Ulla

Louhi-neuletakki

 

Teksti ja kuvat:
Tuulia Salmela

Hannunvaakunakuviot ja kolmilehtikuviot lainattu Elsebeth Lavoldin luvalla kirjasta Viikinkineuleet. Osa kuvioista muokattu neuletta varten.

Lisää Tuuliasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Aino-sukat

Pia Tuononen:
Amor-huivi

Eeva Saviranta:
Bombadil-sukat

Tuulia Salmela:
Brego-sukat ja
-kämmekkäät

Satu Lehti:
Brie-pipo

Tuulia Salmela:
Daina-lapaset

Ilu:
En Pointe -tossut

Villilanka:
Freddie-bolero

Tuulia Salmela:
Ilmarinen-neuletakki

Laura Ahlstedt:
Iso tammi -kämmekkäät

Kristel Nyberg:
Joukahainen-neulepaita

Katja Kvintus:
Karelia-pipo

Altocumulus:
Karpalo-sukat

Meri Markus:
Kassialma-hattu ja
helppo kauluri

Tuulia Salmela:
Kide-huivi

Marja Venäläinen:
Kukkarannekkeet

Eeva Saviranta:
Lemminkäinen-liivi

Marja Venäläinen:
Lumottaret-sukat

Johanna Penttilä:
Menninkäinen-haalari

Päivi Eerola:
Natura-kauluri

Sanna Kovanen:
Nimikkosukat

Tuulia Salmela:
Pohjan neito -neuletakki

Maartsi:
Puolukkaposki-kämmekkäät

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Puppe-lapaset

Eeva Saviranta:
Päivyt-sormikkaat

AnneM:
Revontuli-huivi

Raija Käpylä:
Ruska-huivi

Tuulia Salmela:
Sampo-neulepaita

Adelheid:
Skepp-o-hoj-neulepaita

Sirkku Siiskonen:
Strawberry Field -sukat

Sanna Kovanen:
Sydänkävyn rannekkeet

Maartsi:
Syysaamu-huivi

Marja Venäläinen:
Säihky-kaulapanta

Kristel Nyberg:
Tuuletar-neuletakki

Eeva Saviranta:
Töölönlahti-sukat

Pörrö Sahlberg:
Unikko ja Esikko -kaulurit

Sirkku Siiskonen:
Vilsongit

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Väinö-säärystimet

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Sain ystävältä lankaa pitkää villatakkia varten syntymäpäivälahjaksi vuosi sitten, ja marraskuussa neuloin Louhi-takin. Ajatus Louhin neulomisesta uudelleen lyhyempänä versiona syntyi pian neuleen valmistumisen jälkeen, ja tuloksena oli Pohjan neito -neuletakki. Pehmeästä ja kuohkeasta langasta neulottu Louhi on paljon pidetty, lämmin villatakki kylmiin talvi-iltoihin. Pohjan neito on ryhdikkäämpi, ja vuoritettuna tiivis neule palvelee myös syyskauden ulkotakkina.

Ohje on molemmille takeille olennaisilta osiltaan sama. Neuleiden erot on selitetty sanallisesti ja kaavioin. En suosittele ohjetta aloittelijoille. Ohje on laadittu palvelemaan eniten niitä, jotka haluavat muokata ohjetta omannäköisekseen. Tämän vuoksi sanallinen ohje on verraten niukka, ja kaavioita neuleisiin on verraten paljon.

Lanka ja langan menekki

Patons Classic Wool (100% merinovilla; 100 g = n. 204 m), 1500 g

Neuletiheys

17-18 s ja 26 krs pohjaneuletta = 10 cm.

Pohjaneule

1. ja 3. krs (OP): kaikki s:t o.
2. krs: 2 n, 2 o
4. krs: 2 o, 2 n.

Puikot

5 mm pyöröpuikko ja sukkapuikot (reunapalmikoiden neulomiseen).

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko
Silmukkamerkkejä
Silmukoiden pidikkeitä
6 nappia, halkaisija 3 cm

Koko

Pituus olkapäältä helmaan n. 134 cm
Hihan sisäpituus n. 56 cm
Vartalonympärys n. 120 cm

Ohje

Louhin perusrakenne on lähes samanlainen kuin Pohjan neidossa. Seuraa Pohjan neidon ohjetta ja tarkista tästä ohjeeseen tulevat muutokset.

Hihat

Neulo Louhi-takin hihoihin samanlainen ranneke kuin Pohjan neitoonkin. Poimi rannekkeesta silmukat hihaa varten, mutta neulo hihat neulotaan tasoneuleena. Hihan pyöriö on alaosastaan normaalin istutetun hihan pyöriö, mutta se päättyy puolisatulaan. Tästä syystä sekä hihan muotoilu että etu- ja takakappaleiden kädentie on poikkeavan mallinen. Jos et halua kädentielle poikkeavia muotoiluja, neulo kaaviosta 2 vain 46. krs:lle asti. Neulo tällöin etu- ja takakappaleiden kädentiet suoraksi (kaventamatta kädentien reunassa).

Luo 26 s virkkausaloituksella, ja neulo kaavion 1 mukaan mallikuvion 24. krs.

Neulo sitten mallikerran 1.-24. krs:t yhteensä 3 kertaa. Lisää 1 s mallikerran 30. krs:lta alkaen yhteensä 15 krt, 9 x 1 s joka 6. krs ja 6 x 1 s joka 4. krs neuleen molemmissa reunoissa.

Päättele rannekkeen silmukat ja poimi rannekkeesta silmukat hihaa varten.

Neulo hiha tasona, ja neulo krs:n 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä s:aa (mukaanlukien reunasilmukka) sileää neuletta. Tee hihan lisäykset 1 s:n päässä reunasilmukasta, ts. sileiden oikeiden s:den sisäpuolella. Neulo hihassa myös 1 s sileää oikeaa hihapalmikoiden ennen ja jälkeen. Neulo silmukoiden poimimisen jälkeen kaavion 2 1.-34. krs:t, toista 8.-34. krs:ia 2 kertaa (punaisella merkitty alue). Neulo 8.-26. krs:t vielä kerran (ota huomioon pyöriön neulomisen aloitus 24. krs:lla), neulo sitten kaavion 35. krs:lta alkaen kaavio loppuun. Kaaviossa 46. krs:n jälkeen tulee 47. krs.

Pyöriö: Kun neulot 24. krs:ta viimeistä kertaa (ks. edellä), aloita pyöriön neulominen. Päättele molemmissa reunoissa 5 s joka krs:lla. Kavenna sitten reunas:n sisäpuolella molemmissa reunoissa 2 x 1 s joka 2. krs:lla, 2 x 1 s joka krs:lla, 2 x 2 s joka krs:lla ja päättele lopuksi molemmista reunoista 17 s. Tulet kaaviossa krs:lle 47. Jatka kaavio loppuun, kaaviossa on merkitty kaikki s:t. Kaavion viimeisen krs:n jälkeen vedä lanka molempien s:den läpi.

Etu- ja takakappaleet

Helma

Neulo helma kuten Pohjan neito -takissakin.

Vartalo-osa

Neulo Louhi kädenteille saakka yhtenä kappaleena. Poimi helmasta silmukat samalla tavalla kuin Pohjan neidossa ja neulo pohjaneuletta, kunnes kappaleen korkeus helmakaitale mukaan lukien on 38 cm. Tee sitten kavennukset samoin kuin Pohjan neidossa, ja lisää samalla tavoin saumassa silmukat ennen kädenteitä. Neulo myös lyhennetyt krs:t samoin.

Kun olet kädenteiden kohdalla, jaa kappaleet etukappaleisiin ja takakappaleeseen ja neulo kappaleet erikseen. Päättele kaikissa kappaleissa kädenteitä varten 5 s reunassa ja sitten 2 x 1 s joka krs ja 2 x 1 s joka 2. krs. Neulo etu- ja takakappaleiden korkeudeksi 16 cm ja neulo sitten kaaria vastaava osuus: päättele 5 s reunasta, kavenna jatkossa 2 x 1 s joka 2. krs, 2 x 1 s joka krs ja 2 x 2 s joka krs. Päättele olkaa varten 10 s.

Huomaa, että pääntietä varten ei kavenneta lainkaan. Neulo palmikoita reunassa kaavion 1 mukaan, ja neulo muuten pohjaneuletta. Muista etukappaleissa lyhennetyt krs:t ja kädentien kavennukset ja kaaren neulominen.

Poimia huppua varten 54 s kaula-aukosta. Neulo palmikoita ja niiden välissä pohjaneuletta (neulo palmikoiden viereen 1 s oikeaa). Aloita hupun hannunvaakunakuvio, kun hupun korkeus on 8 cm, ja neulo kuvion jälkeen 6 cm lisää tai kunnes tulet kaaviossa 24. krs:lle (vasen etukappale) tai 13. krs:lle (oikea etukappale).

Päättele huppu 3 puikon päättelynä (ohje Ulla 03/05).

Louhiin voit neuloa nappilistat kaavion 5 mukaan (listan voit neuloa reunuksen ja vartalo-osan kanssa yhtä aikaa, tai reunuksen kanssa yhdessä ja ommella vartalo-osaan myöhemmin tai voit neuloa kaikki osat erikseen). Kannattanee neuloa ensin se nappilista, johon ei tule napinläpiä ja sovittaa sen korkeuden mukaan napinläpien paikat.

Voit neuloa Louhiin takakappaleeseen ison keskuskuvion kaavion 4 mukaan. Laske takakappaleen keskuskohta kuviota varten. Aloita kuvio 4 krs helmakaitaleen silmukoiden poimimisen jälkeen. Kaaviossa 4 on merkitty punaisella viivalla reunuksen kertautuva kuvio ja hannunvaakunoiden mallikerta. Kaavioiden ulkopuolinen alue neulotaan vain kaitaleen alussa ja lopussa. Suunnittele kuvion neulominen huolellisesti, ja piirrä taikka kopioi kaaviot valmiiksi ennen neulomista.

Kaaviot

Lataa kaaviot PDF-muodossa

Kaavio 1

Kaavio 2

 

Kaavio 3

 

Kaavio 4

 

Kaavio 5