Ulla 03/11

Eiku

Tämä huivi syntyi monen mielenmuutoksen tuloksena. Suunnittelin toteuttavani langasta vaikka mitä. Päädyin lopulta aloittamaan erään huivin, mutta hylkäsinkin ohjeen melkein heti ja ryhdyin sepittämään omiani. Lopulta mallista muotoutui yksinkertainen mutta kaunis huivi, johon monivärinen lanka sopii hyvin. Huivi on helppo neuloa vaikka televisiota katsellessa.

Lanka ja langan menekki

Wollmeise Sockenwolle 80/20 Twin (80 % merinovillaa, 20 % nylonia; 150 g / 466 m), 150 g ruskean kirjavaa (WD Spice market).

Huiviin voi käyttää mitä tahansa ohuehkoa lankaa.

Neuletiheys

19 s sileää neuletta kevyen pingotuksen jälkeen = 10 cm
Huivin kokoa voi muuttaa helposti lisäämällä tai vähentämällä mallikertojen määrää, joten neuletiheys on suuntaa-antava.

Puikot

Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan
Paksumpi puikko päättelyyn

Jos käytät muuta lankaa, valitse 1-1,5 mm vyötteen suosituspuikkokokoa suuremmat puikot.

Koko

Mallihuivin yläreunan pituus kevyesti pingotettuna on 115 cm.

Ohje

Luo 2 s ja neulo 7 krs:ta aina oikein. Seuraavalla kerroksella neulo 2 s, poimi ja neulo aina oikein -kaitaleen reunasta 3 s ja luontireunasta 2 s. Puikolla on 7 s.

Aloita huivin lisäykset langankierroilla (lk) oikean puolen kerroksilla reunasilmukoiden (2 kpl / reuna) vieressä ja keskisilmukan (1 kpl) molemmin puolin. Jokaisella oikean puolen kerroksella silmukkamäärä lisääntyy 4:llä silmukalla. Reuna- ja keskisilmukoiden väliin jäävien silmukoiden määrä kasvaa ja niitä on aina pariton määrä.

1. krs (oikea puoli): 2 o (reunasilmukat), lk, 1 o, lk, 1 o (keskisilmukka),lk, 1 o, lk, 2 o (reunasilmukat).
2. krs (nurja puoli): Neulo oikein.
3. krs: 2 o, lk, 3 o, lk, 1 o, lk, 3 o, lk, 2 o.
4. krs: Neulo kaikki oikein.
5.-10. krs: Jatka lisäyksiä kuten edellä. Neulo nurjalla puolella kaikki s:t oikein.
11.-20. krs: Jatka lisäyksiä kuten edellä, mutta neulo nurjalla puolella nurin kaikki paitsi reunasilmukat. Myös keskisilmukka neulotaan nyt nurin.
21.-110. krs: Jatka lisäyksiä oikean puolen kerroksilla ja neulo nurjan puolen kerrokset kuten edellä siten, että muodostuu kymmenen kerroksen raitoja aina oikein –neuletta ja sileää neuletta.

Nyt reunan ja keskisilmukoiden välissä on 111 s kummassakin huivin puoliskossa, yhteensä puikolla on 227 s. Aloita verkkokuvion neulominen seuraavasti:
111. krs: 2 o, lk, 1 o, *lk, 2 o yhteen*, toista *-* keskisilmukkaan asti, lk, 1 o (keskisilmukka), *lk, 2 o yhteen*, toista *-*, kunnes ennen reunasilmukoita on jäljellä 1 s, lk, 1 o, lk, 2 o.
112. krs: Neulo reunasilmukat oikein ja muut silmukat nurin.
113. krs: 2 o, *lk, 2 o yhteen*, toista *-* kunnes ennen keskisilmukkaa on jäljellä 1 s, *lk, 1 o*, toista *-* vielä 2 kertaa, *lk, 2 o yhteen*, toista *-* kunnes saavutat reunasilmukan, lk, 2 o.
114. krs: Neulo kuten 112. krs.

Toista näitä neljää kerrosta vielä kolme kertaa. Neulo sen jälkeen kerrokset 111 ja 112 vielä kerran.

Reunus: Neulo 4 krs:ta aina oikein.
Nirkkopäättely: Neulo ensimmäinen silmukka, mutta älä pudota sitä puikolta. Siirrä uusi silmukka vasemmalle puikolle. Luo ja siirrä vasemmalle puikolle vielä toinen silmukka samalla tavalla. Päättele neljä silmukkaa ja siirrä viimeinen silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Toista koko reunan mitalta, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kastele huivi, puristele kosteaksi pyyhkeen sisällä ja pingota kevyesti yläreunasta ja reunan nirkoista.

Vinkkejä

Huivin kokoa voi muuttaa lisäämällä tai vähentämällä 20 kerroksen toistoja sileää ja aina oikein -neuletta tai verkkokuvion toistoja. Käytä halutessasi silmukkamerkkejä merkitsemään reuna- ja keskisilmukoita.

Teksti ja kuvat

Reeta Korhonen

Lisää Reetasta

Ulla 03/11 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Florentine

Suvi Heikkilä:
Ziggy

Mia Heikkinen:
Myst

Mia Heikkinen:
Oddity

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kipinä

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Penni

Emma Karvonen:
Villavintiö

Reeta Korhonen:
Eiku

Johanna Koski:
Jytky

Piia Kujanpää:
Puolueeton

Satu Metsola:
Annikin palmikkopipo

Riikka R.:
Älynväläys

Raiku Räsänen:
Charlotta toinen

Eeva Saviranta:
Erkki

Suvi Simola:
Sirle

Tiiiu:
Esteri

TiiQ:
Merenkulkija

Pia Tuononen:
Ruisrouhe

Pia Tuononen:
Timantti

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.