Ulla 02/12

Kätkö

Yksi harvoja syitä (ystävien lisäksi), joka saa minut vapaa-ajalla poistumaan puikkojen äärestä, on geokätköily. Kyseisessä harrastuksessa, joka kasvattaa suosiotaan sekä meillä että maailmalla, etsitään GPS-koordinaattien avulla toisten harrastajien piilottamia kätköjä mitä eriskummallisimmista maastoista ja usein mitä epäotollisimmissa sääoloissa. Pusikoita ja kivijalkoja kolutessa pitkä kaulahuivi on usein tiellä, joten pieni ja lämpöinen Kätkö-kauluri on minulle tosi tarpeeseen. Pinkki versio on tiivis ja paksu ja sen alle saa kaulan piiloon kylmältä ja tuulelta. Kirjava kauluri puolestaan sujahtaa mukavasti kaupunkityyliin. Suosittelen lämpimästi sekä Kätkön neulomista että geokätköilyn kokeilemista, kumpikin on helppoa ja hauskaa!

Lanka ja langan menekki

Gjestal Janne (85 % villaa, 15 % polyamidia; 50 g / 100 m), 100 g pinkkiä (448)
teetee Aurea (50 % baby alpakkaa, 50 % silkkiä; 50 g / 125 m), 50 g kirjavaa ruskan väristä (0109)

Neuletiheys

Pinkki: 27 s mallineuletta = 10 cm
Kirjava: 19 s mallineuletta = 10 cm

Neuletiheys on kuitenkin hankala määrittää, sillä mallineule vetää voimakkaasti kasaan ja silmukat ovat suurelta osin päällekkäin.

Puikot

Pinkki: 60 cm pyöröpuikko, 4 mm tai käsialan mukaan
Kirjava: 60 cm pyöröpuikko, 5,5 mm tai käsialan mukaan

Tässä työssä ei kannata käyttää magic loopia eikä sukkapuikkoja, sillä silmukoita siirretään työssä paljon ja siirto on hankala tehdä puikonvaihtokohdan yli. Parhaiten toimii juuri sopivan kokoinen pyöröpuikko.

Muut tarvikkeet

Palmikonkiertoihin voit käyttää apupuikkoa, mutta koska kiertoja on paljon kannattaa kokeilla neuloa ne ilman. Ohje tekniikkaan on Ulla 01/07:ssa.

Koko

Molemmat kaulurit: ympärysmitta n. 60 cm, korkeus n. 20 cm.

Ohje

Kaulurin kokoa voi muuttaa hyvin vapaasti langasta ja käyttötarkoituksesta riippuen, joskin 50 silmukkaa leveä mallikerta asettaa tiettyjä rajoituksia. Mallineuleen voi lopettaa joko riville 28 tai 14. Pinkissä kaulurissa mallikertaa on toistettu 3 kertaa vierekkäin ja 2 päällekkäin. Kirjavassa mallikertoja on vierekkäin 2 ja päällekkäin 1,5. Pinkki kauluri on tehty tarkoituksella tiiviiksi, jotta se pitäisi tuulta mahdollisimman hyvin. Kirjava on puolestaan asusteellisempi, joten sen neulos on löysempää.

Pinkki kauluri

Luo 150 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros toistaen tähtien välinen osuus *26 o, 4 n, 16 o, 4 n* 3 kertaa. Aloita sitten neulominen kaavion ensimmäiseltä kerrokselta ja lopeta, kun olet neulonut toisen kerran kerroksen 27. Päätä silmukat niin, että neulot ne oikein tai nurin kerroksen 28 osoittamalla tavalla.

Kirjava kauluri

Luo 100 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros toistaen tähtien välinen osuus *26 o, 4 n, 16 o, 4 n* 2 kertaa. Aloita sitten neulominen kaavion ensimmäiseltä kerrokselta ja lopeta, kun olet neulonut toisen kerran kerroksen 13. Päätä silmukat niin, että neulot ne oikein tai nurin kerroksen 14 osoittamalla tavalla.

Viimeistely

Mallineule on oikein kivan näköistä myös nurjalta puolelta, joten jos päättelet langanpäät nätisti, kauluri toimii kaksipuoleisena.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 02/12 - Ohjeet

Iida Glumoff:
Kätkö

Suvi Heikkilä:
Alizarine

Suvi Heikkilä:
Rafael

Tintti Hohti:
Kukkis

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Nadja

Emma Karvonen:
Kesän lapsi

Laura Lehtinen:
Adan kevätpaita

Laura Lehtinen:
Kärrypussi

Meri Markus:
Elvipelvin tunika

Kristel Nyberg:
Otto

Kristel Nyberg:
Pirpana

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Cardiff

TiiQ:
Juulian helminauhat

TiiQ:
Myrskylintu

TiiQ:
Väreily

Tuazophia:
Pääasia

Tuazophia:
Päävisio

Pia Tuononen:
Karoteeni

Pia Tuononen:
Ketju

Violet:
Valma

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.