Tuulia Salmela: Kehrääjän käsikirja
Tuulia Salmelan kirjoittama Kehrääjän käsikirja on pitkästä aikaa ensimmäinen suomenkielinen kehräykseen keskittyvä kirja. Tähän asti kehräystä harrastavat ovat joutuneet turvautumaan joko internettiin tai englanninkielisiin kirjoihin. Niistä on ollut kyllä apua, mutta omalla kielellä kirjoitetusta oppaasta saa paljon enemmän irti.
Kehrääjän käsikirjan ulkoasu on huoliteltu: kansikuva on rauhallinen ja sisäkannessa edessä sekä takana on kovin kaunis kuva langasta. Pidän kirjan taitosta, jossa kuvien ja tekstin ympärillä on ilmaa. Kuvia valmiiksi kehrätyistä langoista on ripoteltu tekniikkakuvien väliin ikään kuin esimerkkeinä siitä, millaista lankaa kehräämällä voi saada aikaan. Mukava yksityiskohta on, että tekniikkakuvissa kehrääjällä on jokaisessa kuvassa sama vaatetus. Se tuo yhtenäisyyttä ilmeeseen. Kirjan pääluvut on merkitty erivärisillä sivupalkeilla, joten on helppoa löytää uudestaan oikea luku selaamalla nopeasti. Jos ne olisi merkitty samoilla väreillä sisällysluetteloon, oikean luvun löytäminen olisi entisestään helpottunut.
Kehräys käsitellään kirjassa alusta alkaen. Se aloitetaan tutustumalla käsitteisiin, niistä edetään kuidun esikäsittelyyn, värttinällä kehräämiseen ja viimein rukilla kehräämiseen. Jokainen vaihe esitellään käyttäen runsaasti tekniikkakuvia, joita tutkimalla myös aloittelijan on helppo ryhtyä toimeen. Kehräämisen jälkeen esitellään myös kehrätyn säikeen kertaaminen langaksi ja valmiin langan käsittely. Nämä osat toimivat käsikirjana jo kokeneemmillekin kehrääjille, jotka haluavat kerrata esimerkiksi vuoristolais- tai ketjukertauksen yksityiskohdat.
Kehrääjän käsikirja esittelee myös kehräämisessä tarvittavat välineet. Yleisimmin käytetyistä rukkityypeistä kirjassa on kuvat, joihin osat on nimetty. Siitä löytyy myös ohje oman värttinän valmistamiseen. Kirjassa on esitelty harvinaisempiakin värttinöitä ja rukkeja, kuten intialainen, lyhyiden kuitujen kehräämiseen käytetty charka. Tässä osassa esitellään lisäksi erilaisia rukkien vetojärjestelmiä, ja siinä on myös lyhyt ongelmanratkaisuosa.
Kirjan loppuosassa tutustutaan erilaisiin kehruukuituihin, langan teoriaan ja väreihin. Tämäkin osa on mielenkiintoinen sekä aloittelijalle että kokeneelle kehrääjälle ja antaa ideoita uuden kokeiluun. Kuvat taidelangoista ovat myös lohduttavia: aloitteleva kehrääjä saa usein aikaan enimmäkseen juuri tätä taidelankaa. Aivan lopussa on englanti-suomi -kehruusanasto, jota voi hyödyntää silloin, kun tutustuu kansainvälisiin kehruusta kirjoitettuihin kirjoihin tai internetsivustoihin ja Ravelryyn.
Kehräämisen lisäksi Kehrääjän käsikirjassa on muutama neuleohje, joissa voi hyödyntää nimenomaan käsinkehrättyä lankaa. Kirjasta löytyvät perusohjeet pipoon, tumppuihin, dominohuiviin ja kärjestä aloitettaviin sukkiin. Lisäksi siinä on Heli Suhosen Simplicitas-huiviohje, joka on aikaisemmin julkaistu Ullassa.
Kaiken kaikkiaan Kehrääjän käsikirja on kaunis ja hyödyllinen kehrääjän apuväline. Sitä voi myös vain katsella ja haaveilla uusista rukeista ja kehruutekniikoista.
Tiedot
Tuulia Salmela: Kehrääjän käsikirja
Minerva Kustannus, 2012
ISBN: 978-952-492-596-9