Ulla 02/12

Myrskylintu

Myrskylintu-huivissa yhdistyvät kolme itseäni viehättävää ominaisuutta: suosikkipitsini, sileän neuleen ja pitsin yhdistelmä sekä epäsymmetrisyys. Ylöspäin kaartuva muoto helpottaa huivin pukemista. Runsaamman pitsin tai symmetrian ystävä voi halutessaan korvata myös toisen reunan sileän sektorin pitsillä.

Lanka ja langan menekki

Rowan fine lace (80 % alpakkaa, 20 % merinovillaa; 50 g / 400 m), 55 g petroolia (933)

Korvaavaksi langaksi käy mikä tahansa lanka, jonka juoksevuus on 100 g / 400-800 m. Paksummalla langalla huivista tulee tiiviimpi ja ohuemmalla langalla ilmavampi, mikäli puikkokoko pidetään samana. Paksumpaa lankaa kannattaa varata vähintään 100 g.

Neuletiheys

16 s ja 26 krs sileää neuletta pingotettuna = 10 cm

Neuletiheys on suuntaa antava ja siihen vaikuttaa neulekäsialan lisäksi pingotuksen kireys.

Puikot

Vähintään 60 cm pyöröpuikot, 3 mm tai käsialan

Koko

Mallihuivi on pingotettu kokoon 100 cm (kärkiväli) x 55 cm (korkeus niskasta keskikärkeen)

Ohje

Ennen kuin aloitat

Huivi neulotaan niskasta kohti ulkoreunaa ja se koostuu neljästä sektorista (kuva 1). Sektori A on kokonaan pitsiä. Keskisektorit B ovat sileää neuletta ja identtisiä keskenään. Sektori C on sileää neuletta ja vastaa muodoltaan sektoria A. Sektorien A ja C paikkaa voi siis vaihtaa tai kumpi tahansa on korvattavissa toisella.

Molemmissa reunoissa neulotaan kolmella silmukalla aina oikein -neuletta, jota ei ole merkitty erikseen neulekaavioihin. Sektoreita erottaa langankiertojen välissä oleva välisilmukka, joka on merkitty neulekaavioihin harmaalla pohjalla. Kaaviot neulotaan työn oikealla puolella oikealta vasemmalle ja työn nurjalla puolella vasemmalta oikealle. Kaavioissa on merkitty punaisella alue, jota toistetaan leveyssuunnassa tarpeellinen määrä huivin kasvaessa. Huomaa, että kaaviossa A tehdään kerroksilla 6, 16 ja 26 langankierto kaavion reunoissa myös nurjalla puolella. Vastaavat langankierrot tehdään samoilla nurjilla kerroksilla myös C-sektorin reunoissa.

Luo 3 s ja neulo 8 krs oikein. Poimi ja neulo oikein suorakaiteen reunasta 3 s ja aloitusreunasta 3 s (= 9 s). Käännä työ.

1. krs (nurja puoli): 3 o, 3 n, 3 o
2. krs (oikea puoli): 3 o, lk, * 1 o, lk*, toista * - * kolme kertaa, 3 o
3. krs: 3 o, 7 n, 3 o

Neljänneltä kerrokselta lähtien neulo reunasilmukoiden sisäpuolelle jäävillä silmukoilla oikean puolen kerroksella sektori A, sektori B kahdesti ja sektori C (ks. kuva 1); nurjan puolen kerroksilla sektorit neulotaan järjestyksessä C - B - B - A. Neulo sektorit seuraavasti:

A-sektori: neulo kaavio A kerran alusta loppuun, sen jälkeen kerrokset 11-30 kolme kertaa ja lopuksi vielä kerrokset 11-28 kerran. Huomaa, että aloittaessasi viimeistä kertaa kaavion A kerrosta 19 B- ja C-sektoreissa siirrytään B2- ja C2-kaavioihin.

B-sektorit: neulo kaavio B1 kerran alusta loppuun, sen jälkeen kerrokset 7-10 vielä 22 kertaa (= 51 s molemmissa B-sektoreissa sektorien välisilmukoiden välissä). Siirry tämän jälkeen neulomaan B2-kaavion mukaan. (B2-kaavio alkaa, kun A-sektorissa on neulottu viimeisen kerran kaavion A kerros 19.)

C-sektori: neulo kaavio C1 kerran alusta loppuun ja sen jälkeen kerrokset 9-18 vielä kahdeksan kertaa (= 119 s reuna- ja sektorin välisilmukoiden välissä). Siirry tämän jälkeen neulomaan C2-kaavion mukaan. (C2-kaavio alkaa, kun A-sektorissa on neulottu viimeisen kerran kaavion A kerros 19.)

Kun olet neulonut B2- ja C2-kaaviot loppuun, ja olet viimeksi neulonut A-sektorissa kaavion A kerroksen 28, siirry neulomaan reunus.

Reunusta varten tarvitset vain reunuskaavion D. Neulo reunasilmukoiden sisäpuolelle jäävillä silmukoilla kaavion D mukaan; toista punaisella kehystetty alue 31 kertaa. Toista reunuskaavion D kerroksia 1-2 yhteensä neljä kertaa.

Päättele huivi oikean puolen kerroksella joustavasti esimerkiksi seuraavasti: neulo 2 o, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle, neulo silmukat takareunoistaan yhteen. Neulo 1 o, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan yhteen. Jatka näin, kunnes kaikki silmukat on päätelty.

Viimeistely

Kastele huivi huolellisesti, pingota ja anna kuivua. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Teksti

TiiQ

Lisää TiiQ:sta

Kuvat

Emma Karvonen,
mallina Hannele Aho

Langan tarjosi

Nappi ja Nauha

Ulla 02/12 - Ohjeet

Iida Glumoff:
Kätkö

Suvi Heikkilä:
Alizarine

Suvi Heikkilä:
Rafael

Tintti Hohti:
Kukkis

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nadja

Emma Karvonen:
Kesän lapsi

Laura Lehtinen:
Adan kevätpaita

Laura Lehtinen:
Kärrypussi

Meri Markus:
Elvipelvin tunika

Kristel Nyberg:
Otto

Kristel Nyberg:
Pirpana

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Cardiff

TiiQ:
Juulian helminauhat

TiiQ:
Myrskylintu

TiiQ:
Väreily

Tuazophia:
Pääasia

Tuazophia:
Päävisio

Pia Tuononen:
Karoteeni

Pia Tuononen:
Ketju

Violet:
Valma

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.