Vellamo

Rakastan raitasukkia, mutta välillä kaipaan vähän enemmän haastetta. Kirjoneuleraidat piristävät sukkaa ja ennen kaikkea sen neulojaa.

Vellamo-sukat saivat nimensä suomalaisen muinaisuskonnon veden emännän eli Vellamon mukaan. Kuvioinnissa voikin nähdä sekä aaltojen kuohuntaa että köysien muotoja ja vaikkapa laiturin raoista pilkottavaa vettä.

Sukat neulotaan kärjestä aloittaen 8-aloituksella ja niissä on käytetty tiimalasikantapäätä. Kumpaankin tekniikkaan löytyy opastusta Ullan arkistosta, mikäli ne eivät ole entuudestaan tuttuja.

Lanka ja langan menekki

Rellana Flotte Socke (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 210 m) tai vastaava ohut sukkalanka (Regia, Opal, Austermann Step jne.)

  • 50-100 g pohjaväriä (ruskeaa)
  • 50 g raitaväriä (vaaleansinistä)

Mallisukissa (koko 40) 50 g ruskeaa pohjaväriä kului viimeistä senttiä myöten ja varren resori jäi hieman lyhyeksi. Jos haluat pelata varman päälle tai jos haluat yhtään pidemmät varret, varaa pohjaväriä 100 g. Pienempijalkaiselle voi riittää 50 g.

Neuletiheys

31 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Huomaa, että kirjoneule joustaa vähemmän kuin sileä neulos. Neuletiheyskin saattaa usein sillä kohtaa muuttua. Saadaksesi varmasti sopivat sukat kannattaa mallitilkku tehdä kirjoneuleella.

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Jalkaterän ympärys päkiän kohdalta venyttämättä 21 cm, sopii ympärysmitaltaan n. 24-25 cm olevaan jalkaan. Jalkaterän pituutta voi helposti säätää tarpeen mukaan.

Katso myös artikkeli sukkaohjeen muokkaamisesta.

Ohje

Luo pohjavärillä 8-aloituksella kummallekin puikolle 8 silmukkaa ja neulo kummankin puikon silmukat kertaalleen oikein. Jaa silmukat 4 puikolle, 4 s kullekin. Neulo 4 o. Tässä on kerroksen vaihtumiskohta, joka tulee keskelle jalkapohjan alle.

Lisää 1 silmukka 1 silmukan päässä reunasta 1. ja 3. puikon lopussa sekä 2. ja 4. puikon alussa. Lisäykset tulevat siis jalkaterän reunoihin. Toista lisäyksiä joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on 10 s. Jatka tämän jälkeen lisäyksiä joka toisella kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on 16 s. Silmukoita on nyt yhteensä 64.

Jatka tällä silmukkamäärällä, kunnes kärjen pituus on 5 cm. Aloita raidoitus. Neulo värin vaihtumiskohta aina seuraavasti:

  • 1. kerros: sileää oikeaa uudella värillä
  • 2. kerros: neulo kerroksen ensimmäinen silmukka kerrosta alempana olevaan silmukkaan

Neulo 4 kerrosta raitavärillä ja 4 kerrosta pohjavärillä. Aloita tämän jälkeen kapeampi kirjoneuleraita (kaavio 1). Jatka sen jälkeen 4 kerroksen raitoja, kunnes jalkaterän pituus on n. 5 cm lyhyempi kuin haluttu jalkaterän pituus ja seuraavaksi neulottava kerros on pohjaväri.

Aloita kantapään lyhennetyt kerrokset. Tee kavennuksia, kunnes kummallakin puikolla on jäljellä 6 s eli yhteensä 12 s. Neulo yksi välikerros kaikilla silmukoilla ja jatka siitä levennyksiin.

Kantapään jälkeen jatka suoraan niin, että raidoitus jatkuu sukan päällä katkeamattomana. Neulo vartta n. 8 cm tai haluamasi verran. Lopeta pohjavärin raitaan.

Neulo leveämpi kirjoneuleraita kaavion 2 mukaan. Neulo sen jälkeen 4 krs pohjavärillä ja 4 krs raitavärillä. Neulo yksi kerros pohjavärillä. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 5 cm. Päättele silmukat. Mallisukissa on käytetty ommeltua päättelyä, joka on erittäin joustava, mutta tavallinen päättelykin käy, kunhan muistat tehdä sen tarpeeksi löyhästi, jotta sukan suu ei kiristä.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Taina Anttila

Lisää Tainasta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.