Sammaleiset

Sammaleiset syntyi halusta neuloa lapaset intialaisella peukalokiilalla ylhäältä alaspäin. Väri ja mallineulos yhdessä tuovat mieleen sammalmättään.

Lanka ja langan menekki

Drops Alpaca (100 % alpakka; 50 g / 180) 100 g (väri 7238)

Neuletiheys

Kaksinkertaisella langalla 23 s ja 33 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkki
Pätkä lankaa

Koko

Nainen

Ohje

Vasen lapanen

Luo kaksinkertaisella langalla 5 silmukkaa ja käännä puikko ylösalaisin. Poimi luomisreunasta neuloen 3 s. Tarvittaessa käytä silmukkamerkkiä osoittamaan kerroksen vaihtumiskohtaa. Jaa silmukat tasaisesti puikoille. Silmukkamerkin vasemmalla puolella oleva puikko on 1. ja oikealla puolella oleva 4.

Tee lisäykset poimien silmukoiden välinen lanka puikolle ja neuloen se kiertäen. Tällöin siihen ei synny reikää. Tai vaihtoehtoisesti voit neuloa silmukan etu- ja takakautta ennen sen puikolta tipauttamista.

Neulo parittomilla puikoilla (1 ja 3) 1 o, lisäys, loput oikein. Neulo parillisilla puikoilla (2 ja 4) kunnes puikolla on vain yksi silmukka jäljellä. Tee lisäys ja neulo viimeinen silmukka oikein. Toista kunnes jokaisella puikolla on 11 silmukkaa.

Aloita sitten mallineulos kaavion mukaisesti 1. ja 2 puikoilla toistaen tummennettua aluetta. 3. ja 4. puikoilla neulotaan sileää. Jatka 13,5 cm tai kunnes peukalonhanka tulee vastaan.

Peukalokiila

Neulo 1. ja 2. puikko normaalisti loppuun. Luo apulangalle 14 s ja neulo ne oikein 3. puikon alkuun. Nyt 3. puikolla on 25 silmukkaa. Jatka normaalisti loppuun. Seuraavalla kerroksella aloita kavennukset. Neulo 3. puikolta 13 s oikein ja 2 oikein takareunoista yhteen. Jatka neulomista normaalisti kaventaen samalla joka kerroksella. Kun 3. puikolta loppuu kavennettavat silmukat, siirry käyttämään 4. puikon silmukoita. Jatka kaventamista kunnes 4. puikolla on 8 silmukkaa jäljellä. Neulo vielä 3 kerrosta sileää tai niin kauan, että kämmen peittyy. Tee selkäpuolella viimeinen kerros ennen rannetta nurin.

Ranneke

Jaa 3. ja 4. puikon silmukat niin, että molemmilla on 11 s. Aloita 2 o 2 n joustin. Jatka sitä 6 cm tai kunnes ranneke on haluamasi mittainen. Päättele joustavasti.

Joustavan päättelyn saat esimerkiksi näin: neulo 2 o, siirrä molemmat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo takakautta yhteen. Neulo 1 o, siirrä taas molemmat vasemmalle puikolle ja neulo takakautta yhteen. Toista kunnes kaikki silmukat on neulottu pois.

Peukalo

Pura apulanka. Poimi apulangalla olleet silmukat. Poimi vielä peukaloaukon ylälaidasta muutama silmukka niin, että silmukoita on yhteensä 18. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää 5,5 cm tai kunnes peukalon kärki on lähes kokonaan peitossa. Kavenna joka puikon lopussa neulomalla 2 o yhteen. Kun jäljellä on yhteensä 4 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Oikea lapanen

Aloita kuten vasen lapanen. Mallineulos tehdään 3. ja 4. puikoilla. Jatka ohjeen mukaisesti peukalonhankaan asti. Neulo 1. ja 2. puikon silmukat loppuun. Luo apulangalle 14 s ja neulo ne 2. puikon jatkoksi. Jatka sileää kerroksen loppuun. Seuraavalla kerroksella aloita kavennukset. Neulo 2. puikolla sileää kunnes puikolla on jäljellä 15 s. Neulo 2 oikein yhteen. Neulo kerroksen loput silmukat normaalisti. Jatka neulomista normaalisti toistaen kavennukset joka kerroksella. Kun 2. puikon silmukat loppuvat, jatka kaventamalla 1. puikon silmukoita kunnes jäljellä on 8 s.

Neulo ranneke ja peukalo samoin kuin vasemman käden lapasessa.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä.

Kaaviot

Vinkkejä

Peukalokiilan neulomisen periaate pysyy samana lapasen koosta tai langan tiheydestä riippumatta. Luo apulangalle yhtä monta silmukkaa kuin haluaisit tavallisessakin peukalokiilassa olevan. Kiilan jälkeisillä sileillä kerroksilla on helppo säätää lapasen korkeutta käteen sopivaksi.

Teksti ja kuvat

Nna

Lisää Nnasta

Ulla 01/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Beverlyn peti

Katja Koskinen:
Henkäys-huivi

Kristel Nyberg:
Hulda-baskeri

Laura Lehtinen:
Karmea kärmes

Hilla Sorsamo:
Kevlar-lapaset

Suvi Heikkilä:
Lumi

Eeva Saviranta:
Lutu-Pupu

Katja Kvintus:
Mini-Sikuriina

Teija Savolainen:
Oikein vai nurin -sukat

Mari Skyttä-Koskinen:
Palmikkoleikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ristinolla-säärystimet

Suvi Heikkilä:
Säihke

Distant Knitter:
Sammakko bambun oksalla -sukat

Nna:
Sammaleiset

Eeva Saviranta:
Vähän isompi Cthulhu

Taina:
Värileikki

Kristel Nyberg:
Zivago

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.