Kantapään kautta -myssy

Tämä kypärämyssy kestää talven viimat ja lumimyrskyt niin täällä Montrealissa kuin Suomessakin. Nimensä myssy sai siitä, kun halusin tehdä päänmyötäisen myssyn yhdestä kappaleesta alkaen niskasta, ja se syntyi kirjaimellisesti kantapään kautta, sillä tein sen mukaellen sukan tiimalasikantapäätä (Ulla 01/04). Tuotos syntyi Kantapään Kautta senkin vuoksi, että myssy sai pari purkutuomiota ennen kuin pääsin tähän lopputulokseen.

Lanka ja langan menekki

Berrocon Peruvia (100% perulaista villaa; 100 g / 160 m), n. 50 g tummanruskeaa (7114) ja n. 20 g oranssia (7110)

En ole varma, saako kyseistä lankaa Suomesta, enkä osaa tältä istumalta nimetä korvaavaa lankaa, mutta mikä tahansa tarpeeksi paksu ja pehmeä villalanka sopii tarkoitukseen. Langan suosituksen mukainen neuletiheys on 17 s ja 22 krs = 10 cm, suosituspuikot 6 mm.

Neuletiheys

4,5 mm puikoilla sileää neuletta 16 s ja 28 krs = 10 cm

Myssy on neulottu suositusta pienemmillä 4,5 mm puikoilla, jotta siitä tulisi oikein tiivis ja ryhdikäs.

Puikot

Puikot 4,5 mm, joko pitkät puikot tai pyöröpuikko. Huom! Jos neulot myssyn pitkillä puikoilla, on lopputulosta vaikeaa nähdä ennen kuin työ on valmis.

Muut tarvikkeet

2 nappia, halkaisija 15 mm
ompelulankaa nappien ompeluun (käytetty lanka on liian paksua nappien ompeluun)

Koko

3-6 kk vanhalle lapselle, päänympärys n. 43 cm
Käyttämällä ohuempaa lankaa, esim. 7 veljestä ja 4 mm puikkoja, saat samalla ohjeella vastasyntyneelle sopivan myssyn.

Lyhenteet

OP - oikea puoli
NP - nurja puoli

Ohje

Luo 62 s oranssilla langalla. Neulo 2 krs (tai n. 1,5 cm) 1 o, 1 n -joustinneuletta. Aloita OP krs:lla 2 o, 2 n -joustin. Kun kpl on 7 cm korkea, ota OP krs:n reunasta 8 s langalle, neulo 46 s ja ota loput 8 s langalle. Käännä työ ja neulo NP krs keskelle jääneillä 46 s:lla.

Aloita OP kerros: neulo sileää neuletta (oikealla oikein, nurjalla nurin) 16 s, jatka 2 o, 2 n neuletta 14 s:n verran alareunan kuvion mukaan, neulo loput 16 s sileää. Neulo koko loppuneule nelotaan tämän kuvion mukaan, keskellä joustin ja reunoilla sileä. Neulo NP krs.

Seuraavat 4 krs ajan neulo krs:n alusta 2 s, 2 s yht (oikein tai nurin krs:n mukaan), loput s:t kuvion mukaan. Nyt puikolla on 42 s.

Neulo kuvion mukaan vielä 2 cm.

Lyhennetyt kerrokset

 • 1. krs (OP): neulo 38 s kuvion mukaan. Käännä työ.
 • 2. krs (NP): nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 37 s. Käännä työ.
 • 3. krs: nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 8 s, lisää 1 s neulomalla silmukka etu- ja takareunastaan, neulo loput s:t edellisellä krs:lla nostettuun s:aan asti (lukuunottamatta tätä silmukkaa). Käännä työ.
 • 4. krs: nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 8 s, lisää 1 s neulomalla silmukka etu- ja takareunastaan, neulo loput s:t edellisellä krs:lla nostettuun s:aan asti (lukuunottamatta tätä silmukkaa). Käännä työ.
 • 5. krs: nosta 1. s nurin neulomatta, tee lisäys samassa kohdassa kuin ed. OP krs:lla, neulo loput s:t edellisellä krs:lla nostettuun s:aan asti (lukuunottamatta tätä silmukkaa). Käännä työ.
 • 6. krs: nosta 1. s nurin neulomatta, tee lisäys samassa kohdassa kuin ed. NP krs:lla, neulo loput s:t edellisellä krs:lla nostettuun s:aan asti (lukuunottamatta tätä silmukkaa). Käännä työ. Työssä on nyt jälleen 46 s.

Tästä eteenpäin jatka silmukoiden nostamista aina kerroksen alussa ja jätä nostetut s:t + 4 reunasilmukkaa aina puikolle. Älä tee enää lisäyksiä. Neulo näin, kunnes keskellä on enää 14 s (joustinneule).

Neulo 2 krs kuvion mukaan kaikilla 46 silmukalla.

Lisäyskerrokset

 • OP krs: neulo 31 s (viimeiseen nostettuun s:aan asti). Käännä työ.
 • NP: nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 15 s kuvion mukaan. Käännä työ.
 • OP: nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nostettuun s:aan asti + nostettu s + 1 s. Käännä työ.
 • NP: nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nostettuun s:aan asti + nostettu s + 1 s. Käännä työ.

Jatka näin ja lisää neulottavia kerroksia, kunnes kummassakin reunassa on jäljellä 5 s. Neulo puikko loppuun asti (NP), neulo kaikilla silmukoilla 2 krs kuvion mukaan.

Otsakavennukset

 • 1. krs (OP): 2 o, 2 o yht, loput kuvion mukaan
 • 2. krs (NP): 2 n, 2 n yht, loput kuvion mukaan
 • 3. krs: 2 o, 2 o yht, neulo kuvion mukaan joustinneuleen loppuun asti (2 o), neulo seuraavat 2 s o yht ja puikko loppuun.
 • 4. krs: 2 n, 2 n yht, neulo kuvion mukaan joustinneuleen loppuun asti (2 n), neulo seur. 2 s n yht ja puikko loppuun.

Jatka näin ja kavenna joka krs:n alussa ja keskellä (2 s /krs), kunnes jaljellä on enää 20 s. Jätä silmukat puikolle ja katkaise lanka. (Viim. krs. on NP)

Resorireunus

(Neulo 1o 1n -joustinneuleena oranssilla langalla.)

Poimi samalle puikolle (kuin missä jaljellä olevat s:t ovat) alussa langalle jätetyt 8 s työn oikeasta reunasta, neulo ne oranssilla langalla niin, että 1. krs on OP, jatka krs:ta poimien sivusta 20 s. Neulo puikolla olevat 20 s niin, että neulot aina 2 yhteen, poimi toisesta sivusta 20 s ja neulo loput 8 s. Resorireunuksessa on 66 s. Neulo joustinta 1,5 cm ja päättele silmukat.

Etureunat

(Neulo 1o 1n -joustinneuleena oranssilla langalla.)

Poimi oikeasta etureunasta 10 s. Neulo joustinta 2 cm ja päättele silmukat. Neulo toinen etureuna samoin, mutta toisella krs:lla tee 2 napinlapeä tasavälein: nosta 1 s neulomatta neulo 1 ja nosta neulomaton s neulotun yli. Seuraavalla krs:lla luo reiän kohdalle 1 s.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä muotoonsa. Ompele napit etureunaan. Koekäyttäjä on tyytyväinen käyttäessään hattua puuvillaisen alusmyssyn kanssa, mutta voit myös ommella puuvillaisen vuorin, jos tarve vaatii.

Anu Asikainen

Anu ei jaksa neuloa ohjeesta, ja siksi puikoilta putoaakin yleensä uniikkikappaleita. Anu on koulutukseltaan vaatetusalan artenomi ja viuhuttelee puikkoja tällä hetkellä Kanadan Montrealissa. Anuun voi ottaa yhteyttä: anu.asika at gmail.com

Teksti ja kuvat

Anu Asikainen

Lisää Anusta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.