Ulla

Pohjan neito -neuletakki

 

Teksti ja kuvat:
Tuulia Salmela

Hannunvaakunakuviot ja kolmilehtikuviot lainattu Elsebeth Lavoldin luvalla kirjasta Viikinkineuleet. Osa kuvioista muokattu neuletta varten.

Lisää Tuuliasta

-

Kansikuvaneuleen palkitsee

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Aino-sukat

Pia Tuononen:
Amor-huivi

Eeva Saviranta:
Bombadil-sukat

Tuulia Salmela:
Brego-sukat ja
-kämmekkäät

Satu Lehti:
Brie-pipo

Tuulia Salmela:
Daina-lapaset

Ilu:
En Pointe -tossut

Villilanka:
Freddie-bolero

Tuulia Salmela:
Ilmarinen-neuletakki

Laura Ahlstedt:
Iso tammi -kämmekkäät

Kristel Nyberg:
Joukahainen-neulepaita

Katja Kvintus:
Karelia-pipo

Altocumulus:
Karpalo-sukat

Meri Markus:
Kassialma-hattu ja
helppo kauluri

Tuulia Salmela:
Kide-huivi

Marja Venäläinen:
Kukkarannekkeet

Eeva Saviranta:
Lemminkäinen-liivi

Tuulia Salmela:
Louhi-neuletakki

Marja Venäläinen:
Lumottaret-sukat

Johanna Penttilä:
Menninkäinen-haalari

Päivi Eerola:
Natura-kauluri

Sanna Kovanen:
Nimikkosukat

Maartsi:
Puolukkaposki-kämmekkäät

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Puppe-lapaset

Eeva Saviranta:
Päivyt-sormikkaat

AnneM:
Revontuli-huivi

Raija Käpylä:
Ruska-huivi

Tuulia Salmela:
Sampo-neulepaita

Adelheid:
Skepp-o-hoj-neulepaita

Sirkku Siiskonen:
Strawberry Field -sukat

Sanna Kovanen:
Sydänkävyn rannekkeet

Maartsi:
Syysaamu-huivi

Marja Venäläinen:
Säihky-kaulapanta

Kristel Nyberg:
Tuuletar-neuletakki

Eeva Saviranta:
Töölönlahti-sukat

Pörrö Sahlberg:
Unikko ja Esikko -kaulurit

Sirkku Siiskonen:
Vilsongit

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Väinö-säärystimet

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Sain ystävältä lankaa pitkää villatakkia varten syntymäpäivälahjaksi vuosi sitten, ja marraskuussa neuloin Louhi-takin. Ajatus Louhin neulomisesta uudelleen lyhyempänä versiona syntyi pian neuleen valmistumisen jälkeen ja tuloksena oli Pohjan neito -takki. Pehmeästä ja kuohkeasta langasta neulottu Louhi on paljon pidetty, lämmin villatakki kylmiin talvi-iltoihin. Pohjan neito on ryhdikkäämpi, ja vuoritettuna tiivis neule palvelee myös syyskauden ulkotakkina.

Molempien takkien ohje on olennaisilta osiltaan sama. Neuleiden erot on selitetty sanallisesti ja kaavioin. En suosittele ohjetta aloittelijoille. Ohje on laadittu palvelemaan eniten niitä, jotka haluavat muokata ohjetta omannäköisekseen. Tämän vuoksi sanallinen ohje on verraten niukka, ja kaavioita neuleisiin on verraten paljon.

Palmikkokuvioiden neulomiseen verryttelyprojekteiksi sopii hyvin vaikkapa Brego-setti.

Lanka ja langan menekki

KnitPicks Telemark Drift (100% villa; 50 g = n. 94 m), 950 g

Korvaavan langan valinnasta: Telemark on hyvin tiivis, lähes nyörimäinen lanka. Se sopii hyvin palmikkotöihin, koska se ei menetä ryhtiään kuten monet kuohkeammat langat. Kun valitset korvaavaa lankaa, valitse lanka, jonka neuletiheys vastaa annettua. Onnistuneen projektin kannalta on tärkeää, että saat vastaavaa neulosta. Osta tarpeeksi lankaa neuletta varten. Kun ostat lankaa, varmista, että saat metreinä saman määrän lankaa kuin mitä ohjeessa on annettu.

Neuletiheys

23 s ja 36 krs pohjaneuletta = 10 cm

Pohjaneule

1. ja 3. krs (OP): kaikki s:t o.
2. krs: 2 n, 2 o
4. krs: 2 o, 2 n.

Puikot

3 mm pyöröpuikko ja sukkapuikot

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko
Silmukkamerkkejä
Silmukoiden pidikkeitä
6 solkea

Koko

Pituus olkapäältä helmaan n. 67 cm
Hihan sisäpituus n. 49 cm
Vartalonympärys n. 115 cm

Ohje

Lue ohje huolellisesti läpi ennen aloittamista. Ohjeessa on monta vaihetta, ja samaan aikaan neulotaan useita eri kohtia ohjeesta, joten pidä kirjaa edistymisestäsi ja merkitse neulomasi kohdat huolellisesti.

Hihat

Neulo hihoihin rannekekaitale, josta poimit s:t. Neulo hiha suljettuna neuleena kädentiehen asti, jonka jälkeen jätä s:t odottamaan kädenteiden neulomista. Pohjan neidon hihat ovat saumattomat istutetut hihat, jotka neulotaan yhtäaikaa vartalo-osuuden kanssa. (Voit halutessasi neuloa hihat ja vartalo-osan erikseen, mutta tällaiseen ratkaisuun ei ole ohjetta.)

Luo 26 s virkkausaloituksella.

Neulo mallikuvion 24. krs kaavion 1 mukaan.

Vinkki: Saat reunoista napakammat, jos neulot ulkoreunan 3 sileän oikean silmukan sijaan nurjalla puolella *1 n, 1 n neulomatta, reunasilmukka (RS)* ja oikealla puolella 3 o. Oikeassa hihassa ulkoreuna on kaavion oikea reuna, ja vasemmassa hihassa kaavion vasen reuna.

Oikea hiha: Neulo mallikerran 1.-24. krs:ia yhteensä 3 kertaa. Pura virkattu aloitusketju ja poimi aloitussilmukat. Yhdistä ranneke renkaaksi joko silmukoimalla tai 3 puikon päättelyllä (Ulla 03/05)

Poimi rannekkeen siitä reunasta, jossa ei ole nostettuja silmukoita, 51 s hihaa varten. Neulo jatkossa krs:n 1. s aina sileää oikeaa (=saumasilmukka). Tee lisäykset hihassa aina tämän silmukan molemmin puolin. Neulo hiha suljettuna neuleena. Neulo pohjaneuletta 3 mallikertaa ennen lisäyksiä. Neulo lisäyskrs:lla 1 o (=saumasilmukka), lisää 1 s silmukoiden väliseen lankalenkkiin, neulo pohjaneuletta krs loppuun, ja lisää krs:n lopussa vielä 1 s silmukoiden väliseen lankalenkkiin = 2 lisättyä silmukkaa.

Neulo yhteensä 21 lisäystä viiden krs:n välein (ts. joka 6. krs) = 93 s.

Kun hihan pituus on 48 cm (ranneke mukaanluettuna), jätä silmukat odottamaan yhdistämistä vartalo-osaan.

Vasen hiha: neulo vasen hiha muuten samoin kuin oikea hiha, mutta aloita rannekkeen palmikkokuvio kaavion 1 12. krs:lta, neulo 13.-24. krs:t, ja 2 kertaa 1.-24. krs, ja vielä 1.-12. krs:t.

Etu- ja takakappaleet

Aloita etu- ja takakappaleet helmapalmikoilla. Helmassa voit neuloa ulkoreunan kuten hihojen rannekkeissakin.

Helmapalmikkokaitaleen oikea puoli: Luo 26 s virkkausaloituksella, ja neulo kaavion 1 mukaan mallikuvion 24. krs. Neulo sitten mallikerran 1-24. krs:ia yhteensä 5 kertaa. Neulo vielä kaavion 1 mukaan 1-20. krs:t , ja neulo sitten kaaviosta 3 oikean kulman kaavio.

Kaaviossa on merkitty vaaleammalla kaaviota 1 edeltävät ja seuraavat krs:t, älä neulo niitä. Kulman ulkoreunassa voit nostaa silmukat samalla tavalla neulomatta kuin hihojen rannekkeissa. Kun olet neulonut kulman valmiiksi, jätä s:t odottamaan vartalo-osan neulomista. (Voit myös neuloa vartalo-osan ja etukappaleiden palmikkolistat erikseen. Tein näin Louhissa.)

Helmapalmikkokaitaleen vasen puoli: Pura virkkausaloitus, ja poimi s:t. Neulo kaavion 1 mukaan 13.-24. krs:t, ja 1.-24. krs:t yhteensä 5 krt. Neulo vielä 1.-8. krs:t ennen kulmaa. Neulo sitten kaaviosta 3 vasemman kulman kaavio kuten oikeassa kulmassakin.

Kun kulmat ovat valmiit, poimi vartalo-osasta 42 s etukappaletta varten, 1 s saumasilmukaksi, 106 s takakappaletta varten, 1 s saumasilmukaksi ja 42 s etukappaletta varten. Merkitse saumasilmukat siirrettävällä kerrosmerkillä (esimerkiksi hakaneulalla), ja neulo saumasilmukat sileää neuletta. Tee vartalo-osan kavennukset ja lisäykset aina saumasilmukan kohdalla. Neulo saumasilmukoiden välissä etu- ja takakappaleissa pohjaneuletta.

Ota puikolle myös reunapalmikoiden silmukat, ja neulo vartalo-osa ja helmapalmikot samaan aikaan. Neulo helmapalmikot kaavion 1 mukaan ja aloita oikean etukappaleen puolella 7. krs:lta ja vasemman etukappaleen puolella 18. krs:lta.

Neulo pohjaneuletta 9 cm ennen kavennuksia. Kavenna saumasilmukan kohdalla seuraavasti:

 • neulo, kunnes on jäljellä 1 s ennen saumasilmukkaa,
 • nosta seuraava s ja saumasilmukka yhtä aikaa niinkuin neuloisit ne yhteen,
 • neulo seuraava s vasemmalta puikolta ja vie nostetut s:t neulotun s:n yli = 2 s kaventuu.

Neulo tällaiset kavennukset molemmissa saumoissa 2 kertaa joka 12. krs ja 2 krt joka 8. krs. Neulo 6,5 cm, lisää sitten saumasilmukan molemmin puolin molemmissa saumoissa 1 s 2 krt joka 12. krs ja sen jälkeen 2 krt joka 8. krs. Neulo, kunnes vartalo-osan korkeus on 47 cm helmakaitale mukaan lukien.

Samaan aikaan aloita takakappaleessa hannunvaakunakuvio kaaviosta 4 viimeisellä lisäyskierroksella ennen kädenteitä.

ja

tee lyhennetyt krs:t etukappaleiden reunaan. Neulo 2 krs viimeisen lisäyskrs:n jälkeen, ja neulo sitten vasen etukpl seuraavasti:

 • 1. krs (NP): neulo reunapalmikkokuvio kaavion 1 mukaan, neulo 31 s pohjaneuletta, käännä.
 • 2. krs: neulo krs ilman muutoksia.
 • 3. krs: neulo reunapalmikkokuvio kaavion 1 mukaan, neulo 29 s pohjaneuletta, käännä.

Neulo seuraava krs ilman muutoksia. Seuraavalla krs:lla (NP) neulo kerros ohjeen mukaan, ja tee lyhennetyt krs:t oikeaan etukappaleeseen samalla tavalla kuin vasempaan etukappaleeseen.

Neulo oikean etukappaleen lyhennettyjen krs:ten jälkeen 3 krs ilman muutoksia, ja toista lyhennetyt krs:t molempiin etukappaleisiin vielä 2 krt. Huomaa, että osa lyhennetyistä krs:sta neulotaan hihojen yhdistämisen jälkeen!

Yhdistä hihat vartaloon: sauman kohdalla päättele sekä hihoista että vartalokappaleesta 5 s + saumasilmukka + 5 s = 11 s saumaan. Ompelin itse sauman kiinni jo tässä vaiheessa, ja poimin saumasta (reikien välttämiseksi) 1 s:n uudeksi saumasilmukaksi (sekä etukappaleiden että takakappaleen puolella).

Kavenna jokaisessa hihasaumassa 2 x 2 s joka 2. krs, 3 x 1 s joka krs, 3 x 1 s joka 2. krs. Kavenna 2 s neulomalla kuten vartalon saumasilmukoissa. Neulo etukappaleissa jatkossa pohjaneuletta, älä kavenna etukappaleissa enää.

Kavenna hihoissa 1 s kummassakin saumassa joka 2. krs, kunnes saumasilmukoiden välissä on jäljellä 12 s. Kavenna sitten 1 s joka krs:lla, kunnes saumasilmukoiden välissä ei ole enää lainkaan silmukoita. Neulo sitten lyhennetyt krs:t olkapäille 8 ja 16 s:n päähän kaula-aukosta. Neulo 1 krs läpi kappaleen ja päättele olkasauma 3 puikon päättelynä. (Huomaa, että tässä vaiheessa olet jo jakanut takakappaleen kahteen olkaan.)

Hihasaumoissa joudut kaventamaan myös nurjalla. Tee oikealla puolella vasemmalle kääntyvät kavennukset neulomalla 2 n yhteen. Neulo oikealla puolella oikealle kääntyvät kavennukset seuraavasti:

 • Neulo, kunnes jäljellä on 1 s ennen saumasilmukkaa.
 • Nosta seuraavat 2 s yksi kerrallaan oikein neulomatta, työnnä vasen puikko molempien silmukoiden läpi oikealta vasemmalle
  (kuin neuloisit ne nurin yhteen) ja vie silmukat yhdessä näin
  vasemmalle puikolle. Huomaat, että s:t ovat kiertyneet puikolla niin, että ensimmäinen s on siirtynyt taaemmaksi.
 • Neulo s:t nurin yhteen.

Etukappaleiden pääntie: kun korkeus hihojen yhdistämiskohdasta on 8 cm (mittaa korkeus hihasaumasta, älä etukappaleen reunasta), kavenna etukappaleen reunassa 2 x 1 s joka 12. krs. Kun hihasauman korkeus on 19 cm, siirrä helmapalmikon silmukat odottamaan, päättele etukappaleesta (pohjaneuleen puolelta) 5 s kaula-aukkoa varten. Kavenna kaula-aukon reunassa 2 x 2 s ja 3 x 1 s joka 2. krs. Neulo samalla hihoja kuten edellä.

Takakappaleen pääntie: Kun aloitat lyhennetyt krs:t olkapäille, päättele takakappaleen keskeltä 28 s kaula-aukkoa varten. Neulo lyhennetyt krs:t molempiin olkiin samoin kuin etukappaleissakin (itse asiassa neulot olat yksi kerrallaan, etu- ja takakappaleessa samaan aikaan). Kavenna lyhennettyjen krs:ten aikana takakappaleen kaula-aukon reunassa 2 x 1 s joka 2. krs.

Kauluksen vasen puoli: Poimi reunapalmikon odottamaan jätetyt silmukat ja neulo niillä kulma kaavion 3 vasemman kulman mukaan. Neulo sitten kaavion 1 24. krs:lle saakka, neulo 1.-24. krs:t kerran ja vielä 1.-13. krs:t.

Kauluksen oikea puoli: Poimi odottamaan jätetyt silmukat, neulo kulma ja kaaviosta 1 24. krs:lle saakka, ja 1.-24. krs:t vielä kerran.

Silmukoi takasauma umpeen.

Ompele kaulus kiinni kaula-aukkoon. Kaulus on kaula-aukkoa lyhyempi, joten ota se huomioon yhdistäessäsi ja kiinnitä kaulus huolellisesti kiinni nuppineuloilla taikka hakaneuloilla.

Ompele soljet etukappaleen reunukseen vasemmalla puolella kaavion 13. kerrosten kohdalle, ja oikealla puolella 24. kerrosten kohdalle.

Koon muuttaminen

Jos haluat ympärysmitasta pienemmän, voit pienentää helman ja rannekkeiden pituutta, kun otat huomioon, että aloitat ja lopetat kaavion 1 mukaan neulomisen symmetrisesti. (Voit esimerkiksi aloittaa rannekkeen neulomisen krs:lta 6. Päätä mallikerran neulominen krs:lle 19 tai 20.) Yksi mallikerta on noin 7 cm.

Huomaa muutoksia tehdessäsi, että helmassa kuvio jatkuu eri kohdassa helman toisella puolella, ks. helmakaitaleen ohje. Ohjeessa helman oikea reuna alkaa 1. krs:lta, mutta vasen reuna alkaa 13. krs:lta (1/2 mallikertaa myöhemmin), jottei kuvioon tulisi epäjatkuvuuskohtaa. Huomioi tämä neuloessasi. Samoin hihojen reunuskuviot alkavat eri kohdista, koska ne valmiissa neuleessa kulkevat eri suuntaan, ts. ne ovat toistensa peilikuvia.

Jos muutat neuleen pituutta, huomaa, että reunakaitaleen pituutta ei voi säätää portaattomasti, vaan sen pituuden määrää kaavion 1 mukaisten mallikertojen lukumäärä. Jos muutat pituutta tai esimerkiksi lyhennettyjen krs:ten lukumäärää, neulo reunakaitale erikseen.

Kaaviot

Lataa kaaviot PDF-muodossa

Kaavio 1

Kaavio 2

Kaavio 3