Pikkulintu-sukat

Olen nähnyt paljon kirjoneulelapasten ja -sormikkaiden ohjeita, mutta kirjoneulesukkien malleja harvemmin. Halusin sukat, joissa olisi perinteisiä kuvioita ja hyvin istuva kantapää. (Jokaisella ihmisellä on tietenkin omanlaisensa kantapää, nämä sukat sopivat minulle.) Väreiksi valitsin suomalaiset sinisen ja valkoisen ja kuvioiksi pienet onnenlintuset ja sydämet. Linnun malli on peräisin Ristipistomalleja -kirjasta (kirj. Martta Pyykkö ja Katinka Mikkilä, Tammi 1977). Tämä malli sopii neulottavaksi heille, jotka pitävät ruutupiirroksen mukaan tehtävistä malleista.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 390 m), 150 g luonnonvalkoista (101) ja 150 g sinistä (148) Yksi sukkapari painaa n. 100 g.

Neuletiheys

32 s ja 34 krs kirjoneuletta pyöröneuleena = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kengännumero 36 - 37, teräosan pituus n. 29 cm ja leveys n. 10 cm

Ohje

Aloita jokaisen ruutupiirroksen seuraaminen nuolen kohdalta. Ensimmäisessä piirroksessa on sukan kärki, suora osuus ja kiilat. Kantapohjasta, kantalapusta ja varresta on omat ruutupiirroksensa.

Tee lisäykset aina samalla tavalla: poimi silmukoiden välinen lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen oikein ruutupiirroksen osoittamalla värillä.

Aloitus

Aloita sukat kärjestä. Luo esim. 8-aloituksella (Ulla 02/06) 22 s (11 s pohjan puolelle ja 11 s päällisen puolelle). Aloita neulominen ruutupiirroksen mukaan. Neulo 1.kerros sinisellä ja aloita toisella kerroksella kirjoneule ja lisäykset: neulo 1 o, tee lisäys. Neulo kirjoneuletta, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Tee lisäys, neulo 1 o. Toista sama pohjan puolella. Lisäykset neulotaan 7 x joka kerroksella ja sen jälkeen 3 x joka toisella kerroksella. Lisäyksien jälkeen silmukoita on 31 + 31 = 62 yhteensä.

Neulo ilman lisäyksiä ruutupiirroksen mukaan kerroksen 37 loppuun. Jos haluat sukasta pidemmän, neulo sitä tässä vaiheessa pidemmäksi. (Kiilalisäykset ja kantapää ovat yhteensä noin 13 cm.)

Kiilalisäykset

Neulo kiilalisäykset päällisen puikolla päällisen ja kiilasilmukoiden välissä.

  • 38. krs: tee lisäys, neulo kirjoneuletta puikon loppuun, tee lisäys. Neulo pohjan silmukat.
  • 39. krs: ei lisäyksiä.
  • 40. krs: neulo 1 o (kiilasilmukka), tee lisäys, neulo kirjoneuletta, kunnes jäljellä on 1 s, tee lisäys, neulo 1 o (kiilasilmukka). Neulo pohjan silmukat.
  • 41. krs: ei lisäyksiä.

Jatka neulomista ruutupiirroksen mukaan. Tee lisäykset joka toisella kerroksella päällisen ja kiilojen välissä.

Kantapää

Huom! Jotta kantapään reunoihin ei muodostuisi reikiä, neulo sekä kantapohjan että kantalapun reunimmaiset silmukat hieman normaalia tiukempaan.

Neulo kantapohja kirjoneuletta edestakaisin ruutupiirroksen mukaan:

  • 1.krs (NP): neulo 30 s, käännä työ.
  • 2.krs (OP): neulo 29 s, käännä työ.

Jatka näin ja neulo joka krs aina yksi silmukka vähemmän kuin edellisellä kerroksella ruutupiirroksen loppuun saakka. Viimeisenä on nurjan puolen kerros ja keskellä on jäljellä 14 silmukkaa. Älä käännä työtä.

Neulo jatkossa sinisellä, mutta kuljeta valkoista lankaa mukana kiertämällä se työn takana sinisen langan kanssa. *Nosta seuraava silmukka neulomatta, poimi saman silmukan alta kaksi kerrosta alempaa silmukka vasemmalle puikolle, siirrä nostettu silmukka takaisin vas. puikolle ja neulo 2 nurin yhteen.* Toista, kunnes kaikki silmukat on neulottu. Käänny. Neulo oikeaa 22 s (eli 1. kääntymissilmukkaan saakka). *Nosta silmukka neulomatta, poimi kaksi kerrosta alempaa silmukka vasemmalle puikolle ja neulo se oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli.* Toista, kunnes kaikki kääntymissilmukat on neulottu.

Neulo seuraavaksi kantalappu ja samalla kiilasilmukat yhteen kantalapun reunimmaisten silmukoiden kanssa. Siirrä kiilasilmukat pohjan puikolle.

  • 1. krs (NP): neulo nurjaa sinisellä, kunnes jäljellä on 1 s ennen kiilaa, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ.
  • 2. krs (OP): neulo kirjoneuletta, kunnes jäljellä on 1 s ennen kiilaa, nosta s neulomatta, 1 o, vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ.
  • 3. krs (NP): neulo kirjoneuletta, kunnes jäljellä on 1 s ennen kiilaa, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ.

Toista kahta viimeisintä kerrosta, kunnes pohjan puikolla on 31 s.

Varsi

Neulo varsi ruutupiirroksen mukaan. Huom. Jotta päällisen ja kantapään välille ei syntyisi reikää, poimi ensimmäisellä kerroksella puikkojen välistä silmukka ja neulo se yhteen seuraavan silmukan kanssa. Lisää 11. kerroksella 1 s pohjan puikolle 1. silmukan jälkeen. Kun olet neulonut ruutupiirroksen loppuun, katkaise valkoinen lanka. Jatka sinisellä: neulo 1 krs oikein (kavenna samalla pohjan puikon alussa 1 s pois) ja 4 kerrosta joustinneuletta (1 n, 1 o). Päätä silmukat löysästi joustinneuletta neuloen.

Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.

PDF-kaavio

Teksti ja kuvat

Satu Ruokamo

Lisää Sadusta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.