Lutu-Pupu

Lutu-Pupu syntyi vanhassa punatiilisessä kerrostalossa pupuperheen nuorimmaiseksi. Jo syntyessään se oli niin hellyttävän suloinen, että sai nimekseen Lutu ja myöhemmällä iällä siitä tuli Lutu-Pupu.

Lanka ja langan menekki

Colinette Fandango (100 % puuvillaa, 100 g / 100 m), 200 g väriä Mushroom. Todellinen langanmenekki korvien ja töpöhännän verran yli 100 g.

Neuletiheys

10,5 s = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

2 nappia silmiksi
Täytteeksi askarteluvanua
Jos pupu pääsee kovaan käyttöön, ompeluun jotain Fandangoa kestävämpää sopivanväristä puuvillalankaa

Koko

Pupun pituus noin 40 cm

Ohje

Vartalo

Luo 16 s. Jaa silmukat tasan neljälle puikolle. Lisää seuraavilla kerroksilla jokaisella puikolla vuorokerroksin puikon alussa tai lopussa 1 s neulomalla ensimmäinen tai viimeinen silmukka etu- ja takareunasta, kunnes kaikilla puikoilla on 10 s. Neulo sileää suljettua neuletta kunnes työn pituus on 12 cm ja aloita kavennukset. Neulo jokaisen puikon alussa ylivetokavennus, minkä jälkeen neulo kaksi kerrosta ilman kavennuksia. Toista kavennuksia, kunnes silmukoita on 16. Päättele silmukat.

Jalat

Luo 18 s ja jaa silmukat neljälle puikolle 5 – 4 - 5 - 4 s kullekin. Neulo 10 cm sileää. Lisää seuraavilla neljällä kerroksella 2. puikon lopussa ja 3. alussa 1 s neulomalla silmukka etu- ja takareunastaan. Silmukoita on yhteensä 26. Neulo 4 krs sileää. Neulo jalan kuudella takimmaisella silmukalla (4. puikon 3 viimeistä ja 1. puikon 3 ensimmäistä silmukkaa) edestakaisin sileää neuletta kaventaen reunimmainen silmukka yhteen muiden silmukoiden kanssa, kunnes silmukoita on jäljellä 12. Silmukoi kärki umpeen. Neulo toinen jalka samoin.

Etukäpälä

Luo 14 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle 5 - 5 –4 s. Neulo sileää suljettua neuletta 12 cm. Kavenna jatkossa jokaisen puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäjellä on 6 s. Vedä lanka silmukoiden läpi. Neulo toinen etukäpälä samoin.

Pää

Luo 16 s. Jaa silmukat tasan neljälle puikolle. Lisää 2. ja 3. puikon vaihtumiskohdan molemmin puolin 1 s neulomalla reunasilmukat etu- ja takareunastaan jokaisella kerroksella 8 kertaa. Samaan aikaan neulo 1. ja 5. kerroksella 1. ja 4. puikon molemmissa reunoissa silmukat etu- ja takareunastaan. Neulo 4 krs sileää. Jatkossa neulo kavennukset vastaavasti kuin lisäykset, kunnes on jäljellä 16 s, eli: seuraavat 8 kerrosta kavenna 2 s oikein 2. puikon lopussa ja 3. puikon alussa. Neljännellä ja kahdeksannella kerroksella kavenna 1. ja 4. puikon ensimmäiset kaksi ja viimeiset kaksi silmukkaa yhteen. Silmukoita on jäljellä 16. Neulo yksi kerros 2 s oikein yhteen, jäljelle jää 8 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Korvat

Luo 5 s. Neulo 6 krs ainaoikein edestakaisneuletta. Lisää molemmissa reunoissa 1 s. Neulo 15 cm ainaoikein. Kavenna molemmissa reunoissa 1 s, neulo välikerros. Toista. Päättele silmukat. Neulo toinen korva samoin.

Töpöhäntä

Luo 10 s. Neulo 20 krs ainaoikein. Ompele palloksi taittamalla nurkat ja sivujen keskiosat yhteen ja kiinnittämällä muutamalla pistolla.

Viimeistely

Täytä vartalo, pää, jalat ja etukäpälät.

Ompele jalat vartalon alaosaan (luontireuna). Ompele etukäpälät vartalon yläosaan, mutta ei aivan yläreunaan kiinni. Kiinnitä pää vartalon auki jätettyyn päättelyreunaan luontireunastaan. Ompele vartalon auki jäänyt luontireuna umpeen. Ompele korvat päälaelle. Kiinnitä töpöhäntä takapuoleen. Ompele silmiksi napit ja kirjo halutessasi pupulle kuono.

Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Pupu on neulottu pörröisestä langasta, jossa lisäykset ja kavennukset eivät erotu. Jos neulot pupun sileämmästä langasta, huomioi, että lisäykset ja kavennukset ovat symmetrisesti oikealle ja vasemmalle kääntyviä lisäyksiä ja kavennuksia.

Jos neulot pupun Novitan Foxista, pupusta tulee huomattavasti suurempi ja lankaa menee kolme täyttä kerää. Neulo tällöin korvista pidemmät. Korvien pituus on noin puolet valmiin pupun pituudesta.

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 01/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Beverlyn peti

Katja Koskinen:
Henkäys-huivi

Kristel Nyberg:
Hulda-baskeri

Laura Lehtinen:
Karmea kärmes

Hilla Sorsamo:
Kevlar-lapaset

Suvi Heikkilä:
Lumi

Eeva Saviranta:
Lutu-Pupu

Katja Kvintus:
Mini-Sikuriina

Teija Savolainen:
Oikein vai nurin -sukat

Mari Skyttä-Koskinen:
Palmikkoleikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ristinolla-säärystimet

Suvi Heikkilä:
Säihke

Distant Knitter:
Sammakko bambun oksalla -sukat

Nna:
Sammaleiset

Eeva Saviranta:
Vähän isompi Cthulhu

Taina:
Värileikki

Kristel Nyberg:
Zivago

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.