Ulla 02/12

Kesän lapsi

Kesän lapsi on kuusikulmioista koottu vauvan palapeitto, joka ei vaadi hillitöntä viimeistelytyötä. Peitto neulotaan pitkistä palaketjuista, jotka yhdistetään toisiinsa työn edetessä. Voit neuloa sen mistä langasta tahansa ja tehdä pikkupeiton sijasta vaikkapa runsaan parisängyn päiväpeiton. Välineiksi tarvitset vain kaksi sukkapuikkoa! Kesän Lapsi -peitto on osa pientä neulemallistoa, jonka suunnittelin tekstiilimuotoilun opiskeluun liittyvää työharjoitteluani varten Kuopion Nappi ja Nauha -käsityötarvikeliikkeelle.

Lanka ja langan menekki

Schachenmayr nomotta Cotton Time (100 % puuvillaa; 50 g / 88 m)
Väri A: vaaleanpunainen (35) 150 g
Väri B: harmaanvioletti (46) 150 g
Väri C: violetti (49) 150 g

Voit käyttää Cotton Timen sijasta lähes mitä tahansa muuta lankaa oman makusi mukaan. Suosittelen kuitenkin valitsemaan langan, joka sisältää vähintään 75 % luonnonkuituja. Jos käytät jotain muuta puuvillalankaa, valitse merseroimaton lanka (esim. Drops Paris), jotta peiton pinnasta ei tulisi kova.

Neuletiheys

20 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Neuletiheydellä ei ole kovin suurta merkitystä. Valitse 0,5 mm paksummat puikot, kuin mitä valitsemasi langan vyötteessä suositellaan. Näin neulepinnasta tulee sopivan taipuisa ja pehmeä.

Puikot

Kaksi 20 cm sukkapuikkoa, 4 mm tai käsialan mukaan

Koko

Mallipeiton koko pingotuksen jälkeen 60 x 80 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Kesän lapsi -peitto muodostuu pituussuunnassa neulottavista palaketjuista, jotka yhdistetään toisiinsa neuloen työn edetessä. Yhdistäminen alkaa, kun aloitat 2. ketjun neulomisen.

Yhdistäminen

Neulottuasi ohjeen mukaisesti oikean puolen kerroksen loppuun, ota aiemmin neulomasi palaketju työn viereen juuri neulomasi kerroksen jatkoksi. Poimi ja neulo yksi uusi silmukka edellisen ketjun ensimmäisen palan reunasta, aina oikein -harjanteiden välistä.

Käännä työ ja neulo juuri poimimasi silmukka oikein yhteen kerroksen ensimmäisen silmukan kanssa. (Kuva 3) Muista kiristää silmukka, ettei saumasta tule aaltoilevaa. Tämä on nyt nurjan puolen kerroksen ensimmäinen silmukka. Neulo kerros loppuun ohjeen mukaan. (Kuva 4: valmis yhdyssilmukka työn oikealta puolelta katsottuna.)


Kuva 3


Kuva 4

Tee samanlainen uuden silmukan poiminta jokaisen oikean puolen kerroksen lopussa ja neulo se sitten yhteen nurjan puolen kerroksen ensimmäisen silmukan kanssa.

Lisäysten selitykset

l 1 oik = lisää 1 oikealle: ota kahden silmukan välinen vaakasuora lanka vasemmalle puikolle työntämällä puikon kärki sen ali takapuolelta työn eteen. Neulo nostettu lanka etureunastaan oikein.

l 1 vas = lisää 1 vasemmalle: ota kahden silmukan välinen vaakasuora lanka vasemmalle puikolle työntämällä puikon kärki sen ali etupuolelta työn taakse. Neulo nostettu lanka takareunastaan oikein.

Ketju 1

Ensimmäisessä ketjussa on kuusi kokonaista palaa.

Kokonainen pala: Luo värillä A löyhästi 12 s. Neulo 3 krs aina oikein. Huom: älä kiristä kerrosten ensimmäisiä silmukoita liikaa, ettei reunasta tule tiukkaa ja palasta muodostu kuppimaista.

Aloita palan keskellä sileä neule ja lisäykset:
1. krs (op): 4 o, l 1 oik , 4 o, l 1 vas, 4 o.
2. krs (np): 4 o, 6 n, 4 o.
3. krs (op): 4 o, l 1 oik, 6 o, l 1 vas, 4 o.
4. krs (np): 4 o, 8 n, 4 o.

Jatka näin, kunnes olet tehnyt lisäykset 9 kertaa ja palassa on 30 s. Neulo 4 krs ilman lisäyksiä, reunoissa edelleen aina oikein -neuletta ja keskellä sileää.

Aloita kavennukset

1. krs (op): 3 o, knk (kahden noston kavennus), 20 o, 2 o yht, 3 o.
2. krs (np): 4 o, 20 n, 4 o.
3. krs (op): 3 o, knk, 18 o, 2 o yht, 3 o.
4. krs (np): 4 o, 18 n, 4 o.

Jatka näin, kunnes silmukoita on jälleen 12 ja olet viimeksi neulonut oikean puolen kerroksen. Neulo 3 krs aina oikein.

Olet nyt oikean puolen kerroksen alussa, ja ensimmäinen pala on valmis. Yhden kokonaisen palan korkeus on 46 kerrosta, eli sen reunassa on 23 aina oikein -harjannetta.

Katkaise lanka ja vaihda väriin B. Neulo toinen samanlainen pala. Aloita neulomalla 4 krs aina oikein.

Neulo kolmas pala värillä C. Neljäs pala neulotaan jälleen värillä A, viides värillä B ja kuudes värillä C.

Neulo ketjuun paloja tässä järjestyksessä, kunnes peitto on haluamasi pituinen. Mallipeitossa on pituussuunnassa 6 palaa. Päättele kaikki silmukat viimeisen palan lopussa (12 s), kolmannen aina oikein -neulotun kerroksen jälkeen työn oikealla puolella.

Ketju 2

Toisen ketjun ensimmäinen pala on puolikas. Keskellä on viisi kokonaista palaa ja lopussa jälleen puolikas.

Puolikas pala ketjun alkuun: Luo värillä B 30 s. Neulo 3 krs aina oikein. Huom: ketjujen yhdistäminen alkaa 2. aina oikein -kerroksen jälkeen työn oikean puolen kerroksen lopussa. Katso yhdistämisohjeet ylempää.

Aloita keskiosan sileä neule ja kavennukset:
1. krs (op): 3 o, knk, 20 o, 2 o yht, 3 o.
2. krs (np): 4 o, 20 n, 4 o.
3. krs (op): 3 o, knk, 18 o, 2 o yht, 3 o.
4. krs (np): 4 o, 18 n, 4 o.

Neulo loppuun kuten kokonainen pala. Tee sitten ketjuun viisi kokonaista palaa, värit järjestyksessä C, A, B, C, A.

Puolikas pala ketjun loppuun: Neulo värillä B kuten kokonainen pala, kunnes olet tehnyt lisäykset 8 kertaa (= 28 s) ja olet viimeksi neulonut oikean puolen kerroksen. Neulo 3 krs aina oikein ja päättele sitten kaikki silmukat työn oikealla puolella.

Viimeinen puolikas pala jää 2 s kapeammaksi kuin muut, koska ketjusta tulisi liian pitkä jos lisäykset tehtäisiin yhdeksän kertaa. Silmukkaero ei näy valmiissa peitossa, koska seuraavassa vastaavassa ketjussa (ketju 4) silmukoita luodaan alussa vain 28 ja päättelyreuna on täysleveä (30 s).

Ketju 3

Samanlainen kuin ketju 1, kuusi kokonaista palaa. Muista aloittaa yhdistäminen edelliseen eli 2. ketjuun oikean puolen kerroksen lopussa, 2. aina oikein -kerroksen jälkeen.

Ketju 4

Samanlainen kuin ketju 2, viisi kokonaista palaa ja kaksi puolikasta. Aloita värillä B. Huom: tämä ketju alkaa 28 silmukalla ja päättyy 30:een, kuten ylempänä mainittiin. Ensimmäiseen puolikkaaseen palaan tulee kahdeksan kavennusta ja viimeiseen puolikkaaseen 9 lisäystä.

Ketju 5

Kuin ketjut 1 ja 3, kuusi kokonaista palaa. Muista yhdistäminen.

Mallipeitossa palaketjuja on viisi. Isomman peiton saat neulomalla lisää ketjuja vierekkäin.

Viimeistely

Kastele peitto kokonaan, purista ylimääräinen vesi pois ja pingota neule tiukasti. Näin palat tasoittuvat, eikä reuna rullaannu. Tarkista pingottaessasi, että palat pingottuvat samankokoisiksi, ts. etteivät esim. reunapalat veny suuremmiksi kuin keskipalat. Peiton kuivuttua päättele langanpäät huolellisesti.

Teksti ja kuvat

Emma Karvonen

Lisää Emmasta

Langan tarjosi

Nappi ja Nauha

Ulla 02/12 - Ohjeet

Iida Glumoff:
Kätkö

Suvi Heikkilä:
Alizarine

Suvi Heikkilä:
Rafael

Tintti Hohti:
Kukkis

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nadja

Emma Karvonen:
Kesän lapsi

Laura Lehtinen:
Adan kevätpaita

Laura Lehtinen:
Kärrypussi

Meri Markus:
Elvipelvin tunika

Kristel Nyberg:
Otto

Kristel Nyberg:
Pirpana

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Cardiff

TiiQ:
Juulian helminauhat

TiiQ:
Myrskylintu

TiiQ:
Väreily

Tuazophia:
Pääasia

Tuazophia:
Päävisio

Pia Tuononen:
Karoteeni

Pia Tuononen:
Ketju

Violet:
Valma

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.