Ulla 01/17

Näin aloitat oman neulepodcastin!

Neulevideopodcastin aloittaminen on nykyään helppoa, sillä tarvitset ainoastaan videokuvaa ottavan kameran, tabletin tai kännykän, nettiyhteyden sekä itsesi! YouTube on näppärä alusta, jolla jakaa podcasti. Sitä on myös helppo käyttää: oman videon lataaminen käy sinne muutamalla klikkauksella. Kannattaa aloittaa luomalla oma kanava YouTubeen. Sinne voit ladata jaksosi ja sieltä ne ovat näppärästi katsojien katsottavissa hamaan loppuun asti. YouTube mahdollistaa myös soittolistojen tekemisen, eli voit linkittää toisiinsa kaikki tekemäsi jaksot, jolloin ne kaikki tulevat katsottavaksi perätysten.

Itse pidän neulepodcastia nimellä Tuin Kutomo, ja kun vuoden 2016 keväällä aloitin, nauhoitin ensimmäiset jaksoni läppärin verkkokameralla. Kuvanlaatu oli tuolloin naurettavan huono, mutta silläkin pääsee alkuun. Siirryin pian kuvaamaan jaksot iPhonella, jonka etukamera on huomattavasti parempi kuvanlaadultaan kuin läppärini kamera. Sille on saatavissa oma videoiden muokkausohjelma nimeltään iMovie, joka on kohtalaisen helppo käyttää, itse en nimittäin todellakaan ole mikään tekniikan ihmelapsi, mutta iMovien kanssa olen tullut ihan hyvin toimeen. Alkuun editoin jaksoni kokonaan sillä.

Nykyään teemme vaimoni Laikan kanssa niin, että kuvaamme videon puhelimella, minä pakkaan sen pienempään muotoon iMoviella, minkä jälkeen siirrämme tiedoston Laikan koneelle. Olemme päätyneet tähän, koska huomasimme, että muuten tiedostokoko on tosi iso ja sen siirtely hankalaa. YouTubella on myös raja tiedoston maksimikoolle. Näin olemme aina onnistuneet saamaan jakson näppärästi kanavalle. Sitten Laika tekee pienenpientä editointia VSDC Free Video Editor -ohjelmalla, joka on ladattavissa ilmaiseksi internetin ihmemaailmasta. VSDC:n käyttö vaatii hieman totuttelua, itse olen juuri tästä syystä ulkoistanut sen käytön Laikalle, koska tekniikka on enemmän hänen alaansa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelma olisi jotenkin todella hankala tai vaikea, enemmänkin kyse on siitä, että allekirjoittaneen hermot menevät noin sekunnissa, jos en heti osaa ja tajua.

Me emme tee kummempaa editointia podcastijaksoillemme. Lähinnä lisäämme alkuun tiedot, mistä meidät löytää sosiaalisessa mediassa, ja tsekkaamme, että jakso on sellainen kuin sen pitäisikin olla. Vaikka onpa käynyt niinkin, että vasta YouTube-kanavalle lataamisen jälkeen olemme huomanneet, että jostain syystä jakso oli kääntynyt pystysuuntaan ja kuvassa näkyi noin puolet kummankin naamasta. Jakso kuitenkin kannattaa katsoa läpi ennen sen lataamista YouTubeen vaikka vain varmistuaksesi, että ei ole tullut teknisiä ongelmia ja että kuvassa on, mitä pitikin. Olemme esimerkiksi editoineet omasta podcastista pois osoitetietoja postikortista, koska onnistuin näyttämään sen niin, että osoitteemme näkyi.

Kuvaamme omassa kodissamme kohtalaisen valoisassa nurkassa, jossa on pöytä, jotta saamme siihen muutaman kirjan päälle kameran näppärästi telineeseen. Haaveissamme on parempi kamera ja mikrofoni kuvan- ja äänenlaadun parantamiseksi. Kun aloitat omaa podcastiasi, on hyödyksi, jos kuvaat pieniä testipätkiä valaistuksen ja taustan testaamiseksi.

Itse kasaan ennen jaksoa koriin kaiken, mistä aion puhua ja mitä aion esitellä, jotta ei tarvitse sinkoilla kesken nauhoituksen asioiden perässä. Yleensä jaksossa esittelemme mahdolliset valmistuneet neuletyöt, mitä neuleita meillä on työn alla, onko Ravelryssa tullut vastaan uusia ja kivoja malleja, postin, jos meille on tullut jotain kivaa neuleaiheista postia, ja juttelemme uusista podcastilöydöistä. Joskus jaksoon tulee mukaan myös erilaisia esittelyjä uusista langoista tai neulekirjoista tai -lehdistä. Teen etukäteen jokaista jaksoa varten hieman muistiinpanoja, jotta pysyn kärryillä siitä, mistä ajattelin puhua ja mistä jo puhuin.

Viimeisen vuoden aikana uusia suomalaisia neulepodcasteja on syntynyt tosi paljon, mikä on mahtavaa! Facebookissa toimii Suomalaiset neulepodcastit -ryhmä, jonka kautta tiedotamme uusista jaksoista ja Ravelryssa meillä on yhteinen ryhmä nimeltä Suomalaiset podcastit. Lisäksi monella podcastilla on vielä oma ryhmänsä. Näissä ryhmissä kerrotaan uusien jaksojen ilmestymisestä, jutellaan niissä olleista neuleista, järjestetään välillä yhteisneulontoja eli KALeja sekä höpistään niitä näitä milloin mistäkin mieleen juolahtavasta. Omaa podcastiaan kannattaa rohkeasti mainostaa ainakin näissä kahdessa ryhmässä! Sitä kautta muut neulojat löytävät sinunkin podcastisi. Ole rohkeasti oma itsesi ja tee omannäköisesi podcasti!

Muutamia suomalaisia neulepodcasteja

Podcastit löytyvät kaikki YouTubesta, kun naputtelet nimen hakukenttään:

Teksti ja kuvat

Taija Ahlstedt

Lisää Taijasta

Ulla 01/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Kauniit neuleklassikot

Taija Ahlstedt:
Näin aloitat oman neulepodcastin!

Taija Ahlstedt:
Tuin turinat

Taija Ahlstedt:
Veikeät virkatut linnut

Reeta Huhtala:
Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Reeta Huhtala:
Näkyväksi neulottu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kissaihmisten silmukoita

Karoliina Härkönen-Clive:
Unelmien huivit

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Kristel Nyberg:
Ulla goes Lankamaailma

Tiiti:
Joustinneuleen silmukoiminen

Eeva Turkka:
Neulehuiveja ja lampaita

vi0let:
Virkkausterapiaa

Mari Virtanen:
Arskartelu

Tiina Väätäinen:
Hupsut villatupsut

Tiina Väätäinen:
Mis' laaja aukee Pohjanmaa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.