ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Lampaasta langaksi: villakuidun matka Novitan tuotannon läpi

 

Päädyin Novitan Korian tehtaalle, kun menin näyttämään lankakerän sisältä löytämääni höyhentä laadunvalvonnasta vastaavalle henkilölle. Oli jännittävää päästä huoneeseen, jossa oli pinoissa tulevia lankoja, mallitilkkuja ja muuta ihanaa. Tulin maininneeksi, että olisi kiva päästä tutustumaan tehtaan toimintaan lähemmin. Sehän onnistui ja tuloksena seuraava kuvareportaasi.

Yhdestä lampaasta saadaan kerittyä kerralla n. 3 kiloa villaa. Villa saapuu tehtaalle Englannin kautta suurissa n. 300 kilon paaleissa. Paalien sisällä on tiukkaan pakattuja valmiiksi esikammattuja villatopseja, joista villan jatkokäsittely sitten alkaa.

Vasemmalla noin 300 kg villapaali, oikealla villatopsi

Villatopsit voidaan värjätä jo tässä vaiheessa, jolloin ne pakataan todella tiukkaan värjäysastioihin ja astiat upotetaan värjäyskattiloihin.

Vasemmalla kattilallinen värjäyskehikoita, oikealla villatopsien värjäyskattila

Koko värjäys kestää yhteensä neljä tuntia lämmityksineen ja jäähdytyksineen. Kuumennuksen pitää tapahtua hitaasti, jottei tuloksena ole läikikästä villaa. Lämpöä on suurimmillaan lähes 100 astetta ja apuaineina käytetään mm. etikkaa, mitään erityisiä myrkkyjä ei käytetä.

Värjäyksen loppuvaiheessa vedessä ei juurikaan irtoväriä näy; villakuitu imee itseensä miltei sata prosenttia käytetystä väriaineesta. Värjäys on todella tieteellistä touhua: ensin värjäämömestari suunnittelee värille reseptin, jota testataan useaan kertaan ennen kuin se kelpaa tuotantoon, sitten värjäyksen ainesosat punnitaan vaakaa apuna käyttäen ja lisätään värjäyskattiloihin.

Väriaineen punnitusta

Vasemmalla värjäämömestari laboratoriossaan, oikealla laboratorio

Värjäyksen jälkeen villatopsit lingotaan tässä valtavassa lingossa miltei kuivaksi. Linkoon mahtuisi ainakin viisi tai kuusi ihmistä istumaan…

Linko

Linkoamisen jälkeen lämpöiset ja kosteat villatopsit laitetaan uuniin lopullista kuivatusta varten. Kuivatusuuni oli hiukkasen pelottava laite. Kyljessä on isot varoitustekstit voimakkaan magneettikentän vuoksi, esim. sydämentahdistimet tai kellot voivat oikutella uunin läheisyydessä.

Kuivatusuuni

Toinenkin tapa värjätä

Lankaa voidaan värjätä myös valmiina lankana kuten nämä Wool-vyyhdit. Silloin ne laitetaan suureen värjäyskaappiin värjäytymään. Kaapissa kiertää kuuma värineste sisällä. Tämä prosessi on todella nopea, joten sillä voidaan valmistaa nopeasti suuri erä tiettyä lankaa kauppoihin.



Vasemmalla langan värjäystä vyyhdillä, oikealla isoja värjäyskaappeja

Kun kaappi avataan, sieltä otetaan pieni koevyyhti, joka kuivatetaan ja jonka värisävy tarkastetaan laboratoriossa. Mikäli silmämääräinen tarkastelu ei riitä, hoitaa tietokone värieron määrityksen. Värjäyksestä vastaava mestari on oikea tiedemies ja erittäin innostunut työstään; värjäysasiat ovat Novitalla asiantuntevissa käsissä. Odottakaapa vain syksyn värikarttoja, luvassa on todella mahtavia värejä ja lankoja!

Vertailulankoja

Kaikki pätkävärjätyt langat värjäytetään Englannissa. Jos olet ihmetellyt 7 Veljestä Raidan tai Nalle Colorin hintaa, niin muista, että lanka tekee välillä pienen reissun ulkomaille. Langat lähetetään luonnonvalkoisina Englantiin värjäämöön, jonka laitteilla lanka värjätään pätkittäin.

Jotkut ovat varmasti huomanneet, että 7 Veljeksen Raita-lanka tuntuu erilaiselta käteen. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että Englannissa käytetään eri aineita villan pehmennyksen kuin täällä, vaikka raaka-aine on ihan samaa.

Jos taas mietit huolestuneena Woolin materiaalin muutosta: villaa käsitellään samanlaisilla aineilla kuin muitakin lankoja, jotta saataisiin merinovillamainen pehmeys, erityisiä myrkkyjä ei tarvita ja materiaaliksikin pyritään valitsemaan mahdollisimman hienolaatuinen villa.

Mitä kuuluu villatopsille nyt?

Seuraavassa salissa voi huomata ilmankostuttimet, jotka ylläpitävät n. 70 % ilmankosteutta. Sen ansiosta koneet toimivat ja langat kulkevat liukkaasti eteenpäin. Pölyä ei juurikaan näy koko aikana, mikä ihmetytti minua, mielikuvissani nurkat olisivat vilisseet pölypalleroita (kuten meillä kotona, kröhöm).

Seuraavaksi kuivat villatopsit viedään kammattaviksi, jolloin yhdistetään kuitua 6-8 eri kerästä ja pienet epätasaisuudet sekoittuvat tehokkaasti. Samalla joukkoon sekoitetaan sopiva määrä keinokuitua, mikäli sitä ei alkuvaiheessa ollut lisättynä topseihin.

Vasemmalla villatopsi kammataan, oikealla kampa

Hahtuvaa venytetään kolmeen kertaan. Valmis kammattu villakuitu on kuin silkinhienoa hiusta, pehmeää mutta vahvaa. Hahtuva venyy venytysvaiheessa moninkertaiseksi alkuperäisestä pituudestaan, ja lisäksi vielä kehruuvaiheessa se venyy 20-30 kertaiseksi.

Vasemmalla kuitua odottamassa venytystä, oikealla hieno kuitu

Kampaamisen ja venytyksen jälkeen ohuet hahtuvanauhat kehrätään ”rukilla”, joka ei todellakaan muistuta perinteistä rukkia. Tämän jälkeen lanka kerrataan eli ohuet langat yhdistetään paksummaksi langaksi. Tämän huomaat, jos kierrät lankaa auki: se koostuu kolmesta tai useammasta säikeestä.

Vasemmalla kehruukoneen alkupää, oikealla kehruukoneen loppupää

Lanka on nyt periaatteessa valmista, mutta se on vielä elotonta ja kovaa. Niinpä tarvitaan hiukan höyryä kuohkeuttamaan sitä. Isot lankakartiot tyhjenevät reipasta tahtia, kun kone pyörittää langan höyrytystä varten ympyränmuotoisille kiehkuroille, jotka höyrytetään sopivat kosteiksi.

Nämä kiekurat menevät höyrystymään

Lanka kulkee tässä vaiheessa keräkoneelle (paitsi jos tehtäisiin mohairlankaa, joka harjattaisiin ensin pörröiseksi ja kerittäisiin sen jälkeen), jossa syntyy sukkelaan tahtiin sieviä lankakeriä, yhden työvuoron aikana tuhatkin kiloa. Koneissa on suojamekanismi, joka pysäyttää heti, jos menet heilumaan liian lähelle tai jos lanka sattuu katkeamaan. Vyötteet sujautetaan vielä paikalleen ja langat tulevat liukuhihnaa pitkin pussitettaviksi odottelemaan kauppoihin kuljetusta ja sopivaa neulojaa - vaikkapa juuri sinua?

Vasemmalla langat keritään kerälle ja vyötetään, oikealla sotilaallinen esiinmarssi valmiina kerinä

PS: Jos jotakuta mietityttää, miksi Jussi-langan sävyt vaihtelevat, niin tässä syy: kaikki jäännösvilla kasataan suurille lavoille, joista se sitten karstataan langaksi ja kahta identtisen samanlaista erää ei pystytä valmistamaan.

Jussi-lankaa tekeillä

 

Teksti ja kuvat: Niina S.

Lisää Niina S:sta

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
KesäUllaa

Kristel Nyberg:
Materiaaleja maailmalta

Kristel Nyberg:
Lankahamsterin viimeiset kiusaukset

Johanna Pajakoski:
"Mistä tuntee Ullan lukijan? Sillä on Fifi tai useampi."

Ninni:
Kuvareportaasi Lahden käsityö- ja lahjatavaramessuilta 16.4.2005

Ninni:
Kristiina Vuorelma-Ahon haastattelu

Ullan selviytymisopas vieraskielisiä neuleohjeita varten

Jussi Katajala:
Maailmankirjallisuuden klassikoita ja menestyselokuvia, joita ei koskaan tehty neulojista

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.