Triforce-kämmekkäät

Kunnia tämän ohjeen ideasta kuuluu veljelleni, joka pyysi minua neulomaan hänelle kämmekkäät Zelda-peleistä tutulla triforce-kuviolla. Olin jo aiemmin kokeillut kämmekkäiden neulomista onteloneuleena, joten lähdin samoilla spekseillä liikkelle, mutta parantelin ideaa tähän ohjeeseen mm. lisäämällä kämmekkäiden suihin joustinneuletta.

Lanka ja langan menekki

Garnstudio Drops Alpaca (100 % alpakkaa; 50 g / 180 m), 50 g mustaa (8903) ja 50 g keltaista (8923)

Neuletiheys

24 s ja 25 krs = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Isolle miehelle, kämmenen leveys 12 cm

Katso ohjeen lopusta vinkkejä koon muuttamiseksi.

Muut tarvikkeet

Pätkä apulankaa tai apupuikko
Parsinneula päättelyyn

Ohje

Ennen kuin aloitat

Kämmekkäät on neulottu kokonaisuudessaan onteloneuleena, ja niissä käytetään sekä oikeita että nurjia silmukoita. Jokainen ohjeen silmukka koostuu kahdesta erivärisestä, vierekkäisestä silmukasta. Tässä lyhyt kuvaus siitä, miten oikeat ja nurjat silmukka neulotaan onteloneuleessa:

Oikea silmukka:         
Neulo ensimmäinen (etupuolen) silmukka oikein, pidä toinen lanka työn takana.
Neulo toinen (takapuolen) silmukka nurin, pidä toinen lanka työn edessä.

Nurja silmukka:          
Neulo ensimmäinen (etupuolen) silmukka nurin, pidä toinen lanka työn takana.
Neulo toinen (takapuolen) silmukka oikein, pidä toinen lanka työn edessä.

Voit tehdä lisäykset onteloneuleessa haluamallasi tavalla, mutta pidä huoli siitä, että ensimmäistä silmukkaa neuloessa toinen lanka pysyy työn takana, ja jälkimmäistä silmukkaa neuloessa toinen lanka pysyy työn edessä. Näin langanjuoksut jäävät siististi neulekerrosten väliin.

Tarkempia tietoja onteloneuleesta löydät esimerkiksi Ullan numerosta 1/2007. Loput ohjeesta on kirjoitettu olettaen, että onteloneule on lukijalle tuttu.

Oikea kämmekäs

Luo 48 s käyttäen molempia värejä ja jaa silmukat tasaisesti sukkapuikoille, 12 s jokaiselle. Aloita suljettuna neuleena onteloneule, 6 cm 2 o, 2 n -resoria.

Vaihda sileään neuleeseen ja neulo 3 krs. Seuraavalla krs:lla aloita peukalokiilan tekeminen lisäämällä kaksi silmukkaa ensimmäisen puikon alussa: 2 o, lisäys, 2 o, lisäys. Jatka kerros loppuun sileänä neuleena, ja neulo kaksi välikerrosta ilman lisäyksiä. Seuraavalla lisäyskrs:lla sijoita lisäykset ensimmäiselle puikolle seuraavasti: 2 o, lisäys, 4 o, lisäys. Jatka näin, neuloen lisäyskerrosten väliin aina kaksi välikerrosta ja sijoittaen lisäykset aina samoihin kohtiin - silmukkamäärä lisäysten välissä suurenee kahdella jokaisella lisäyskerroksella.

Aloita triforce-kuvio kaavion mukaan neljännellä lisäyskerroksella. Neulo kaavion värilliset ruudut vastakkaisella värillä. Kuvio sijoittuu kolmannen ja neljännen puikon keskelle; jatka peukalokiilaa ensimmäisellä puikolla, neulo toinen puikko kuten aiemmin ja seuraa kaaviota puikoilla 3 ja 4.

Lopeta peukalokiilan lisäykset kun kiilassa on 14 s (työssä yhteensä 60 s). Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen vielä kaksi krs, ja laita seuraavalla krs:lla peukalokiilan silmukat apulangalle tai -puikolle odottamaan. Luo kiilasilmukoiden tilalle kaksi uutta silmukkaa - työssä on nyt alkuperäinen määrä silmukoita.

Jatka neulomista kaaviota seuraten, kunnes kämmekkään korkeus on 18 cm. Päättele kaikki puikoilla olevat silmukat.

Ota peukalosilmukat puikoille. Poimi puikoille myös kaksi myöhemmin luotua silmukkaa; puikoilla on nyt 16 silmukkaa. Neulo peukaloa 3 cm ja päättele silmukat.

Vasen kämmekäs

Neulo toinen kämmekäs peilikuvana.

Viimeistely

Päättele langanpäät, kastele työ ja anna kuivua.

Vinkkejä

Ohjeen mukaiset kämmekkäät ovat erittäin isot - ne mahtuvat isollekin miehelle. Pienemmissä käsissä niitä voi käyttää lisälämmikkeenä vaikka sormikkaiden päällä. Kämmekkäistä on myös helppo tehdä pienemmät. Jätä silmukoita tasaisesti pois joka puikolta, mutta älä pienennä kokonaissilmukkamäärää  alle 32 silmukan, jotta triforce-kuvio mahtuu selkämykseen. Huomioi kuvion sijoittelu vähemmillä silmukoilla, jotta se jää kämmenselän keskelle, ja huomaa vähentää muutama silmukka myös peukalokiilasta.

Kaaviot

 

Teksti ja kuvat

Anni Laine

Lisää Annista

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.