Ulla 03/10

Ilkkuvat irtohihat

Pohdin pitkään tämän numeron teemaa eli taidetta. Mietin vaikka mitä taiteellista, mutta lopulta päädyin simppeliin malliin, joka tuo langan kauniin värityksen esille. Tässä työssä taidetta on siis itse lanka.

Ihanuuslankojen korissani on pitkään pyörinyt jokunenkin vyyhti Ilun värjäämää Handu-lankaa, ja tällä kertaa sieltä valikoitui työhön tämä Tähtilampun alla -niminen 100-prosenttinen norjalainen villalanka, jolle puikkokokosuositus on 2 mm:stä 3,5 mm:iin.

Tarve irtohihoille alkoi olla jo syyskuun alkupuolella, kun aamuisin töihin lähtiessä käsivarsia tuppasi palelemaan. Tästä tarpeesta siis syntyivät Ilkkuvat irtohihat; ne kun ilkkuvat kylmille keleille.

Lanka ja langan menekki

Handu Handdyedin 100-prosenttinen norjalainen villalanka, 100 g

Irtohihat voi toki tehdä muustakin langasta, kunhan tiheys täsmää. Itse neuloin toiset versiot Austermann Stepistä (420 m = 100 g).

Kuvissa olevat peukaloaukolliset hihat ovat Helvi Toivolan neulomat, ja niissä on käytetty liukuvärjättyä vironvillaa. Kelta-lila-vihreäkirjavat ovat Ilun Tähtilampun alla -värisestä norjalaisesta villalangasta ja vihreäkirjavat Austermann Stepistä. Ohjetta on koeneulottu myös mm. Regian 4-säikeisestä.

Neuletiheys

24 s ja 40 krs aina oikein -neulosta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikko (80–100 cm) tai suorat puikot sopivassa koossa.
Itse neuloin 3,25 mm:n puikoilla, mutta käsialani on hyvin tiukka.

Muut tarvikkeet

2 [4] kpl silmukkamerkkejä
6 kpl nappeja, vaikkapa eriparisia ja erikokoisia

Koko

Noin M/L, ranteen kohdalla ympärysmitta n. 18 cm ja noin 10 cm kyynärpään yläpuolella n. 32 cm. Kokoa on helppo säätää sopivaksi mallikerran toistoja vaihtelemalla.

Ohje

Irtohihat voi neuloa joko yksi kerrallaan tai molemmat yhtä aikaa. Hakasulkeissa on ohjeet yhtä aikaa neulomiseen, sillä kärsin itse toisen sukan syndroomasta niin vahvasti, että neulon kaikki identtiset tai lähes identtiset parilliset jutut yhtä aikaa.

Luo silmuillen (ks. Käspaikan ohje) 96 s työssä käytettävällä langalla [ensimmäisestä langanpäästä ensimmäiseen hihaan ja toiset 96 s toisesta päästä kerää tai toiselta kerältä].

Neulo 30 s oikein ja aseta ensimmäinen silmukkamerkki. Neulo toiset 30 s oikein ja aseta toinen silmukkamerkki. Neulo loput 36 s oikein [ja aloita toinen hiha. Neulo toista hihaa myös 30 + 30 s, aseta silmukkamerkit] ja käänny.

Neulo vielä 3 kerrosta aina oikein. Viidennellä kerroksella neulo vain 60 s ja käännä työ. Nosta 1. s n ja muljauta se kireäksi kuten tiimalasikantapäätä tehdessä (ks. Tiimalasikantapään ohje). Neulo loput 59 s normaalisti oikein. [Tässä kohdassa ensimmäisessä hihassa on kaksi kerrosta enemmän kuin toisessa, mutta tilanne tasaantuu seuraavien kerrosten jälkeen.]

Neulo koko krs loppuun o. Huomaa, että muljautettu s näyttää kahdelta silmukalta, mutta se on kuitenkin vain yksi s. [Jatka toiseen hihaan. Neulo toista hihaa 60 s, käännä työ ja nosta jälleen nurin 1. s ja muljauta se. Neulo loput 59 s ja käännä työ. Neulo kerros oikein alusta loppuun ja käännä työ. Nyt molemmissa hihoissa on taas yhtä monta kerrosta.]

Jatka samaan tapaan kaavion mukaan ja neulo joka toinen lyhennetty kerros 60 silmukalla ja joka toinen 30 silmukalla.

Kerroksilla on silmukoita seuraavasti:
1. krs 96 s
2. krs 96 s
3. krs 96 s
4. krs 96 s
5. krs 60 s
6. krs 60 s
7. krs 96 s
8. krs 96 s
9. krs 30 s
10. krs 30 s
11. krs 96 s
12. krs 96 s
13. krs 96 s
14. krs 96 s
15. krs 60 s jne.

Kerrokset 3–12 toistuvat kaikkiaan 12 kertaa tai kunnes sekä ranteen että olkavarren ympärys ovat kevyesti venyttämällä sopivat. Neulo vielä 2 kerrosta oikein. Hihan tulee olla napakka, jotta se pysyy ylhäällä.

Viimeistely

Älä päättele, vaan neulo aloitusreuna yhteen viimeksi neulotun reunan kanssa ja päättele se silmukka kerrallaan. Silmuillen aloitetusta reunasta on helppo poimia silmukat pääteltäväksi. Näin säästyt sauman ompelemiselta.

Hihojen sauma neulotaan yhteen yllä olevien kuvien mukaisesti kolmen puikon päättelyllä ilman kolmatta puikkoa (ks. Kolmen puikon päättelyn ohje).

Päättele langanpäät. Ompele halutessasi napit koristeiksi ja ilku kylmille keleille uusien hihojesi kera.

Vinkkejä

Jos haluat näistä pitkät kämmekkäät, jätä sivusaumaan sopivaan kohtaan noin 12–14 silmukan mittainen peukaloaukko. Voit esimerkiksi päätellä leveämmästä päästä alkaen yhteen 74 s, sitten 12–14 s normaalisti ja loput 8 s jälleen yhteen aloitusreunan kanssa.

Jos ranteesi ja käsivartesi ympärysten erotus on suhteessa paljon pienempi kuin ohjeen mitoilla, jätä joka kolmas 30 silmukan lyhennetty kerros pois. Voit myös ommella yläreunaan muutaman silmukan levyisen kuminauhakujan.

Kaaviot

Kaavion selitys:
Pallo = oikein
Tyhjä = jätä neulomatta

Teksti

Ixu

Lisää Ixusta

Kuvat

Helvi Toivola

Ulla 03/10 - Ohjeet

Laura Ahlstedt ja Taija Elo:
Rongoteus

Ausifer:
Karkkimyssy

Taija Elo:
Virankannos

Iida Glumoff:
Hamsteripipo

Ixu:
Ilkkuvat irtohihat

Jaana Kriikka:
Vaahteran syksy

Anni Laine:
Liinastimet

Satu Lehti:
Lehvä

Pia Tuononen:
Käpy

Lotta Palonen:
Arni

Lotta Palonen:
Eeva

Lotta Palonen:
Käsilämpöiset

Virva Saarikko:
Let Me Entertain You

Maria Saarinen:
Mielikki

Pörrö Sahlberg:
Kirahvin villapaita

Pörrö Sahlberg:
Lyon

Salma:
Kesäillan valssi

Eeva Saviranta:
Barokki

Eeva Saviranta:
Eemeli

TiiQ:
Will I be pretty

Laura Uusitalo:
Rajamailla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.