Hilja-liivi

Törmäsin lankakaupassa maitolankaan, ja pakkohan sitä oli ostaa, koska se oli niin erikoista ja kaunista. Vähäisen metrimäärän ja kalliin hinnan vuoksi pitkähihainen paita ei tullut kysymykseenkään, ja niin syntyi tämä liivi. Mitäpä sitä muuta nimeksi maitolangasta valmistetulle vaatekappaleelle kuin Hilja.

Lanka ja langan menekki

Rosarios Sole Latte (100 % maitokuitu, 100 g / 165 m), 400 g

Neuletiheys

19 s ja 26 krs = 10 x 10 cm (ennen pesua)

Puikot

4 mm ja 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkkejä

Koko

L, koko pituus 65 cm.

Ohje

Liivi neulotaan pyöröneuleena v-aukon alkuun saakka ja tasoneuleena sen jälkeen.

Luo 176 silmukkaa 4 mm puikoille ja neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 5 cm. Voit halutessasi laittaa silmukkamerkit kerroksen alkuun ja keskelle, näin saat helposti erotettua etu- ja takakappaleen toisistaan. Jatka tämän jälkeen sileää.

Kun kappaleen korkeus on 7 cm, aloita kavennukset seuraavasti: neulo 26 s kerroksen alusta (silmukkamerkki), 2 oikein yhteen, neulo 32 silmukkaa, (silmukkamerkki), tee kahden noston kavennus (nosta kaksi seuraavaa silmukkaa neulomatta, palauta ne takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle ja neulo ne yhteen), neulo 26 s. Tee takakappaleen kavennukset samoissa kohdissa. Halutessasi voit asettaa silmukkamerkit kavennuskohtiin helpottamaan seuraavaa kertaa, sillä kavennukset tehdään aina samassa kohdassa.

Jatka kavennuksia joka 6. kerros, kunnes kerroksella on 152 s (yhteensä kavennettu 24 s). Jatka sileää 5 cm ja aloita lisäykset samassa kohtaa kuin kavennukset. Lisää etukappaleessa ensimmäisen lisäyskerran jälkeen kerran 6. kerroksella ja sen jälkeen 3 x joka 4. krs (yhteensä 10 s), takaosassa 5 x joka 6. krs (yhteensä 10 s). Lisäysten jälkeen kerroksella on yhteensä 172 s. Jatka sileää.

Kun kappale on 36 cm korkea, aloita pääntien kavennukset etukappaleen keskellä.

Neulo 43 s, ja käännä työ. Jatka tasoneuleena. Aloita kavennukset seuraavalla oikealla kerroksella: kavenna 1 s joka 2. krs kahden silmukan päässä kauluksen reunasta. Tee pääntien oikealla puolella oikealle kaventuva (2 o yht) ja vasemmalla puolella vasemmalle kaventuva kavennus (kahden noston kavennus). Tee kavennuksia 10 kertaa, jatka sen jälkeen kavennuksia vielä joka 4. kerroksella 11 kertaa.

Kun kpl on 39 cm korkea, päätä samaan aikaan kädenteitä varten 9 s siten, että päätät etukappaleen puolelta 4 s ja takakappaleen puolelta 5 s. Jätä takakappaleen silmukat (76 s) odottamaan ja jatka etukappaleita. Kavenna kädentien reunassa joka 2. kerroksella kädenteiden reunassa 6 x 1 s siten, että teet oikealla puolella kahden noston kavennuksen (vasemmalle kallistuva kavennus) ja neulot vasemmalla puolella 2 o yhteen (oikealle kallistuva kavennus). Olkapäälle jää 12 s. Neulo kavennusten jälkeen vielä sileää, kunnes kädentien korkeus on 23 cm.

Neulo takakappaleen kädenteiden reunassa samanlaiset kavennukset kuin etukappaleessa. Jatka sileää, kunnes kädentien korkeus on 20 cm. Päätä sitten pääntien keskeltä 28 s. Kavenna kaula-aukon reunasta vielä joka toinen krs 3 x 2 s ja jatka, kunnes takakappale on saman korkuinen kuin etukappale. Päätä jäljelle jääneet 12 s ja neulo toinen puoli samalla tavalla.

Viimeistely

Ompele olkasaumat yhteen.

Kädentiet

Poimi pienemmillä puikoilla kädentien ympäriltä 128 silmukkaa ja neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 2 cm. Päätä silmukat napakasti.

Kaulus

Poimi kauluksen reunasta yhteensä 196 silmukkaa. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta kaksi kerrosta siten, että keskelle eteen tulee 2 o. Aloita kolmannella kerroksella kavennukset keskisilmukoiden molemmin puolin. Kavenna joka kerroksella 1 s keskikohdan molemmin puolin siten, että neulot keskellä ensin 2 o yhteen ja sen jälkeen teet kahden noston kavennuksen. Näin keskellä olevat 2 oikeaa silmukaa jäävät ikäänkuin koholle. Tee kavennukset 8 kertaa, neulo yksi kerros ja päätä silmukat napakasti.

Vinkki

Ole tarkka langan kireyden kanssa. Tässä liivissä vartalo-osa ei sanottavammin venynyt, mutta yläosa venyi, koska tasoneuleeni on hieman löysempää kuin pyöröneule. Tähän neuleeseen kului hieman alle 350 g lankaa, joten jos et halua yhtä pitkää liiviä, voit pärjätä kolmella kerällä. Voit esim. jättää yhdet kavennukset pois ja aloittaa lisäykset aikaisemmin.

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.