Ulla

Joukahainen-neulepaita

 

Teksti ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Aino-sukat

Pia Tuononen:
Amor-huivi

Eeva Saviranta:
Bombadil-sukat

Tuulia Salmela:
Brego-sukat ja
-kämmekkäät

Satu Lehti:
Brie-pipo

Tuulia Salmela:
Daina-lapaset

Ilu:
En Pointe -tossut

Villilanka:
Freddie-bolero

Tuulia Salmela:
Ilmarinen-neuletakki

Laura Ahlstedt:
Iso tammi -kämmekkäät

Katja Kvintus:
Karelia-pipo

Altocumulus:
Karpalo-sukat

Meri Markus:
Kassialma-hattu ja
helppo kauluri

Tuulia Salmela:
Kide-huivi

Marja Venäläinen:
Kukkarannekkeet

Eeva Saviranta:
Lemminkäinen-liivi

Tuulia Salmela:
Louhi-neuletakki

Marja Venäläinen:
Lumottaret-sukat

Johanna Penttilä:
Menninkäinen-haalari

Päivi Eerola:
Natura-kauluri

Sanna Kovanen:
Nimikkosukat

Tuulia Salmela:
Pohjan neito -neuletakki

Maartsi:
Puolukkaposki-kämmekkäät

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Puppe-lapaset

Eeva Saviranta:
Päivyt-sormikkaat

AnneM:
Revontuli-huivi

Raija Käpylä:
Ruska-huivi

Tuulia Salmela:
Sampo-neulepaita

Adelheid:
Skepp-o-hoj-neulepaita

Sirkku Siiskonen:
Strawberry Field -sukat

Sanna Kovanen:
Sydänkävyn rannekkeet

Maartsi:
Syysaamu-huivi

Marja Venäläinen:
Säihky-kaulapanta

Kristel Nyberg:
Tuuletar-neuletakki

Eeva Saviranta:
Töölönlahti-sukat

Pörrö Sahlberg:
Unikko ja Esikko -kaulurit

Sirkku Siiskonen:
Vilsongit

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Väinö-säärystimet

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Jokamiehen (tai -naisen) peruspusero Joukahainen on neulottu Elizabeth Zimmermannin prosenttipuserojärjestelmää noudattaen. Prosenttijärjestelmä perustuu vartalon mittasuhteisiin. Puseron koon muuttaminen on helppoa, samoin ohjeen langan vaihtaminen toiseen.

Lanka

Gjestal Janne (85 % villa 15 % polyamidi; 50 g / 100 m), punaruskea (437); ks. langan menekki alta kokotaulukosta

Neuletiheys 

20 s ja 28 krs sileää neuletta suljettuna neuleena = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot 4 mm tai käsialan mukaan

Palmikkopuikko

Hihoihin tarvittaessa vastaavan kokoiset sukkapuikot

Muut tarvikkeet

Apulankaa tai ylimääräiset pyöröpuikot, joille jättää silmukoita odottamaan
4 silmukkamerkkiä

Koko ja langan menekki

Koko

XXS

XS

S

M

L

XL

Valmiin puseron rinnanympärys (cm)

78

85

92

100

109

118

Langan menekki (g)

400

450

500

600

650

700

 

Ohje

Prosenttijärjestelmän perusteet

Elizabeth Zimmermannin prosenttijärjestelmässä puseron kaikki mitat perustuvat puseron haluttuun rinnanympärykseen. Laske ensin, kuinka monta silmukkaa tarvitset saadaksesi halutun rinnanympäryksen. Tämä silmukkamäärä on perussilmukkamäärä, johon kaikki muut mitat suhteutetaan.

Zimmermann kehottaa ohjeissaan luomaan ohuemmille puikoille 90 % perussilmukkamäärästä helmajoustinta varten ja lisäämään joustimen jälkeen täyteen silmukkamäärään. Esimerkkipuseroon en kuitenkaan halunnut pussittavaa helmaa, joten joustin on neulottu samalla silmukkamäärällä ja samoilla puikoilla kuin vartalo. Kun vartalon korkeus helmasta kainaloon on sopiva, prosenttijärjestelmässäjätetään kummankin "sivusauman" kohdalta 8 % vartalon silmukoista odottamaan kädentietä varten.

Alkuperäisen prosenttijärjestelmän mukaan hihaa varten luodaan noin 25 % perussilmukkamäärästä ja lisätään, kunnes hihan yläosassa on noin 33 %. Zimmermannin prosenttijärjestelmä on kuitenkin saanut alkunsa 50-luvulla, jolloin villapuseromuoti oli tiukasti istuvaa, ja erityisesti jos haluat neuloa suuren puseron voi 35 % tai jopa 40 % perussilmukkamäärästä olla sopivampi hihan yläosaan.

Kun hihan pituus on sopiva, jätetään jälleen 8 % perussilmukkamäärästä odottamaan kainaloa varten ja yhdistetään loput vartalo- ja hihasilmukat samalle pyöröpuikolle. Ohjeen pusero on yksinkertainen raglan, mutta Zimmermann esittelee teoksissaan myös lukuisia muita variaatioita puseron yläosaksi. Alunperin hän neuvoi jättämään prosenttipuseron kaula-aukkoa varten noin 40 % perussilmukkamäärästä, mutta silloin kaula-aukosta tulee nykyiseen neulemakuun hieman ahdas.

Prosenttipuseron kantava teema on paitsi mittasuhteet, myös saumattomuus. Ohjeen puserossa ainoat saumat tulevat kainaloihin. Zimmermannin puseroissa ei ollut edes näkyviä kainalosaumoja, sillä hän suositteli silmukoimaan hihan vartalokappaleeseen.

Pusero-ohjetta soveltaessa kannattaa huomata, että prosenttijärjestelmän mittasuhteet on laskettu aikuisen vartalolle. Esimerkiksi kaula-aukko on lasten puseroissa jätettävä suuremmaksi. Lisäksi prosenttijärjestelmä ei puutu pituusmittoihin, joten kannattaa aina tarkistaa vartalon ja hihan pituus käyttäjälle sopivaksi.

Vartalo

Luo 156 - 170 - 184 - 200 - 218 - 236 s ja yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Neulo 1 o, 1 n -joustinta.

Merkitse kerroksen alkamiskohta vasemmaksi sivusaumaksi, neulo 78 - 85 - 92 - 100 - 109 - 118 s, merkitse kohta oikeaksi sivusaumaksi ja neulo kerros loppuun. Neulo joustinta 5 - 5 - 5 - 6 - 6 - 6 cm.

Jatka sitten sileää neuletta. Kun kappaleen korkeus on noin 40 - 40 - 41 - 41 - 42 - 42 cm tai vartalokappale on halutun mittainen, päätä kädentietä varten molempien sivusaumojen kohdalta 12 - 14 - 14 - 16 - 16 - 18 s: neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 6 - 7 - 7 - 8 - 8 - 9 s, päätä seuraavat 12 - 14 - 14 - 16 - 16 - 18 s, neulo, kunnes toiseen silmukkamerkkiin on 6 - 7 - 7 - 8 - 8 - 9 s, päätä seuraavat 12 - 14 - 14 - 16 - 16 - 18 s, neulo kerros loppuun. Sekä etu- että takakappaletta varten jää 66 - 71 - 78 - 84 - 93 - 100 s. Kerroksen vaihtumiskohta jää vasemman takaraglanin kohdalle. Jätä silmukat odottamaan.

Hihat

Luo 40 - 42 - 46 - 50 - 54 - 58 s, yhdistä työ suljetuksi neuleeksi ja merkitse kerroksen vaihtumiskohta. Neulo 1 o, 1 n -joustinta 5 - 5 - 5 - 6 - 6 - 6 cm ja jatka sitten sileää neuletta.

Lisää sileän neuleen aikana 2 s joka 5. kerros: neulo 1 s, lisää 1 s haluamallasi tavalla, neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 1 s, lisää 1 s ja neulo kerroksen viimeinen s. Mallipuserossa lisäykset on tehty ottamalla langankierto kiertäen puikolle.

Kun hihassa on 54 - 60 - 64 - 70 - 76 - 82 s, jatka sileää neuletta ilman lisäyksiä. Kun hihan pituus on 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 cm tai kun hiha on halutun mittainen, päätä kainaloa varten 12 - 14 - 14 - 16 - 16 - 18 s: neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 6 - 7 - 7 - 8 - 8 - 9 s, päätä 12 - 14 - 14 - 16 - 16 - 18 s, neulo kerros loppuun ja jätä päättelemättömät silmukat odottamaan.

Neulo toinen hiha samoin.

Kaarroke

Yhdistä vartalo ja hihat yhdelle pyöröpuikolle niin, että kerroksen vaihtumiskohta tulee vasemman puolen taaimmaisen raglankavennuksen kohdalle. Merkitse kohta silmukkamerkillä ja neulo ensimmäisen hihan odottavat s:t vartalon pyöröpuikolle. Laita silmukkamerkki.

Neulo sitten etukappaleen s:t ja laita silmukkamerkki. Neulo seuraavaksi toisen hihan odottavat s:t ja laita silmukkamerkki. Neulo lopuksi takakappaleen s:t.

Aloita seuraavalla kerroksella raglankavennukset. Tee kavennukset jokaisen silmukkamerkin molemmin puolin joka toisella kerroksella.

  • Neulo silmukkamerkin oikealla puolella oleva kavennus (kavennus 1) seuraavasti: kun merkki on neljän silmukan päässä, ota 2 s apupuikolle työn eteen. Neulo 2 seuraavaa silmukkaa oikein yhteen ja apupuikon s:t oikein.
  • Neulo silmukkamerkin vasemmalla puolella oleva kavennus (kavennus 2) seuraavasti: ota 2 s apupuikolle työn taakse. Neulo 2 s oikein ja apupuikon s:t oikein yhteen. Koska kerroksen vaihtumiskohta on takaraglanin kohdalla, kavennuskerros aloitetaan neulomalla kavennus 2.

Neulo aina kavennuskerroksen jälkeen yksi kerros oikein ilman kavennuksia. Toista kavennuksia, kunnes jäljellä on 68 - 74 - 80 - 80 - 86 - 92 s.

Pääntie

Muotoile seuraavaksi niska lyhennetyin kerroksin.

  • Neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 4 s. Käännä työ.
  • Neulo nurjaa, kunnes oikean raglankavennuksen silmukkamerkkiin on 4 s, käännä työ.
  • Neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 6 s, käännä työ.
  • Neulo nurjaa, kunnes oikean raglankavennuksen silmukkamerkkiin on 6 s, käännä työ.
  • Neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 8 s, käännä työ.
  • Neulo nurjaa, kunnes oikean raglankavennuksen silmukkamerkkiin on 8 s, käännä työ.
  • Neulo 1 krs oikeaa neuletta ilman muotoiluja.

Neulo 1 o, 1 n -joustinta n. 3 cm.

Päätä silmukat joustinta neuloen. Varo neulomasta päättelykerrosta liian kireäksi.

Viimeistely

Kostuta työ ja levitä mittoihinsa kuivumaan. Ompele kainalosaumat ja päättele langanpäät.