 15 s. Tee seuraavalla silmukalle langankierto. Käännä työ.
3. krs (op): Neulo oikein, kunnes ennen edellistä langankiertoa on jäljellä 1 s. Tee tälle langankierto. Käännä työ.
4. krs (np): Neulo nurin, kunnes ennen edellistä langankiertoa on jäljellä 1 s. Tee tälle silmukalle langankierto. Käännä työ.

Toista kerroksia 3 ja 4, kunnes puikon keskellä lankalenkillä kierrettyjen silmukoiden välissä on 18 s sileää neuletta.

Kantapää

1. krs: Neulo oikein, kunnes tulet ensimmäisen lankalenkkiin kierretyn silmukan kohdalle. Nosta lankalenkki silmukan yli puikolle ja neulo se yhteen varsinaisen silmukan kanssa.

Kauniimman lopputuloksen saat kun nostat lankalenkin oikealle puikolle ja käännät sen siinä takakautta ympäri ennen kuin neulot silmukan ja lankalenkin yhteen.

Toista tämä kaikkien seuraavien lankalenkkisilmukoiden kohdalla, kunnes tulet viimeisen lankalenkkisilmukan kohdalle. Neulo tämän silmukan ja lankalenkin kanssa yhteen myös seuraava silmukka. Käännä työ.

2. krs: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurin, kunnes tulet ensimmäisen lankalenkkiin kierretyn silmukan kohdalle. Nosta lankalenkki silmukan yli puikolle ja neulo se nurin yhteen silmukan kanssa.

Tässä tapauksessa kauniimman lopputuloksen saat nostamalla lankalenkin oikealle puikolle ja kääntämällä vasemmalla puikolla olevan varsinaisen silmukan etukautta ympäri. Palauta lankalenkki ympäri käännetyn silmukan viereen vasemmalle puikolle ja neulo silmukat takakautta nurin yhteen seuraavalla tavalla: vie oikea puikko taemman silmukan vasemmalle puolelle ja sieltä molempien silmukoiden läpi (oikealle päin), koukkaa lanka puikolle ja vedä se silmukoiden läpi.

Toista tämä kaikkien seuraavien lankalenkkisilmukoiden kohdalla, kunnes tulet viimeisen lankalenkkisilmukan kohdalle. Neulo tämän silmukan ja lankalenkin kanssa nurin yhteen myös seuraava silmukka. Käännä työ.

3. krs: Nosta 1. s neulomatta. Neulo 33 - 35 - 37 - 39 s oikein. Neulo 2 o yht. Käännä työ.

4. krs: Nosta 1.s neulomatta. Neulo 33 - 35 - 37 - 39 s nurin. Neulo 2 n yht. Käännä työ.

Toista kerroksia 3 ja 4, kunnes olet kaventanut kaikki kiilalisäyssilmukat. Puikolla on nyt 34 - 36 - 38 - 40 silmukkaa. Neulo 2. puikon silmukat oikein.

Neulo 1. puikolla kaavion mukaan. Aloita nyt kaavion mukaan neulominen samasta kohdasta myös 2. puikolla. Tässä vaiheessa voi olla järkevää vaihtaa puikot numeroa tai jopa kahta isompiin mikäli kuvioneule tuntuu kovin paljon tiukemmalta kuin jalkapohjan sileä neule.

Neulo kaavion mukaan, kunnes varsi on 2,5 cm lyhempi kuin haluttu pituus. Neulo lopuksi 2,5 cm 2 takakautta o, 2n -joustinneuletta. Päättele silmukat.

Viimeistely

Kostuta ja muotoile sukat ja anna kuivua.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Raiku Räsänen

Lisää Raikusta

Langan tarjosi

Ulla 03/11 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Florentine

Suvi Heikkilä:
Ziggy

Mia Heikkinen:
Myst

Mia Heikkinen:
Oddity

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kipinä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Penni

Emma Karvonen:
Villavintiö

Reeta Korhonen:
Eiku

Johanna Koski:
Jytky

Piia Kujanpää:
Puolueeton

Satu Metsola:
Annikin palmikkopipo

Riikka R.:
Älynväläys

Raiku Räsänen:
Charlotta toinen

Eeva Saviranta:
Erkki

Suvi Simola:
Sirle

Tiiiu:
Esteri

TiiQ:
Merenkulkija

Pia Tuononen:
Ruisrouhe

Pia Tuononen:
Timantti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.