Ulla

Ilmarinen-neuletakki

 

Teksti ja kuvat:

Tuulia Salmela

Lisää Tuuliasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Aino-sukat

Pia Tuononen:
Amor-huivi

Eeva Saviranta:
Bombadil-sukat

Tuulia Salmela:
Brego-sukat ja
-kämmekkäät

Satu Lehti:
Brie-pipo

Tuulia Salmela:
Daina-lapaset

Ilu:
En Pointe -tossut

Villilanka:
Freddie-bolero

Laura Ahlstedt:
Iso tammi -kämmekkäät

Kristel Nyberg:
Joukahainen-neulepaita

Katja Kvintus:
Karelia-pipo

Altocumulus:
Karpalo-sukat

Meri Markus:
Kassialma-hattu ja
helppo kauluri

Tuulia Salmela:
Kide-huivi

Marja Venäläinen:
Kukkarannekkeet

Eeva Saviranta:
Lemminkäinen-liivi

Tuulia Salmela:
Louhi-neuletakki

Marja Venäläinen:
Lumottaret-sukat

Johanna Penttilä:
Menninkäinen-haalari

Päivi Eerola:
Natura-kauluri

Sanna Kovanen:
Nimikkosukat

Tuulia Salmela:
Pohjan neito -neuletakki

Maartsi:
Puolukkaposki-kämmekkäät

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Puppe-lapaset

Eeva Saviranta:
Päivyt-sormikkaat

AnneM:
Revontuli-huivi

Raija Käpylä:
Ruska-huivi

Tuulia Salmela:
Sampo-neulepaita

Adelheid:
Skepp-o-hoj-neulepaita

Sirkku Siiskonen:
Strawberry Field -sukat

Sanna Kovanen:
Sydänkävyn rannekkeet

Maartsi:
Syysaamu-huivi

Marja Venäläinen:
Säihky-kaulapanta

Kristel Nyberg:
Tuuletar-neuletakki

Eeva Saviranta:
Töölönlahti-sukat

Pörrö Sahlberg:
Unikko ja Esikko -kaulurit

Sirkku Siiskonen:
Vilsongit

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Väinö-säärystimet

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Kirjava neuletakki sai nimen Ilmarinen Kalevalan taitavan sepän mukaan. Kirjoneulevillatakki on haastava ja aikaa vievä, mutta valmiina viehättävä taidonnäyte. Villatakki on neulottu verraten ohuesta langasta, ja se on kevyt, mutta hyvin lämmin.

Lanka ja langan menekki

KnitPicks Palette (100 % villa, 50 g = n. 208 m)

 • tummaa petroolia 200 g
 • turkoosia 200 g
 • valkoista 200 g

Kuvien neule painaa n. 482 g.

Voit valita minkä hyvänsä langan, joka sopii vaadittuun tiheyteen. Neulo mallitilkku kirjoneuleena. Pelkän sileän neuleen neuletiheys on eri.

Ilmariseen sopii käytännössä mikä hyvänsä kahden värin yhdistelmä. Tässä valitsin kaksi turkoosin sävyä ja niiden kontrastiksi valkoisen. Hyviä yhdistelmiä ovat sellaiset, jossa pohjavärit ovat saman värin tummempi ja vaaleampi versio. Muista valita sellainen kontrastiväri, joka on joko selvästi tummempi tai selvästi vaaleampi kuin pohjavärit. Voit esimerkiksi vaihtaa kontrastiväriksi mustan tai hyvin tummanruskean. Valitse silloin pohjaväriksi kaksi verraten vaaleaa sävyä. Neulo mallitilkku kokeeksi, jotta näet, miten kuviot erottuvat.

Käytän ohjeessa väreistä seuraavia lyhenteitä:

 • K= kontrastiväri (alkuperäisessä valkoinen)
 • TP= tummempi pohjaväri (alkuperäisessä tumma petrooli)
 • VP= vaaleampi pohjaväri (alkuperäisessä turkoosi)

Neuletiheys

36-37 s ja 37 krs = 10 cm.

Puikot

Sukkapuikot ja pyöröpuikko 2,5 mm tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

10 nappia, halkaisija 10 cm.

Koko

Vartalonympärys 106 cm.
Hihan sisäpituus n. 45 cm.
Pituus olkapäältä helmaan n. 60 cm.

 

Ohje

Kirjoneulejoustin: Neulo 2 o TP:lla, ja 2 n VP:lla. Toista näitä 4 s:aa koko krs:n ajan.

Neulo villatakin kaikki osat suljettuna neuleena. Jokaisella krs:lla on vain kaksi väriä, pohjaväri ja kontrastiväri. Kontrastiväri on aina valkoinen. Pohjaväri on joko tumma petrooli (tummempi pohjaväri TP) tai turkoosi (vaaleampi pohjaväri VP).

Hihat

Luo 84 s TP:lla, ja neulo 19 krs kirjoneulejoustinta. Aloita sitten kirjoneuleosuus.

Luo 1. krs:lla 1 s krs:n alkuun ja loppuun. Neulo krs:n 1. s aina pohjavärillä. Tee lisäykset hihassa tämän s:n molemmin puolin, ts. neulo krs:n alusta 1 s pohjavärillä, lisää yksi, neulo krs loppuun ja lisää yksi aivan krs:n lopussa.

Neulo kirjoneuleosuus kaavion mukaan alkaen 1. krs:lta kohdasta C. Toista A-B, krs:t 1-54. Neulo kaaviosta krs:t 1-16 ilman lisäyksiä. Lisää krs:lta 17 alkaen 1 s molemmissa reunoissa joka 4. krs, kunnes silmukoita on 152. Neulo lisäämättä, kunnes hihan pituus on 48 cm. (Neulo krs:t 1-54 yhteensä 2 kertaa, ja krs:t 1-45 kerran.)

Päätä sitten krs:n vaihtumiskohdan ympäriltä yhteensä 27 s (1 s, jonka neuloit aina pohjavärillä ja 13 s sen molemmin puolin).

Neulo pyöriö suljettuna neuleena. Lisää pääteltyjen silmukoiden kohdalle 9 s saumanvaroja varten. Myöhemmin nämä saumanvarat leikataan auki. (Ohje Ulla 02/07) Neulo saumanvarasilmukat: [1 pohjavärillä, 1 kontrastivärillä], toista [-], 1 pohjavärillä. Neulo saumanvarasilmukoiden vieressä hihan pyöriössä 1 s aina pohjavärillä.

Tee pyöriön kavennukset saumanvaran vasemmalla puolella neulomalla 2 o yhteen, ja saumanvaran oikealla puolella neulomalla kahden noston kavennus. Tällainen kavennustapa on lähes näkymätön kirjoneuleessa. Kavenna pyöriössä 24 x 1 s joka krs:lla. Neulo 1 krs. Päättele sitten kaikki silmukat.

Vartalo

Neulo etu- ja takakappaleet yhtenä kappaleena. Krs:n vaihtumiskohta on villatakin keskietukohta. Tähän kohtaan tulee saumanvarasilmukoita kuten hihan pyöriössäkin.

Luo vartalo-osuutta varten 411 s TP:lla. Neulo krs:n ensimmäiset 5 s saumanvaroiksi [1 VP:lla, 1 TP:lla], toista [-], 1 VP:lla. Jatka kirjoneulejoustinta, kunnes jäljellä on 6 s. Neulo krs loppuun: 2 TP:lla, [1 VP:lla, 1 TP:lla] x 2. Saumanvarasilmukoita on yhteensä 9. Voit merkitä ne silmukkamerkein. Neulo joustimen korkeudeksi 12 s. Lisää viimeisellä krs:lla 1 s TP:lla krs:n lopussa ennen saumanvarasilmukoita. Neulo saumanvarasilmukat jatkossa krs:n alussa [1 kontrastivärillä, 1 pohjavärillä], toista [-], 1 kontrastivärillä, ja krs:n viimeiset 4 s:aa [1 kontrastivärillä, 1 pohjavärillä], toista [-].

Jatka kirjoneuletta kaavion mukaan. Aloita 25. krs:lta kohdasta D. Neulo krs:t 25-54, neulo vielä krs:t 1-54 ja uudelleen krs:t 1-45.

Seuraavalla krs:lla neulo 5 saumanvarasilmukkaa, 88 s mallikuvion mukaan, päättele kädentietä varten 27 s, 173 s takakappaletta mallikuvion mukaan, päättele kädentietä varten 27 s, 88 s mallikuvion mukaan, 4 saumanvarasilmukkaa. Luo seuraavalla krs:lla pääteltyjen s:den tilalle 9 s kumpaankin kädentiehen saumanvaroiksi, ja neulo ne pystyraitakuviota kuten etukappaleiden välissäkin. Neulo saumanvarasilmukoiden ensimmäinen ja viimeinen s aina pohjavärillä kuten niiden viereiset s:t etu- ja takakappaleissakin.

Kun korkeus kädentieltä on n. 7 cm, päättele keskietukohdan saumanvarasilmukat ja niiden molemmin puolin 12 s kaula-aukkoa varten. Luo seuraavalla krs:lla näiden tilalle 9 saumanvarasilmukkaa ja neulo ne pystyraitaa kuten muuallakin. Kavenna oikeassa etukappaleessa neulomalla 2 o yhteen. Neulo vasemmassa etukappaleessa kahden noston kavennukset.

Kavenna kaula-aukossa 2 x 2 s ja 11 x 1 s joka krs:lla, 8 x 1 s joka 2. krs:lla, 4 x 1 s joka 3. krs:lla, ja 4 x 1 s joka 4. krs:lla = 45 s kädenteille. Neulo lyhennetyt krs:t tasona 15 ja 30 s:n päähän kaula-aukon reunasta.

Neulo takakappaleen puolella ilman muutoksia, kunnes korkeus kädentieltä on 16,5 cm. Päättele sitten keskimmäiset 65 s kaula-aukkoa varten, ja luo niiden tilalle 9 saumanvarasilmukkaa kuten aiemminkin. Neulo ne pystyraitana. Kavenna kaula-aukon reunassa 2 x 2 s, ja 2 x 1 s joka krs:lla, ja 2 x 1 s joka 2. krs:lla. Neulo lyhennetyt krs:t tasona kuten etukappaleissakin.

Käytännössä kappaleen viimeiset krs:t neulot seuraavassajärjestyksessä:

 • etukappaleiden väliset saumasilmukat,
 • oikean etukappaleen kaula-aukon kavennukset ja oikea etukappale,
 • etu- ja takakappaleen väliset saumasilmukat,
 • takakappaleen oikea olka ja kaula-aukon kavennukset,
 • takakappaleen kaula-aukon saumasilmukat,
 • takakappaleen vasemman puolen kaula-aukon kavennukset ja vasen olka,
 • etu- ja takakappaleen väliset saumasilmukat,
 • vasen etukappale ja vasemman etukappaleen kaula-aukon kavennukset,
 • etukappaleiden väliset saumasilmukat.

Jos tarpeen, merkitse eri osia silmukkamerkein.

Päättele olkien silmukat. Höyrytä kappaleet. Ompele vahvistukset saumasilmukoiden kohdalle ja leikkaa ne auki. Yhdistä hihat.

Poimi etukappaleen reunasta 2 pohjavärillä neulomasi silmukan välistä 152 s nappilistoja varten. Neulo nappilistat kirjoneulejoustinta. Aloita krs kolmella TP:n silmukalla (RS + 2 s o), ja lopeta se samoin. Neulo joustimen korkeudeksi 1,5 - 2 cm ja päättele sitten kaikki s:t. Neulo toisen puolen nappilista samoin, mutta tee napinlävet neulomalla 2o yhteen, lk ensimmäiseen ja joka neljänteen TP-raitaan = 10 napinläpeä.

Poimi kauluksen reunasta 234 s ja neulo TP:llä 5 krs ainaoikein. Päättele kaikki s:t.

Höyrytä nappilistat, ompele napit.

Neuleen koon muuttaminen ja langan korvaaminen

Neuleen muotoilut ovat hyvin yksinkertaiset, joten langan vaihto ja koon muuttaminen on hyvin yksinkertaista. Mallineule on jaollinen 40 s:lla. Alkuperäisellä tiheydellä saat ympärysmitasta 10 cm pois jättämällä pois yhden mallikerran.

Kirjoneuletekniikasta

Kirjoneuleen neulominen voi vaikuttaa konstikkaalta kahdesta syystä: langat tahtovat sotkeutua ja langanjuoksut on vaikea pitää tasaisina. Lankojen
erotteluun on olemassa työkaluja (engl. yarn guide), mutta suurimman osan ongelmista voi välttää pienellä tekniikan muutoksella.

Aloita sijoittamalla langat niin, että tumma lanka on vasemmalla, ja vaalea lanka oikealla. Vie langat käteesi niin, että vaalea lanka kulkee
etusormen ja keskisormen yli ja tumma lanka kulkee vain etusormen yli. (ks. kuvat) Neuloessasi poimi tumma lanka normaalisti oikealla puikolla,
ja poimi vaalea lanka aina tumman langan alta. Tällä tavalla neulottaessa vaaleammat värit korostuvat enemmän. Ilmiötä kutsutaan nimellä lankadominanssi.

Lisätietoa esim. Alice Starmore: Celtic Collection ja Ann Feitelson: The Art of Fair-Isle Knitting.

Kaavio