Ulla 03/10

Rajamailla

Rajamailla-myssyä voit pitää syksyn ensimmäisillä viileillä tai kevään alkaessa jo kurkistella, vuodenaikojen rajamailla. Se on yhtä aikaa lämmin ja kevyt, sillä se neulotaan ohuesta langasta paksuhkoilla puikoilla, jolloin se on ilmava ja köykäinen. Joustinneule neulotaan kuitenkin kaksinkertaisella langalla, joten myssy pysyy päässä puhurituulessakin ja lämmittää korvia sopivasti.

Rajamailla sai alkunsa, kun nappasin hätäpäissäni lankaa ja puikot mukaan Rajamailla-nimiseen roolipeliin. Myssy alkoi kuitenkin elää omaa elämäänsä, niin kuin peleissä usein käy.

Lanka ja langan menekki

Mitä tahansa lankaa, jonka juoksevuus on noin 350-400 m / 100 g. Myssyyn menee noin 40-50 g. Olen langanmenekin testaamiseksi neulonut myssyjä monesta eri langata, joiden juoksevuus on 350 ja 400 m / 100 g väliltä, ja kaikkiin tekemiini myssyihin on riittänyt alle 50 g lankaa.

Kuvien hatuissa käytetyt langat ovat:
Valkoinen myssy: Abuelita Yarns Baby Merino Lace (100 % merinovillaa; 100 g / 384 m), menekki 40 g.
Violetti monivärinen myssy: Novita tico tico (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 400 m), menekki 38 g.
Musta myssy: OnLine Linie 33 Cosmo (70 % hienoa merinovillaa, 25 % polyamidia, 5 % kashmiria; 100 g / 400 m), menekki 46 g.
Petrooli-violetti, monivärinen myssy: Garnstudio Drops Delight (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 175 m), menekki 40 g.
Oliivinvihreä myssy: King Cole Merino Blend 4 Ply (100 % villaa; 50 g / 187 m), menekki 42 g.

Neuletiheys

Noin 25 s ja 30 krs sileää neuletta yksinkertaisella langalla = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan (pitkä kaapeli, 80 cm tai pidempi)

TAI:

Pyöröpuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan (60 cm kaapeli)
Sukkapuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan

Myssyn voi neuloa yhdellä, pitkällä (esim. 80 cm) pyöröpuikolla; kts. vinkki ohjeen lopussa.

Koko

Naisen

Ohje

Myssyn joustinneuleosuus, resori, neulotaan kaksinkertaisella langalla, sileä osuus yksinkertaisella. Puikkoja ei kuitenkaan vaihdeta, vaan sileä osuus neulotaan selvästi suoitusta paksummilla puikoilla. Näin myssystä tulee kevyt eikä liian kuuma, mutta resori lämmittää kuitenkin korvia ja auttaa myssyä istumaan napakasti päässä.

Kaksinkertaisella langalla neulomista varten tarvitset joko kerän, jolta langan saa juoksemaan sekä sisältä että ulkoa, tai voit keriä pienen osan lankaa toiselle kerälle. Monet valmiiksi kerällä myytävät langat juoksevat molemmista päistä, kunhan langan pään löytää kerän sisältä. Kerijälaitteella tehdyt kerät juoksevat usein molemmista päistä. Käsinkin tällaisen kerän tekeminen on mahdollista, mutta hiukan hankalaa.

Mikäli neulot raidoittuvaa lankaa, kuten Novitan tico ticoa, voit yrittää täsmätä kaksinkertaisella langalla neulottavien osuuksien värit yhteen niin, että kumpikin yhdessä neulottava lanka on saman värinen. Näin joustimesta tulee rauhallisempi kuin jos langat kulkevat eri kohdassa värijuoksua. Se, kuinka täsmällisesti tämä onnistuu, riippuu siitä miten lanka on värjätty. Tämän ohjeen tico tico -myssy neulottiin niin, että toinen langoista juoksi kerän sisältä, toinen ulkoa, ja tummanvioletin jakson loppu täsmättiin yhteen.

Myssy

Luo kaksinkertaisella langalla 80 s. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi ja neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta, kunnes työn korkeus on n. 5 cm.

Katkaise toinen langoista ja jatka työtä yksinkertaisella langalla. Neulo lisäyskerros: *1 o, lisää 1 nostamalla silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulomalla se takareunastaan oikein, 1 o*, toista *-* kerroksen loppuun. Jokaisen kahden oikean ja kahden nurjan silmukan väliin lisätään siis 1 silmukka. Työssä on nyt 120 s.

Neulo sileää neuletta (kaikki silmukat oikein), kunnes koko työn korkeus on noin 20 cm.

Aloita sitten kavennukset.

  • 1 krs: Neulo 8 o, *2 o yhteen, 2 o yhteen takareunoistaan, 16 o*, toista *-* vielä 4 kertaa, 2 o yhteen, 2 o yhteen takareunoistaan, 8 o. Työssä on nyt 108 s.
  • 2 krs: Neulo 7 o, *2 o yhteen, 2 o yhteen takareunoistaan, 14 o*, toista *-* vielä 4 kertaa, 2 o yhteen, 2 o yhteen takareunoistaan, 7 o. Työssä on nyt 96 s.
  • 3. krs: Neulo 6 o, *2 o yhteen, 2 o yhteen takareunoistaan, 12 o*, toista *-* vielä 4 kertaa, 2 o yhteen, 2 o yhteen takareunoistaan, 6 o. Työssä on nyt 84 s.

Jatka tähän tapaan kaventaen joka kerroksella samassa kohdassa, kunnes työssä on jäljellä 12 s. Katkaise lanka, vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät.

Vinkki

Myssyn voi neuloa alusta loppuun saakka pitkällä pyöröpuikolla. Näin ei tarvitse vaihtaa sukkapuikkoihin kesken työn. Tarvitset pyöröpuikon, jonka kaapeli on kohtuullisen joustava ja puikkojen päät ennen kaapelia mielellään suorat. Ylimääräisen kaapelin voi pitää lenkillä yhdessä kohdassa kerrosta, esim. kerroksen alussa (kts. kuva). Kun silmukoita on vähän esim. kavennusten edetessä, voi lenkkejä tehdä kaksi: yhden kerroksen alkuun ja toisen puoliväliin. Tällöin tekniikka muistuttaa nk. magic loop -menetelmää.

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Langan tarjosi

OnLine Linie 33 Cosmo: ,
King Cole Merino Blend:

Ulla 03/10 - Ohjeet

Laura Ahlstedt ja Taija Elo:
Rongoteus

Ausifer:
Karkkimyssy

Taija Elo:
Virankannos

Iida Glumoff:
Hamsteripipo

Ixu:
Ilkkuvat irtohihat

Jaana Kriikka:
Vaahteran syksy

Anni Laine:
Liinastimet

Satu Lehti:
Lehvä

Pia Tuononen:
Käpy

Lotta Palonen:
Arni

Lotta Palonen:
Eeva

Lotta Palonen:
Käsilämpöiset

Virva Saarikko:
Let Me Entertain You

Maria Saarinen:
Mielikki

Pörrö Sahlberg:
Kirahvin villapaita

Pörrö Sahlberg:
Lyon

Salma:
Kesäillan valssi

Eeva Saviranta:
Barokki

Eeva Saviranta:
Eemeli

TiiQ:
Will I be pretty

Laura Uusitalo:
Rajamailla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.