Indil-lapaset

Indil tarkoittaa suurta kukkaa ja näissä lapasissa kukkii molemmissa suuri sininen kukka, jolle ei suoraa vastinetta ole puutarhan kasveissa. Jokainen voi itse kuvitella millainen lapasten kukka olisi, jos se kasvaisi villinä luonnossa.

Lanka ja langan menekki

Riihivilla Maahinen, (100 % suomenlampaan villa, 100 g / 380 m), vaalea luonnonharmaa 60 g, samettijalka (tumma vihreä) 40 g ja väritatar l. japanin indigo (sininen) 15 g

Neuletiheys

32 s kirjoneuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2 mm

Muut tarvikkeet

Parsinneula kärjen silmukointiin

Koko

Aikuinen, kädenympärys 20 cm, kämmenen pituus peukalosta 14,5 cm

Ohje

Luo 64 s vaaleanharmaalla langalla. Jaa silmukat neljälle puikolle ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo sileää neuletta 9 krs. Seuraavalla kerroksella neulo *2 o, 2 o yht, lk*. Toista *-* kerroksen loppuun. Neulo 2 krs sileää. Neulo seuraavaksi rannekkeen kuvio kaavion A mukaan. Neulo 3 krs sileää. Vaihda 2 o, 2 n - joustinneuleeseen ja neulo sitä 20 krs, tai kunnes varsi on sopivan pituinen. Jos haluat lyhyemmät lapaset, katso Vinkkejä-osiosta, kuinka jättää varren joustinosuus pois. Neulo joustimen jälkeen vielä 1 krs oikein.

Jatkossa kerroksen vaihtumiskohta on käden ulkosyrjällä. Vasemman käden lapasessa aloita kirjoneule kämmenpuolen kuviolla ja oikeassa lapsessa kämmenselän kuviolla, näin molemmissa lapsissa kerroksen vaihtumiskohta on käden ulkosyrjä.

Aloita samalla myös peukalokiila 2 s päässä puikkojen vaihtumiskohdasta kämmenpuolella, vasemmassa lapasessa ennen 2. puikon loppua ja oikeassa lapasessa 3. puikon alussa. Neulo peukalokiila kaavion B mukaan. Huomaa, että peukalokiilan kaaviossa on myös peukalon alun kirjoneule. Neulo se vasta peukaloa neuloessasi.

Peukalokiilassa lisätään aina 2 kerroksen välein reunoissa 1 s neulomalla alemman kerroksen silmukka uuden reunasilmukan värillä. Jatka lisäyksiä 9 kertaa jolloin kiilassa on 20 s. Jätä kiilan silmukat odottamaan langalle ja luo tilalle 2 s lisää, jonka jälkeen lapasessa on jälleen 64 s.

Jatka neulomista peukalokiilan jälkeen kaavion mukaan.

Kun sininen väri tulee mukaan kuvioon, liitä lanka kämmenselän kuvioon ja jätä vihreä lanka pois kämmenselän kuvion jälkeen. Kämmenen kuvioväri vaihtuu siniseksi. Kuviokerroksen 61 jälkeen aloita kärkikavennukset. Neulo 1. puikon alussa ylivetokavennus, 2. puikon lopussa 2 oikein yhteen, 3. puikon alussa ylivetokavennus ja 4. puikon lopussa 2 oikein yhteen jokaisella kerroksella, kunnes jäljellä on 16 s. Silmukoi kärki kiinni harmaalla langalla.

Ota kiilasta odottamaan jätetyt 20 s ja poimi lisäksi peukaloaukon reunasta 4 s kolmelle sukkapuikolle, yhteensä 24 s eli 8 s jokaiselle puikoille. Neulo peukalo ensin kaavion mukaan ja jatka, kunnes peukalon pituus on n. 6 cm tai kunnes peukalon pää lähes peittyy näkyvistä. Kavenna jokaisen puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Ompele lapasen suun taite. Kastele lapaset ja tasokuivata, jotta kirjoneulepinta tasoittuu. Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Jos haluat neuloa lyhyemmät lapaset, neulo reunakuvio ja aloita varsinainen kuvio reunakuvion jälkeen heti neulomatta väliin joustinneuletta, mutta peukalokiila esim. 10-15 kerrosta myöhemmin.

Jos et halua ommella suun taitetta, voit luoda silmukat virkkausaloituksella. Kun taitteen jälkeen olet neulonut 9 kerrosta, pura aloitus ja neulo silmukat yhteen.

Kaaviot

Kaavio A: Ranneke

Kaavio B: Peukalokiila

Kämmenselän kaavio

Kämmenpuolen kaavio

Teksti

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Langat ohjeeseen tarjosi

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.