Pyöröpuikkoarvostelu
Neuloin vuosikausia tyytyväisenä suorilla puikoilla, koska vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut. Pyöröpuikot olivat ne harmaat metalli- tai muovipuikot, joissa oli jäykkä läpinäkyvä kaapeli. Se, joka oli aina kiemurassa ja törrötti ikävästi tiellä. Sitten kerran nettisurffaillessani törmäsin jossain internetin syövereissä termiin Addit ja kiinnostuin. Niitä kehuttiin maasta taivaaseen ja pakkohan niitä oli kokeilla, jos ei muuta niin uteliaisuudesta, sillä eiväthän pyöröpuikot voi olla mukavia.
Ostin ensimmäiset Addini Tallinnasta, lankakaupasta jota ei enää ole. Ja kyllä, ne olivat mukavat. Siitä lähtien suorat puikot jäivät historiaan ja neuloin pääasiassa pyöröpuikoilla. Kissa ei kylläkään kiittänyt, sillä pyöröpuikoissa ei ollut kivaa törröttävää päätä mihin kihnuttaa poskiaan.
Mikä pyöröpuikoissa viehättää? Miksi neuloa niillä kun voi neuloa suorilla puikoilla? Eihän pyöröpuikoilla voi neuloa muuta kuin, no, pyöröneuletta, vai voiko? Pyöröpuikoilla voi toki neuloa muutakin kuin pyöröneuletta, sillä käytännössähän pyöröpuikko on vain kaksi puikkoa yhdistettynä kaapelilla. Tasoneule onnistuu siinä missä suorilla puikolla. Pyöröpuikolla on etuina parempi ergonomia: itse onnistuin suorilla puikoilla tökkimään helposti esimerkiksi sohvatyynyihin, jos sivuilla ei ollut tarpeeksi vapaata tilaa. Pitelin muutenkin puikkoja korkeammalla kuin pyöröpuikoilla neuloessani. Työn säilytys ja matkalle mukaan otto on helpompaa, sillä pyöröpuikot menevät pienempään tilaan. Lisäksi isomman työn neulominen on helpompaa koska pyöröpuikkoja löytyy monen pituisia. Tuossa nyt muutama hyvä puoli.
Mikä pyöröpuikoissa on tärkeää neulomisen kannalta? Yhteistä kaikille puikoille on materiaali ja kärjen terävyys, näistä voi valita mieleisensä. Mutta pyöröpuikoille ominaista ja tärkeintä on kaapeli ja sen liitos puikkoon. Nämä vaikuttavat siihen miten kätevää puikoilla neulominen on ja miten hyvin silmukat siirtyvät puikolla eteenpäin.
Tähän artikkeliin olen koonnut joukon puikkoja. Jokusen olen hankkinut pelkästään artikkelia varten, mutta monet ovat kulkeutuneet kotiin uteliaisuuden vuoksi. Vain yhtä puikkomerkkiä ei saa Suomesta, muita löytyy ainakin yhdestä kotimaisesta nettikaupasta. Jotta vertailu olisi helpompaa, valitsin puikot samasta koosta, jota tunnun itse useimmiten käyttävän, testatut ovat siten 3,5-millisiä.
Sukkapuikkoarvostelun tapaan jaoin puikot kahteen luokkaan: metallisiin ja muihin. Arvosteluperusteina käytin kärjen muotoa, kaapelia ja puikon ja kaapelin liitosta. Nämä kaikki yhdessä vaikuttavat neulontatuntumaan. Lisäksi tarkastelin mahdollisia merkintöjä. Ne eivät suoraan vaikuta neulontamukavuuteen, mutta käyttömukavuuteen kylläkin.
Metallipuikot
Arvostelussa olleet metallipuikot, materiaalit ja pienin puikkokoko on listattu allaolevassa taulukossa.
Puikkojen pituus ilmoitetaan yleensä senttimetreinä (tai tuumina jos ollaan lahden toisella puolella), mitattuna puikkojen kärjestä kärkeen. Yleensä pienin pituus on 40 cm, lyhyempiäkin löytyy. Joillakin valmistajilla on valinnanvaraa myös puikko-osan pituudessa, mutta normaalipituus on n. 13 cm. Lyhyen kaapelin puikoissa puikko-osa voi olla tavallista lyhyempi, jolloin neulominen on helpompaa.
Kärjen muoto
Kärkivertailussa pois jäi Kollagen neliskulmainen puikko, sillä se on paksuudeltaan muista poikkeava. Otin Kollagen kuitenkin mukaan yleisarvosteluun, koska se on ainoa neliskulmainen metallipuikko.
KnitPron, Addin ja HiyaHiyan puikoissa oli aika samanlainen pyöreähkö kärki. HiyaHiyan puikoissa kärki oli pisin ja Addin puikoissa lyhin. Pituudella tarkoitan matkaa, jossa kärki suppeni. Addi Lace ja ChiaoGoo Red Lace kantavat nimissään käyttötarkoitusta, puikot on kehitetty erityisesti pitsin neulontaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kärki on pitkä ja terävä. Ei kuitenkaan niin terävä, että sillä pistäisi itseään sormeen tai halkoisi lankaa, mutta tarpeeksi terävä jotta ohuenkin langan saa poimittua hyvin puikolle. Signaturen puikoissa voi valita kärjen muodon kahdesta vaihtoehdosta, tylpempi ja terävämpi. Arvostelun puikoissa kärjen muoto on terävä ja se vastaa terävyydeltään pitsipuikkoja, tosin se on jonkin verran pidempi kuin muut pitsipuikot.
Kärjen terävyys on makuasia, mutta itse olen huomannut käyttäväni puikkovalikoimastani lähinnä teräväkärkisiä. Pidän tarkkuudesta, jonka pitkä ja terävä kärki neulomiseen tuo. Pienten puikkojen kanssa saa kyllä olla hieman varuillaan teräväkärkisten kanssa, pitkä neulontasessio kun voi helposti ruveta tuntumaan etusormessa.
Kaapeli
Kuvassa kaapelit ylhäällä olevan taulukon järjestyksessä.
Kaapelit ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta muovisia: Red Lace -puikkojen kaapeli on nailonpinnoitettua vaijeria. Nimensä mukaisesti punaista. Tämä kuulostaa aluksi hieman oudolta, mutta osoittautuu käytössä vallan mainioksi. Puikko on pakkauksesta otettuna suora ja sellaisena myös pysyy. Kuitenkaan se ei ole jäykkä vaan mukavan taipuisa. Nailonkuoren pitäisi suojella metallikaapelia taitoksilta. En tosin ole uskaltanut taivuttaa omaa puikkoani kokonaan kaksinkerroin nähdäkseni, tuleeko vekkejä vai ei. Olen kuitenkin survonut niitä vapautuneesti projektipussukkaan ja laukkuihin, ja sen puikot kestävät mainiosti.
Entäs muut sitten? Kollagen neliskulmaisista pyöröpuikoista löytyy kahta kaapelivaihtoehtoa, pehmeää ja kovaa. Omani hankkiessani vaihtoehtoja oli vain yksi, pehmeä. Kova taisi tulla vaihtoehdoksi käyttäjien palautteen vuoksi. Pehmeä kaapeli on mielestäni liiankin pehmeä. Se on kovin ohut (saman paksuinen kaiken kokoisissa puikoissa) ja lötkö, joten silmukoita siirrellessä siitä ei ole minkäänlaista vastusta vaan se työntyy helposti lenkille silmukoiden väliin. Signaturen kaapeli on myös aika lötkö mutta paksumpi ja siinä on tarpeeksi vastusta, jotta kaapeli liikkuu silmukoiden sisällä eikä pyri niiden välistä lenkille.
Muut kaapelit ovat keskenään aika samankaltaisia. Lähimmäksi vanhoja kammopyöröjä pääsevät HiyaHiya ja Addi Lace. Molemmissa on läpikuultava jäykähkö muovikaapeli, Addeissa punainen (paitsi USA:ssa myydään sinisellä kaapelilla), HiyaHiyoissa kirkas. HiyaHiyan kaapeli on hieman jäykempi kuin Addi Lacen mutta vastaavasti ohuempi, joten taipuisuudeltaan ne ovat käytössä aika samanlaisia. Näiden kahden kaapeli on siis jäykempi kuin muiden, mutta ei tunnu kuitenkaan jämähtävän pahemmin lenkille säilytyksenkään aikana. Kiertymistä tapahtuu, mutta se aukeaa nopeasti neulomisen aikana.
Kaapelin valinta on makuasia, mutta itse pidän parhaimpina ChiaoGoon muovipinnoitettua vaijeria ja Signaturen lötkökaapelia.
Liitos
Kaapelin ja puikon liitoskohdalla on suuri vaikutus neulontamukavuuteen. Oma käsialani on hieman omituinen, sillä vaikka käsialani on löysä, niin välillä silmukat tiukistelevat puikolla eivätkä solju tasaisesti kaapelilta puikolle. Pienikin epätasaisuus kärjen ja kaapelin liitoskohdassa aiheuttaa ylimääräistä tökkimistä sekä neulojalle että silmukoille.
Kuvassa puikon ja kaapelin liitokset ylhäällä olevan taulukon järjestyksessä.
Laatu oli aika tasaista, sillä mikään puikko ei noussut liitoksensa kanssa ylitse muiden. Yksi oli tosin hieman huonompi kuin muut. KnitPron puikon liitoksessa oli jotain epätasaisuutta, johon lanka tuntui hieman takertuvan. Tässä liitostavassa puikon ja kaapelin välille jää hieman reunusta tai koroketta, johon silmukat voivat tökätä, varsinkin jos tuotantolaatu ei ole ihan tasaista.
Merkinnät
Se, onko puikossa kokomerkintää vai ei, ei suoraan vaikuta neulontamukavuuteen, mutta käyttömukavuuteen kylläkin. Jos sattuu olemaan samanlainen huithapelineuloja kuin minä, joka tunkee pyöröpuikkoja muualle kuin alkuperäisiin pusseihinsa ja puikkomitat tuntuvat olevan aina hukassa, niin puikoissa näkyviä merkintöjä arvostaa ihan eri tavalla kuin järjestelmällisempi neuloja.
Merkintöjä löytyykin kivasti kaikista muista puikoista paitsi KnitPron puikoista. Addin puikoissa, sekä normaaleissa että pitsipuikoissa, merkinnät ovat kyllä hieman typerästi painettuna kaapeliin ja merkintä kuluukin nopeasti pois käytössä. Käytännössä Addin puikoissakaan ei ole kokomerkintöjä. Kollagella on valkoinen painatus, Signatureissa kaiverrus, HiyaHiyoissa ja ChiaoGooissa jonkinlainen syövytys tai painatus. Näissä kaikissa löytyy puikkokoko sekä US-muodossa ja millimetreinä. Kollagen puikkoon on lisäksi painettu puikon pituus senttimetreinä ja tuumina. Signaturen puikot ovat lisäksi eri värisiä koon mukaan.
Kuvassa ylhäältä alas: Kollage, Symphonie, HiyaHiya ja ChiaoGoo.
Lopputulos
Kaikki ovat kyllä kelpo puikkoja, mutta joukosta nousee esille suosikkeja ja inhokkeja. Oma inhokkini on ehdottomasti Addi Lace. Sinänsä ihan mukavat puikot, mutta valitettavasti minä ja materiaali emme ole yhteensopivia vaan puikot alkavat haista metallisille. Ilmeisesti vika on kuitenkin pääosin minussa, sillä haju aiheutuu ihon öljyjen ja metallin yhteisvaikutuksesta, mutta se on kuitenkin epämiellyttävää koska neulomisen jälkeen sekä puikot että kädet haisevat. Koska olemme yksilöitä, eivät kaikki reagoi samoin, joten jos puikot kiinnostavat, kannattaa kokeilla. Minä tosin myös tummennan ajan mittaan niklattujen puikkojen pintaa, joten suosin mahdollisuuksien mukaan muita materiaaleja. Addi Lacen pinta on myös hieman nihkeämpi kuin muiden, joten silmukat eivät liiku ihan yhtä liukkaasti kuin muilla metallipuikoilla.
Valikoiman suosikeiksi nousivat ChiaoGoon Red Lace -puikot ja Signaturen hifistelypuikot. Hifistelypuikot ne ovat siksi, että valinnanvaraa löytyy. Puikot tilataan hieman Starbucks-tyylillä: kärki middy tai stiletto, puikko-osan pituuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta, sitten valitaan kaapelin pituus ja voipa vielä valita nimikoinnin viidellätoista lisätaalalla. Tuloksena on kivat puikot, mutta en nyt kuitenkaan tiedä, ovatko ne 40 dollarin (50 dollaria lähetyskuluilla) arvosta kivat. Eivät Red Lace -puikotkaan ihan varauksetonta ensimmäistä sijaa saaneet. Ne ovat muuten hyvät puikot, mutta valikoimasta puuttuu valitettavasti 3 mm:n puikko, koska US-koossa ei sellaista tunneta.
Muut puikot
Muut puikot -kategoriassa on hieman vähemmän puikkoja eikä valitettavasti mitään eksoottisia materiaaleja. Tarjolla on neljät puikot: kahdet bambuiset, yhdet ruusupuiset ja yhdet laminoidusta koivusta. Addi Natura-puikot eivät valitettavasti päässeet kuviin mukaan, koska arvostelin puikot aikaisemman neulontakokemuksen mukaan enkä valitettavasti saanut kuvausyksilöä.
Kärjet
Puikkojen kärjet ovat oikeastaan kaikki aika samanlaisia terävyydeltään. Materiaalit eivät mahdollista kovin teräviä kärkiä, joten kaikki puikot ovat hieman tylpähköjä. Cubics-puikot olivat kärjestään kuitenkin hieman tylpemmät kuin muut. HiyaHiyan kärki oli tasaisin, siten että puikko kapeni tasaisesti kärkeä kohti eikä siinä näkynyt selvää rajaa rungon ja kärjen välillä.
Kuvassa ylhäältä alas: HiyaHiya, KnitPro Symfonie, KnitPro Symfonie Cubics.
Neulontatuntuman suhteen kaikki kärjet olivat kuitenkin aika samanlaisia, joten mitään selvää suosikkia tai inhokkia ei löytynyt.
Kaapeli
Samojen valmistajien metallisilla ja ei-metallisilla puikoilla oli samanlaiset kaapelit, joten niitä ei ollut tarvetta arvostella uudestaan. HiyaHiyan kaapeli on valikoiman jäykin ja siksi se ei ole suosikkini. Pidän enemmän muiden löysemmästä kaapelista, ne eivät säilytyksen aikanakaan kierry.
Liitos
Metallipuikkoihin verrattuna puu- ja bambupuikoissa liitos on erilainen siksi, että puun ja muovin väliin on vaikea tehdä suoraan liitosta vaan väliin tarvitaan liitospala, holkki, joka yleensä on metallinen. Valmistajat eivät ilmoita holkin materiaalia, joten on vaikea tietää, onko siinä nikkeliä vai ei. Yleensä nikkeliallergikot eivät kuitenkaan tunnu saavan oireita esim. bambupuikoista, johtuen todennäköisesti siitä että holkki on yleensä silmukoiden peitossa eikä siten ole samalla tavalla suorassa ihokosketuksessa kuin kokonaan metalliset puikot.
Holkki siis yhdistää toisiinsa puisen kärjen ja muovisen kaapelin. Osat on yleensä joko puristettu tai liimattu holkin sisään ja liitoksen tasaisuudessa on enemmän vaihteluita kuin metallipuikoissa.
Kuvassa ylhäältä alas: HiyaHiya, KnitPro Symfonie, KnitPro Symfonie Cubics.
Paras liitos on tietysti mahdollisimman saumaton, sellainen jossa silmukoiden liike puikolta kaapelille ja toisinpäin on mahdollisimman sujuva. Luovuin Addi Natura-puikoistani juuri liitoksen vuoksi. Holkin ja puikon väliin jäi selvästi tuntuva sauma, johon silmukat tuntuivat neulomistyylilläni tökkivän liiaksi. Muilla kolmella puikolla holkin ja puikon liitoskohta oli selvästi tasaisempi ja se ei tuntunut neuloessa, vaikka jokaisella se onkin hieman erilainen. KnitPron puikoissa kaapelin ja holkin liitostapa on samanlainen kuin metallipuikoissa. Liitos ei ole aivan saumaton vaan siihen jää pieni kynnys, jolla voi olla vaikutusta esim. ohuita lankoja neuloessa.
Merkinnät
KnitPron Symfonie-puikoissa ei ole minkäänlaista kokomerkintää. Cubics-puikoissa sen sijaan on kokopainatus millimetreinä molemmissa päissä. Painatus tosin on samanlainen kuin heidän sukkapuikoissaan eikä vaikuta kovin kestävältä. Testin aikana toinen painatus kului jo hieman pois. Addi Naturassa ja HiyaHiyassa merkintä on tehty kestävämmin, merkintä on kaiverrettu ja tummennettu. HiyaHiyassa koko on merkitty sekä millimetreinä että US-kokona, onpa mukana vielä kolmaskin koodi, jonka merkitystä en keksinyt.
Kuvassa ylhäältä alas: HiyaHiya, KnitPro Symfonie Cubics.
Lopputulos
Tämän osion puikot eroavat enemmän toisistaan kuin metallipuikot. KnitPron Symfonie-puikot tuntuvat sileämmältä kuin muut ja bambupuikot ovat "tahmeampia" eli ne vastustavat silmukoiden kulkua enemmän kuin muut. Näistä suosikikseni nousivat yllättäen HiyaHiyan puikot, vaikka sanoinkin pitäväni enemmän lötkömmistä kaapeleista. Mutta neulontatuntumaltaan ne olivat parhaimmat. Kaapelin liitos oli mainio eikä sitä tuntenut neuloessa ollenkaan. Jos kaipaan neulomiseen enemmän pitoa kuin mitä metallipuikot tarjoavat, valintani on siis HiyaHiya.
Loppukommentit
Pyöröpuikoilla on siis selviä etuja suoriin puikkoihin verrattuna eivätkä kaikki puikot ole samanlaisia. Jos haluat neuloa pyöröneuletta, vaikuttaa kaapelin pituus asiaan ellet neulo kaikkea Magic Loop-tekniikalla. Tarvitset eri pituuksia eri tarkoituksia varten ja puikkomäärä senkun kasvaa. Tähänkin on kuitenkin vaihtoehto. On olemassa erilaisia settejä, joissa yhdistellään kärkiä ja kaapeleita. Miten se onnistuu, sitä tarkastellaan seuraavassa Ullassa.
Valmistajat
Addi
ChiaoGoo
HiyaHiya
KnitPro
Kollage Yarns
Signature Needle Arts