Ulla

Nimikkosukat

 

Teksti ja kuvat:
Sanna Kovanen

Lisää Sannasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Aino-sukat

Pia Tuononen:
Amor-huivi

Eeva Saviranta:
Bombadil-sukat

Tuulia Salmela:
Brego-sukat ja
-kämmekkäät

Satu Lehti:
Brie-pipo

Tuulia Salmela:
Daina-lapaset

Ilu:
En Pointe -tossut

Villilanka:
Freddie-bolero

Tuulia Salmela:
Ilmarinen-neuletakki

Laura Ahlstedt:
Iso tammi -kämmekkäät

Kristel Nyberg:
Joukahainen-neulepaita

Katja Kvintus:
Karelia-pipo

Altocumulus:
Karpalo-sukat

Meri Markus:
Kassialma-hattu ja
helppo kauluri

Tuulia Salmela:
Kide-huivi

Marja Venäläinen:
Kukkarannekkeet

Eeva Saviranta:
Lemminkäinen-liivi

Tuulia Salmela:
Louhi-neuletakki

Marja Venäläinen:
Lumottaret-sukat

Johanna Penttilä:
Menninkäinen-haalari

Päivi Eerola:
Natura-kauluri

Tuulia Salmela:
Pohjan neito -neuletakki

Maartsi:
Puolukkaposki-kämmekkäät

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Puppe-lapaset

Eeva Saviranta:
Päivyt-sormikkaat

AnneM:
Revontuli-huivi

Raija Käpylä:
Ruska-huivi

Tuulia Salmela:
Sampo-neulepaita

Adelheid:
Skepp-o-hoj-neulepaita

Sirkku Siiskonen:
Strawberry Field -sukat

Sanna Kovanen:
Sydänkävyn rannekkeet

Maartsi:
Syysaamu-huivi

Marja Venäläinen:
Säihky-kaulapanta

Kristel Nyberg:
Tuuletar-neuletakki

Eeva Saviranta:
Töölönlahti-sukat

Pörrö Sahlberg:
Unikko ja Esikko -kaulurit

Sirkku Siiskonen:
Vilsongit

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Väinö-säärystimet

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Kirjoneulesukkaparin draaginen kohtalo

Olipa kerran kaunis kirjoneulesukka. Sukka suunniteltiin rakkaudella ja neulottiin huolella pehmeästä villalangasta lämmittämään pikkuisia varpaita kumisaappaassa. Sukka sai myös ystävän, toisen samanlaisen. Sukat saivat pian uuden omistajan, joka ihasteli niiden kauneutta ja rakasti niitä.

Aika kului ja sukat olivat ahkerassa käytössä. Ne saivat lämmittää varpaita välillä unisukkina ja välillä kumisaapassukkina. Välillä niitä käytettiin jopa lattialla liukasteluun. Sukat kulkivat myös päiväkodissa mukana.

Vähä vähältä pienen omistajan innostus laantui. Sitten, eräänä kammottavana päivänä, sukat eivät enää tulleetkaan päiväkodista takaisin kotiin! Omistaja ei osannut sanoa, mihin sukat olivat joutuneet. Kului kuukausia ja pikkuvarpaisiin etsittiin jo toiset lämmittimet. Lopulta, kun kaikki toivo oli jo heitetty, löytyivät sukat päiväkodin kodittomien vaatteiden laatikosta. Siellä ne kyhjöttivät, sukkaparat, laatikon pimeimmässä nurkassa. Hiekkaisina, nuhjaantuneina ja peloissaan. Ne olivat kuin varjo siitä, millaisina ne olivat aikoinaan puikoilta lähteneet, kauniina ja kirkasvärisinä. Ei niistä enää ollut pehmeiksi unisukiksi tai sisällä liukasteluun. Ne päätyivät sukkalaatikon nurkkaan ja sieltä aikanaan – hirvittää sanoakin – tykkänään hävitettäviksi.

Sen pituinen se.

Nimikkosukat

Jokainenhan tietää, että päiväkotiin, kerhoon ja kouluunkin lasten vaatteet tulisi nimikoida. Kuinka moni kuitenkaan viitsii ommella nimilappuja villasukkiin, lapasiin, pipoihin ja kaulureihin? Käsi ylös nyt! Veikkaan, että kovin monta kättä ei noussut. Tottahan jokainen neuloja tunnistaa itse lapselleen tekemänsä neuleet. Jo muutaman vuoden ikäiset lapsetkin osaavat sanoa, että tämä on tai ei ole minun sukkani. Oman sukkaparin löytäminen sukkakasasta tuottaakin sitten jo hankaluuksia. Eivätkä päiväkodin hoitajat voi millään muistaa kaikkien lasten pikkuneuleita, vaikka ne olisivat kuinka persoonallisia.

Tässä esittelen yhden ratkaisun ongelmaan: nimikkosukat. Tee sukkiin kirjoneuleella lapsen nimi. Nimi ei varmasti irtoa sukista, eikä kaverilla ole samanlaisia. (Tietenkin pienempi työ on vaikka kirjoa vanhoihin sukkiin lapsen nimi, mutta ei nyt ruveta niuhottamaan!)

Suunnittelu

Kaaviossa on aakkoset (lukuun ottamatta Å-kirjainta) 5 krs:n korkuisina. Lisäksi kaaviossa on joitakin esimerkkejä välikuvioiksi.

Kun tiedät sukkiin tarvittavan silmukkamäärän ja lapsen nimen, voit aloittaa sukkien suunnittelun. Voit käyttää kaavion kirjaimia sellaisenaan tai muokata niitä tarpeen mukaan leveämmiksi tai kapeammiksi. Esim. T- tai H- kirjaimia on helppo venyttää jopa 5 s:n levyisiksi. Välikuvioita voit käyttää lisänä täyttämään tarvittavan silmukkamäärän. Laita kirjainten ja välikuvioiden väleihin tarpeen mukaan yksi tai kaksi välisilmukkaa pohjavärillä. Sommittele kirjaimista, välikuvioista ja välisilmukoista tarvitsemasi silmukkamäärän mukainen kuvio. Ruutupaperi on hyvä apuväline.

Vältä pienten neuleissa langanjuoksuja

Lapsen sukissa kannattaa olla tarkkana nurjalle puolelle tulevien langanjuoksujen pituuden kanssa. Jos sukkia käytetään toisten sukkien päällä, langanjuoksu voi olla enintään 5 silmukan pituinen. Jos niitä käytetään paljaassa jalassa, 5 silmukkaa on liian paljon. Sido tarvittaessa lankaa kiertämällä sitä toisen langan ympäri nurjalla puolella. Joskus voit myös käyttää kirjoneuletipluja langan sitomiseen. Tässä ohjeessa puhutaan pääosin sukista, samalla tavalla voit tietenkin nimikoida lapasia, pipoja ja kaulureita tai mitä sitten keksitkin.

Mallisukat

Mallisukat on neulottu punaisesta Nallesta neljävuotiaalle. Ruskea lanka on jotain nimetöntä laatikonpohjalta löytynyttä lankaa. Silmukoita sukan varressa on yhteensä 48 ja terässä 44 s. Puikkoina käytin 3 mm:n sukkapuikkoja. Sukissa on käytetty nimikkoneuleen välissä ainoastaan yhtä sydäntä, koska nimi on niin pitkä, että se riittää melkein koko sukan ympäri. Nämä sukat on neulottu perinteiseen tapaan varresta aloittaen. Sukan ohjetta en tähän kirjoita, niitä löytyy vaikka täältä Ullasta. Laitan tähän kuitenkin vähän selostusta mallisukan teosta.

 • Neulo joustinta jokunen sentti.
 • Neulo sileää neuletta punaisella 1 krs, ruskealla 1 krs ja punaisella 2 krs.
 • Neulo kirjoneuleena lapsen nimi ja sydänkuvio (5 krs). Varresta aloitetussa sukassa on kirjoneule muistettava aloittaa yläreunasta. Jos neulot sukat kärjestä aloittaen, aloitat kirjoneuleen tietenkin alareunasta.
 • Neulo punaisella 2 krs, ruskealla 1 krs ja punaisella 2 krs.
 • Neulo kirjoneuleena sydänkuvioita koko sukan ympäri.
 • Neulo vielä punaisella 2 krs, ruskealla 1 krs ja punaisella 1 krs. Kavenna näillä kerroksilla silmukkamäärä vastaamaan terän silmukkamäärää.
 • Neulo joustinta jokunen sentti ja 4 krs sileää neuletta.
 • Aloita kantapää.

Lapasvinkki

Pienissä lapasissa on monesti niin vähän silmukoita, että pitempää nimeä on vaikea saada mahtumaan kokonaan lapaseen. Alla on summittainen ohje pitkävartisen lapasen varteen.

 • Luo varteen enemmän silmukoita kuin lapasosaan tarvitaan. Esim. jos tarvitset kämmenosaan 10 s / puikko, luo varteen vähintään 11 s / puikko, 12 silmukkaakaan ei ole liikaa.
 • Neulo 4 krs sileää oikeaa neuletta.
 • Tee hiirenhammasreunus: neulo *2 oikein yhteen, lk*. Toista * - * kerroksen loppuun asti.
 • Neulo 4 krs sileää. Jos olet näppärä, voit nyt taittaa lapasenalun reikäkerroksen kohdalta kaksin kerroin ja neuloa aloitusreunan seuraavalla kerroksella kiinni. Perinteinen tapa on ommella taite kiinni viimeistelyvaiheessa.
 • Neulo 1 krs kuviovärillä ja 2 krs pohjavärillä.
 • Neulo nimikkokirjoneule.
 • Neulo 2 krs pohjavärillä ja 1 krs kuviovärillä.
 • Jatka varsi sopivan mittaiseksi sileällä neuleella.
 • Kavenna silmukkamäärä vastaamaan lapasosan silmukkamäärää.
 • Neulo joustinta 3 – 5 cm, lapasen koosta riippuen.
 • Aloita kämmen.

Kaaviot