Karismalapaset

Karismalapaset ovat ensimmäinen itse suunnittelemani työ, jos aivan peruslapasia ei lasketa. Työtä niiden eteen olikin ja sillä työmäärällä mitä niihin käytin, olisi saanut tehtyä kolme paria lapasia - sen verran tuli purkamista harrastettua. Lopulta lapasista kuitenkin tuli juuri sellaiset kuin halusinkin ja oikeastaan ihan hienot. Nimi tulee työhön käytetystä langasta. Sen piti olla aluksi vain työnimi, mutta lopulta se jäi ja tässä on nyt ohje Karismalapasiin.

Lanka ja langan menekki

Oranssit lapaset: Garnstudio Drops Karisma Superwash (100 % villaa; 50 g / 110 m) 100 g oranssia (11)
Ruskeat lapaset: Novita 7 veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidi; 150 g / 300 m) 150 g ruskeaa (687)

Karisma meni aika tiukille, lankaa ei jäänyt montaa metriä. 7 veljestä -kerästä sen sijaan saa kahdet lapaset.

Neuletiheys

Oranssit lapaset: 20 s ja 31 krs sileää neuletta = 10 cm
Ruskeat lapaset: 23 s ja 30 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Oranssit lapaset: sukkapuikot, 3,25 mm
Ruskeat lapaset: sukkapuikot, 4 mm

Muut tarvikkeet

2 pitkää hakaneulaa tai langanpätkää peukaloita varten

Koko

Lapaset on tehty pienehköön naisen käteen. Molempien lapasten pituus joustimen alusta kärkeen on n. 25 cm. Jos haluat tehdä isommat lapaset, valitse paksumpi lanka ja puikot.

Ohje

Luo 40 s. Jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti: 8 s, 12 s, 12 s, 8 s. Neulo 2 o, 2 n -joustinta 20 krs. Joustimen jälkeen neulo seuraavasti:

1. puikko: 8 s nurin
2. puikko: 2 s apupuikolle työn eteen, 2 n, apupuikolta 2 o, 2 o, 2 n, 2 s apupuikolle työn eteen, 2 n, apupuikolta 2 o
3. puikko: 2 o, 2 n, 2 s apupuikolle työn eteen, 2 n, apupuikolta 2 o, 2 o, 2 n
4. puikko: 8 s nurin

Neulo seuraava krs oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Jatka nurjan neulomista 1. ja 4. puikolla ja neulo 2. ja 3. puikolla kaavion mukaan.

Oikean lapasen peukalokiila

Kun olet neulonut kaavion kerroksen 2, neulo 4. puikolta 1 silmukka nurin, poimi silmukoiden välinen lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen nurin. Jatka puikko loppuun nurin. Neulo 2 krs kämmenpuolella nurin ja kämmenselän puolella kaavion mukaan.

Seuraavalla kerroksella lisää 1 s ensimmäisen kiilasilmukan molemmin puolin (= +2 s). Tee jatkossa lisäykset joka 3. kerroksella jo lisättyjen silmukoiden ulkopuolelle, kunnes lisättyjä silmukoita on 13 (= 21 silmukkaa puikolla) ja kaaviosta on juuri neulottu toistamiseen kerros 4. Neulo vielä yksi kerros nurin kaikilla kämmenpuolen silmukoilla ja siirrä sen jälkeen lisätyt 13 silmukkaa hakaneulalle tai apulangalle ja luo niiden tilalle 2 uutta silmukkaa. Jatka kämmenpuolella nurjan ja kämmenselällä kaavion neulomista.

Vasemman lapasen peukalokiila

Aloita peukalokiila, kun olet kaavion kerroksella 2. Neulo 1. puikolta 7 n, poimi silmukoiden välinen lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen nurin, 1 n. Tee lisäykset vastaavasti kuin oikeaan lapaseen joka 3. kerroksella, kunnes lisättyjä silmukoita on 13 (= 21 silmukkaa puikolla) ja kaaviosta on juuri neulottu toistamiseen kerros 4. Neulo vielä yksi kerros nurin kaikilla kämmenpuolen silmukoilla ja siirrä sen jälkeen lisätyt 13 silmukkaa hakaneulalle tai apulangalle ja luo niiden tilalle 2 uutta silmukkaa. Jatka kämmenpuolella nurjan ja kämmenselällä kaavion neulomista.

Lapasen kärki

Kun neulot kaaviota kolmatta kertaa ja olet kaavion kerroksella 15, siirrä 2. puikon ensimmäinen s 1. puikolle ja 3. puikon viimeinen s 4. puikolle. Siirrä 4. puikolle myös 1. puikon ensimmäinen silmukka. Seuraavalla kerroksella (kaavion krs 16) nosta 1. puikon toiseksi viimeinen silmukka oikein ja neulo 1. puikon viimeinen ja 2. toisen puikon ensimmäinen silmukka oikein yhteen, vedä nostettu silmukka neulottujen yli. Neulo 2. ja 3. puikko kaavion mukaan, mutta nosta 3. puikon viimeinen silmukka oikein. Neulo 4. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen ja vedä nostettu silmukka niiden yli. Neulo loput silmukat nurin. Tee samanlaiset kavennukset joka kerros 1. ja 2. puikon ja 3. ja 4. puikon vaihtumiskohdassa. Neulo 2. ja 3. puikolla seuraava kerros seuraavasti: 1. silmukka menee kavennukseen, 1 s apupuikolle työn taakse, 2 o, 1 s apupuikolta o, 4 n, 2 s apupuikolle työn taakse, 2 o, 2 s apupuikolta o, 4 n, 2 s apupuikolle työn taakse, 2 o, 1 s apupuikolta o, nosta toinen apupuikon silmukka neulomatta ja vedä se seuraavan puikon kavennettavien yli. Jatkossa neulo myös kämmenselän silmukat nurin ja jatka kavennuksia. Kun työssä on jäljellä 6 s, katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Peukalo

Poimi peukaloaukon reunasta 3 s mahdollisimman tasaisesti ja ota odottamaan jätetyt silmukat puikolle. Peukalossa on yhteensä 16 s. Jaa silmukat puikoille seuraavalla tavalla: 6-5-5 s. Neulo sileää nurjaa, kunnes peukalonkynsi peittyy puoliksi eli n. 6 cm. Neulo joka puikon alussa 2 n yhteen joka toisella kerroksella. Kun työssä on 7 s, katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Neulo toisen lapasen peukalo samalla tavalla.

Viimeistely

Lapaset kannattaa kastella ja venytellä muotoonsa, jotta kämmenpuolen nurja neulos asettuu kauniisti. Päättele langanpäät.

Kaavio


Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.