Karmea kärmes

Jokaiselle neulojalle tuppaa kertymään langanjämiä. Halusin keksiä kivan keinon, jolla päästä niistä eroon. Syntyi epämääräinen idea käärmeestä, johon jämälankoja voisi upottaa. Ohjetta on työstetty silloin tällöin, ja se on syntynyt lennossa. Lopputuloksena ideoinnista ja kauan kestäneestä neulomisesta on Karmea Kärmes.

Lanka ja langan menekki

Karmeaan Kärmekseen käyvät langaksi kaikki jämälangat. Efektilangoilla saat hauskoja efektejä käärmeeseen, ja eri paksuisilla langoilla tehdyt kohdat tuovat vaihtelua käärmeen pintaan.

Ohjeen käärmeessä on käytetty muun muassa näitä lankoja:
Sandnesgarn Tove (100 % villaa; 50 g / 160 m)
Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 390 m)
Novita 7 veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m)

Langan menekki riippuu siitä, kuinka pitkän käärmeen haluat tehdä. Kannattaa mieluummin tehdä niin pitkä käärme kuin kaikista jämälangoistasi tulee. Tarvitset myös lankaa, jolla sidotaan käärmeen vartalon pallukat. Mallikäärmeessä on käytetty kalastajanlankaa, mutta mikä tahansa lanka käy.

Neuletiheys

22 s ja 32 krs = 10 cm

Tiheydellä ei ole suurta merkitystä, kunhan pinnasta ei tule kovin reikäinen, etteivät täytteet tursua ulos.

Puikot

Pyöröpuikot, 40 cm / 3 mm
Sukkapuikot, 3 mm

Muut tarvikkeet

2 kpl helmiä tai nappeja silmiksi
silmukkamerkki
vanua täytteeksi (määrä riippuu käärmeen koosta; 2,5 metrin käärmeeseen täytettä meni n. 1 kg)
virkkuukoukku 3 mm

Koko

Mallikäärmeen pituus on n. 2,5 metriä ja ympärysmitta n. 40 cm.

Ohje

Käärmeen takapuoli

Aloita käärme kuin aloittaisit sukan neulomisen kärjestä. Luo sukkapuikoille 6 silmukkaa. Neulo 1 kerros oikein. Käännä työ ja poimi luontireunasta 5 silmukkaa. Jaa silmukat tasan neljälle puikolle seuraavasti: 2. ja 3. puikoilla on tässä vaiheessa kummallakin 3 silmukkaa. Neulo sitten neljännelle puikolle 1. puikon alusta 1 s oikein ja sitten toinen silmukka sekä etu- että takareunasta oikein. Kaikilla puikoilla on nyt 3 silmukkaa.

Aloita sitten lisäykset seuraavasti: Neulo, kunnes 1. puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo toiseksi viimeinen silmukka ensin etukautta ja sitten takakautta oikein. Neulo puikon viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein, sitten toinen silmukka ensin etu- ja sitten takakautta oikein. Jatka siten, että teet lisäyksen 3. puikolla kuten 1. puikolla ja 4. puikolla kuten 2. puikolla. Jatka lisäyksiä, kunnes silmukoita on yhteensä 92. Vaihda pyöröpuikkoihin, kun sukkapuikot käyvät ahtaiksi. Kuvalliset ohjeet aloituksesta ja lisäyksistä löytyvät Ullasta 03/05: Sukan neulominen kärjestä ylöspäin

Käärmeen vartalo

Neulo sileää eri värisillä jämälangoilla. Käärmettä kannattaa täyttää sitä mukaa kuin pituus kasvaa, sillä sen täyttäminen vasta lopussa on todella hankalaa, ellei sinulla satu olemaan orangin käsivarsia. Samalla kun täytät, sido käärmeen vartalo pallukoiksi. Lanka kannattaa kiristää erittäin tiukaksi, jotta pallukasta tulee tarpeeksi pallomainen. Myös täytettä on turha säästellä. Pallukat voit tehdä sellaisin välimatkoin kuin haluat. Mallikäärmeessä pallukoiden pituus vaihtelee 12 cm:n ja 20 cm:n väliltä. Neulo vartalo niin pitkäksi kuin haluat. Langan vaihtuessa langanpäät kannattaa päätellä saman tien. Voit myös vaihtaa lankaa siten, että neulot kaksinkertaisena vanhalla ja uudella langalla muutaman silmukan ajan. Tämän jälkeen voit jättää langanpäät roikkumaan käärmeen sisään.

Käärmeen pää

Käärmeen pää aloitetaan tekemällä ensin leuat. Luo sukkapuikoille 44 silmukkaa, 11 silmukkaa per puikko. Neulo 1 kerros sileää. Aloita sitten kavennukset: 1. puikolta neulo 1 silmukka oikein, tee ylivetokavennus ja neulo, kunnes 2. puikolta on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen ja 1 silmukka oikein. Tee 3. puikon alussa kavennus samoin kuin 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa samoin kuin 2. puikon lopussa. Jatka kavennuksia joka toinen kerros, kunnes silmukoita on jäljellä 2 per puikko. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele. Tee toinen leuka samalla tavalla.

Virkkaa käärmeen kieli. Virkkaa 10 ketjusilmukkaa, käännä ja neulo 4 piilosilmukkaa ketjusilmukkaketjuun eli takaisin alkuun päin. Virkkaa uudet 5 ketjusilmukkaa, käännä työ ja virkkaa 4 piilosilmukkaa äsken tehtyjä ketjusilmukoita pitkin. Näin syntyy käärmeen kielen haara. Jatka piilosilmukoilla vartta pitkin.

Ompele leuat kiinni toisesta reunastaan ja ompele samalla käärmeen kieli paikoilleen.

Poimi suun ulkoreunoista 44 silmukkaa sukkapuikoille. 1. puikko alkaa käärmeen oikeanpuoleisesta leukapielestä. Neulo 2 kerrosta sileää. Aloita sitten lisäykset käärmeen päätä varten: Neulo 1. puikolla 1 silmukka oikein. Tee sitten lisäys poimimalla silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulomalla se takareunasta oikein. Jatka sileää, kunnes 2. puikolla on jäljellä 1 silmukka. Tee lisäys nostamalla silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulomalla se etureunasta oikein. Tee lisäykset 3. puikon alussa kuten 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa kuten 2. puikon lopussa. Jatka lisäyksiä, kunnes silmukoita on yhteensä 92.

Täytä tässä välissä pää ja vartalo loppuuun. Liitä sitten pää ja vartalo yhteen käyttäen kolmen puikon päättelyä. Ohje löytyy esim. Ullasta 03/05.

Viimeistely

Ompele käärmeelle silmät.

Teksti

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Kuvat

Sauli Lehtinen

Ulla 01/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Beverlyn peti

Katja Koskinen:
Henkäys-huivi

Kristel Nyberg:
Hulda-baskeri

Laura Lehtinen:
Karmea kärmes

Hilla Sorsamo:
Kevlar-lapaset

Suvi Heikkilä:
Lumi

Eeva Saviranta:
Lutu-Pupu

Katja Kvintus:
Mini-Sikuriina

Teija Savolainen:
Oikein vai nurin -sukat

Mari Skyttä-Koskinen:
Palmikkoleikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ristinolla-säärystimet

Suvi Heikkilä:
Säihke

Distant Knitter:
Sammakko bambun oksalla -sukat

Nna:
Sammaleiset

Eeva Saviranta:
Vähän isompi Cthulhu

Taina:
Värileikki

Kristel Nyberg:
Zivago

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.