Ulla 03/10

Rongoteus-pipo ja -myssy

Rongoteus oli karjalainen henkiolento, jonka uskottiin saavan rukiin tuottamaan satoa. Nämä päähineet ovat saaneet innoituksensa syksystä ja kypsyneestä viljasta. Tähkäpalmikot ja sadonkorjuun värit jatkavat kauniita syyspäiviä pitkälle talveen.

Rongoteus-pipo

Rongoteus-pipo on sopiva alkusyksyn viimaisiin keleihin. Innostus pipoon lähti oikeastaan langasta. Halusin pehmeästä merinosta jotain lämmintä korvilleni, ja poikittain neulottu ainaoikeinkaistale resorin tilalla oli visioni alku.

Lanka ja langan menekki

Katia Merino Soft (100 % merinovillaa; 50 g / 125 m), 100 g, väri poltettu oranssi (25)

Neuletiheys

24 s ja 34 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3,25 mm tai käsialan mukaan
Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen, päänympärys 57 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Tähkän mallineule

Varsi: 2 n, 1 o takareunastaan, 2 n

Tähkä:
1. krs: 2 o, 1 o takareunastaan, 2 o
2. krs: neulo vasemman puikon 2. s o pudottamatta sitä puikolta, neulo vasemman puikon 1. s o, pudota molemmat silmukat puikolta, neulo 1 o takareunastaan, neulo vasemman puikon 2. s o takareunastaan pudottamatta sitä puikolta, neulo vasemman puikon 1. s o, pudota molemmat silmukat puikolta

Reunus

Luo 3,5 mm puikoille 10 s ja neulo aina oikein 44 cm. Nosta ensimmäinen silmukka aina neulomatta, jotta reunasta tulee siisti ja sinun on helpompi poimia silmukat myssyä varten. Kun kaisteleen pituus on venyttämättä 44 cm, päättele silmukat jättäen niin pitkä langanpää, että saat ommeltua kaisteleen sillä kiinni. Jätä taitetta noin 1,5 cm.

Pipo

Poimi kaistaleen reunasta 88 s 3,25 mm puikoille, alkaen taitteen kohdasta. Merkitse kerroksen vaihtumiskohta silmukka-/kerrosmerkillä. Neulo seuraava krs nurin ja lisää samalla silmukoita joka 8. silmukan jälkeen nostamalla silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle etukautta taakse ja neulomalla se takareunasta nurin. Tämän jälkeen työssä on 99 s.

Aloita seuraavalla kerroksella tähkän varsi kerroksen alussa. Neulo muut silmukat nurin. Neulo tähkän vartta ensimmäiseen tähkään 6 kerrosta ja aloita sitten tähkä. Neulo toiseen tähkään vartta 9 kerrosta ennen tähkän aloitusta. Neulo kumpaankin tähkään 11 toistoa tähkän mallineuletta.

Neulo nurjaa kaikilla silmukoilla, kunnes myssy on kaistaleen alareunasta mitattuna 23 cm. Aloita sitten kavennukset seuraavasti:

*Neulo 6 n, 2 n yhteen.* Toista *-* kerroksen loppuun. Neulo 2 välikerrosta. Tee kavennuskerros joka 3. krs yhteensä 4 kertaa ja sen jälkeen joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 12 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele langanpäät nurjalle puolelle.

Vinkkejä

Kun olet saanut tähkät neulottua, voit halutessasi kääntää myssyn sisäpuoli ulospäin ja neuloa oikeaa.

Rongoteus -myssy

Kun viehättävä rouvani Taija suunnitteli Ullaan Rongoteus-pipon, sain sen tähkäpalmikoista vision myssyyn, jossa tähkät kasvavat kuin kultaisessa pellossa. Hain saman tien kaupasta lankaa ja heti kotiin päästyäni loin silmukat omaan versiooni. Tämä myssy on todistetusti nopea neuloa; sain sen ideatasolta valmiiksi kahdessa päivässä ja tein sivussa muitakin juttuja! Hommaa ei ainakaan vaikeuttanut langan nopea neuloontuvuus, sillä se suorastaan kiertyi omin päin puikoille.

Lanka ja langan menekki

Katia Merino 100% (100 % merinovillaa; 50 g / 102 m), 100 g leijonankeltaista (13)

Neuletiheys

21 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Tähkän leveys 2 cm

Puikot

Sukkapuikot tai 40 cm pyöröpuikot, 3,75 mm tai käsialan mukaan (pärjäät 3,5 mm:n puikoilla, jos pääsi ei ole iso)
Sukkapuikot, 4 mm (ja 40 cm pitkät pyöröpuikot) tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaa varten
Neula tai virkkuukoukku langanpäiden päättelyyn

Koko

Aikuisen päähän. Sopi sekä suunnittelijan vaimon 57 cm:n päähän että suunnittelijan 60 cm:n päähän.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Voit neuloa koko myssyn myös sukkapuikoilla. Jos käytät pyöröpuikkoja, vaihda työhön sukkapuikot, kun silmukoita on jäljellä liian vähän pyöröpuikoilla neulottavaksi.

Ssk-kavennus neulotaan seuraavasti: Nosta seuraava silmukka neulomatta oikealle puikolle vasemmalta oikealle (eli kuin neuloisit silmukan). Nosta myös sitä seuraava silmukka samalla tavalla. Siirrä molemmat juuri nostetut ja ympäri käännetyt silmukat takaisin vasemmalle puikolle: nyt sinulla on vasemman puikon 2 ensimmäistä silmukkaa takaperin. Neulo nämä kaksi silmukkaa nyt takareunoistaan yhteen. Kavennus on valmis. Voit käyttää myös ylivetokavennusta, mutta tämä versio näyttää siistimmältä ja on yleisesti käytetty kansainvälisissä ohjeissa.

Tähkän mallineule on hieman erilainen kuin Rongoteus-pipossa. Mallikerran leveys on 5 silmukkaa, joista keskimmäinen on edellisellä kerroksella takareunastaan neulottu varsisilmukka.

Mallikerta:
1. krs: neulo 5 s o
2. krs: neulo vasemman puikon 2. s o pudottamatta sitä puikolta, neulo vasemman puikon 1. s o, pudota molemmat silmukat puikolta, neulo 1 o, neulo vasemman puikon 2. s o takareunastaan pudottamatta sitä puikolta, neulo vasemman puikon 1. s o, pudota molemmat silmukat puikolta

Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 7 kertaa.

15. krs: neulo 2 o, 1 n, 2 o
16. krs: kuten 2. krs, mutta keskimmäinen s neulotaan nurin
17. krs: neulo kaikki silmukat nurin, tähkä päättyy

Joustin

Luo 84 s pienemmillä puikoilla. Yhdistä neule suljetuksi neuleeksi, lisää silmukkamerkki kerroksen alkuun ja neulo 1 o, 1 n -joustinta 4 cm.

Vaihda työhön 4 mm:n puikot. *Neulo 2 n, lisää 1 s, neulo 1 s o takareunastaan, neulo 1 s n, lisää 1 s*, toista *-* kerroksen loppuun. Työssä on nyt 126 s.

Neulo nurjat silmukat nurin, takareunastaan oikein neulotut silmukat takareunastaan oikein. Takareunasta neulotut oikeat silmukat muodostavat tähkien varret. Tähkät neulotaan ristikkäisillä silmukoilla varsisilmukan kummallakin puolen mallineuleen mukaan. Myssy näyttää eloisammalta, jos kaikki tähkät eivät ala samalta korkeudelta kokeile rohkeasti omia yhdistelmiä! On kuitenkin helpointa pysyä mukana kerroksissa, jos kaikki ristikkäiset silmukat neulotaan samalla kerroksella. Muista myös, että kaikkien tähkien tulee olla kokonaan neulottu ennen kuin aloitat kavennukset.

Kavennukset

Kun myssyä on neulottu 19 cm, käännä myssy sisäpuoli ulospäin. Kavennukset neulotaan oikeilla silmukoilla niin, että myssyn nurja puoli on ulospäin. Kääntökohtaan jää pieni reikä, jonka voi paikata jälkikäteen kiristämällä lanka nurjalle puolelle ja ompelemalla lenkki kiinni. Voit myös katkaista langan, kääntää työn ja liittää langan työhön uudestaan. Ompele reikä kiinni samalla, kun päättelet langanpäät kääntökohdasta.

Neulo kavennukset seuraavasti:
1. krs: *Neulo 7 o, ssk, 7 o, 2 o yhteen*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 112 s.
2. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
3. krs: *Neulo 7 o, ssk, 5 o, 2 o yhteen*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 98 s.
4. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
5. krs: *Neulo 7 o, ssk, 3 o, 2 o yhteen*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 84 s.
6. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
7. krs: *Neulo 7 o, ssk, 1 o, 2 o yhteen*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 70 s.
8. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
9. krs: *Neulo 7 o, tee kaksoiskavennus*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 56 s.
10. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
11. krs: Neulo 2 o, tee kaksoiskavennus, *5 o, tee kaksoiskavennus*, toista *-* kunnes jäljellä on 3 s, neulo 3 o. Työssä on 42 s.
12. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
13. krs: Neulo 1 o, tee kaksoiskavennus, *3 o, tee kaksoiskavennus*, toista *-* kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 o. Työssä on 28 s.
14. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
15. krs: *Tee kaksoiskavennus, neulo 1 o*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 14 s.
16. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.
17. krs: *Neulo 2 o yhteen*, toista *-* koko kerroksen ajan. Työssä on 7 s.

Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät, ompele tarvittaessa kääntökohdan reikä umpeen ja höyrytä työ kevyesti.

Teksti ja kuvat

Rongoteus-pipo:

Taija Elo

Lisää Taijasta

Rongoteus-myssy:

Laura Ahlstedt

Lisää Laurasta

Katia Merino Soft -langan tarjosi

Napit tarjosi

Ulla 03/10 - Ohjeet

Laura Ahlstedt ja Taija Elo:
Rongoteus

Ausifer:
Karkkimyssy

Taija Elo:
Virankannos

Iida Glumoff:
Hamsteripipo

Ixu:
Ilkkuvat irtohihat

Jaana Kriikka:
Vaahteran syksy

Anni Laine:
Liinastimet

Satu Lehti:
Lehvä

Pia Tuononen:
Käpy

Lotta Palonen:
Arni

Lotta Palonen:
Eeva

Lotta Palonen:
Käsilämpöiset

Virva Saarikko:
Let Me Entertain You

Maria Saarinen:
Mielikki

Pörrö Sahlberg:
Kirahvin villapaita

Pörrö Sahlberg:
Lyon

Salma:
Kesäillan valssi

Eeva Saviranta:
Barokki

Eeva Saviranta:
Eemeli

TiiQ:
Will I be pretty

Laura Uusitalo:
Rajamailla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.