Ulla 02/12

Ketju

Pienille pojille on haastavaa suunnitella pipoja, koska mitään liikoja koristeluja ei saa olla, mutta kuitenkin olisi mukavaa, jos pipossa olisi joku kiva juju. Hauskat ketjumaiset raidat koristavat tämän pienen pojan myssyä. Korvaläpät kuuluvat myös mielestäni pienten lasten pipoihin; ne suojaavat korvia ja nyörit pitävät myssyn paikoillaan kovemmassakin menossa. Nyörit voi tehdä ohjeessa mainitulla i-cord -menetelmällä tai vaikka virkkaamalla.

Lanka ja langan menekki

Baby Cashmere Merino Silk DK (75 % extra fine merinovillaa, 20 % silkkiä, 5 % kashmiria; 50 g / 116 m), 100 g tummansinistä

Neuletiheys

22 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 4 mm tai käsialan mukaan

Koko

3-vuotiaalle lapselle, päänympärys 51 cm

Pipo neulotaan ylhäältä alas. Kokoa on helppo muuntaa lapselle sopivaksi, koska silmukoita voi lisätä tarpeen mukaan välillä sovittaen.

Ohje

Luo 4 sukkapuikolle kullekin 2 silmukkaa (=8 s). Neulo 1 kerros oikein. Seuraavalla kerroksella neulo jokainen silmukka oikein sekä etu- että takareunastaan (=16 s).

Jatka lisäyksiä seuraavasti:
1. krs: oikein
2. krs: *1 o, 1 o etu- ja takareunastaan*, toista *-* kerroksen loppuun.
3. krs: oikein
4. krs: *2 o, 1 o etu- ja takareunastaan*, toista *-* kerroksen loppuun.
5. krs: oikein
6. krs:* 3 o, 1 o etu- ja takareunastaan*, toista *-* kerroksen loppuun.
7. krs: oikein
8. krs: *4 o, 1 o etu- ja takareunastaan*, toista *-* kerroksen loppuun.

Jatka tähän tapaan kunnes jokaisella puikolla on 20 s, yhteensä 80 s. Neulo vielä 1 lisäyskerros: *neulo 19 s oikein, 1 s etu- ja takareunastaan oikein* (=84 s), toista *-* kerroksen loppuun.

Neulo 1 kerros oikein ja lisää kerroksen vaihtumiskohtaan yksi silmukka (=85 s). Vaihda halutessasi puikot pyöröpuikkoon siinä vaiheessa kun silmukoita on tarpeeksi pyöröpuikolle.

Tee ensimmäinen ketju eli neulo 2 kerroksen mallineuletta 1 kerran. Ketjuneuletta neuloessa neulo löyhästi niin, että ketjun silmukat jäävät neuleen pinnalle kauniisti eivätkä kiristä.

Ketjuneule:
1. krs: *1 s nurin, nosta 1 nurin neulomatta lanka työn edessä*, toista *-* kerroksen loppuun.
2. krs: *nosta 1 s nurin neulomatta lanka työn edessä, 1 s nurin*, toista *-* kerroksen loppuun.

Neulo seuraavaksi sileää oikeaa 5 kerrosta ja taas 1 ketju. Toista tällä tavalla ketjuja niin että niiden välissä on aina 5 kerrosta sileää oikeaa. Tee yhteensä 4 ketjua ja viimeisen ketjun jälkeen vielä 2 kerrosta sileää.

Aloita joustinneule (1 o, 1 n). Neulo joustinneuletta n. 2 cm.

Päätä silmukoita seuraavalla kerroksella etu- ja takaosasta: Päätä aluksi 8 s löyhästi (kts. ohje), neulo 14 s oikein, päätä 41 s löyhästi, neulo 14 s oikein, ja päätä loput 8 s.

Löyhä päättely:
Nosta 1 s neulomatta, ota langankierto puikolle, mutta eri suuntaan kuin tavallisesti langankiertoa tehdessä, neulo 1 s oikein, nosta langankierto neulotun silmukan yli, nosta neulomatta nostettu s vielä neulotun yli,* ota langankierto taas "väärinpäin", neulo 1 s oikein, nosta langankierto neulotun s:n yli, nosta vielä oikeanpuolimmainen silmukka yli *. Toista *-* kunnes kaikki silmukat on päätelty.

Nyt puikolla on jäljellä korvaläppien silmukat:
Aloita korvaläpän neulominen oikealta puolelta. Neulo 1 krs oikein. Neulo oikealla oikeaa, nurjalla oikeaa (aina oikeaa) koko korvaläpän verran. Kun olet neulonut 2 kerrosta, aloita kavennukset ja tee ne työn oikealla puolella seuraavasti: *1 o , ylivetokavennus, neulo oikein kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yht, 1 o *, toista *-* kerroksen loppuun.

Neulo nurjalla aina oikeaa kaventamatta. Kavenna kunnes jäljellä on 4 silmukkaa. Neulo oikealla puolella 1 o, 2 o yht, 1 o. Tee vielä korvaläpän päähän nyöri i-cord -menetelmällä: *Siirrä silmukat puikon päähän ja neulo 3 oikein.* Toista *-* kunnes nyöri on halutun pituinen. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen korvaläppä samalla tavalla.

Teksti ja kuvat

Pia Tuononen

Lisää Piasta

Ulla 02/12 - Ohjeet

Iida Glumoff:
Kätkö

Suvi Heikkilä:
Alizarine

Suvi Heikkilä:
Rafael

Tintti Hohti:
Kukkis

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nadja

Emma Karvonen:
Kesän lapsi

Laura Lehtinen:
Adan kevätpaita

Laura Lehtinen:
Kärrypussi

Meri Markus:
Elvipelvin tunika

Kristel Nyberg:
Otto

Kristel Nyberg:
Pirpana

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Cardiff

TiiQ:
Juulian helminauhat

TiiQ:
Myrskylintu

TiiQ:
Väreily

Tuazophia:
Pääasia

Tuazophia:
Päävisio

Pia Tuononen:
Karoteeni

Pia Tuononen:
Ketju

Violet:
Valma

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.