Ulla 01/13

Tuohisydän

Sanotaan että kylmät sormet ovat merkki lämpimästä sydämestä. Nämä onteloneuleella kaksikertaisiksi neulotut lapaset auttavat toivottavasti pitämään ystävän sormetkin lämpiminä. Neulojan pitää ajatella aina eteenpäin ja niinpä vähän ennen joulua alkoi mielessä kummitella idea onteloneuleisista lapasista sydänkuviolla ystävänpäivälahjaksi. Ja kun ei pohjattomasta Ravelrystakään löytynyt mieleistä mallia, piti suunnitella se itse.

Onteloneulos on työläs menetelmä, mutta lopputulos palkitsee. Lapaset ovat lämpimät ja joustavat, sillä onteloneuloksessa ei ole työtä kiristäviä lankajuoksuja. Kuviot syntyvät sisä- ja ulkopuolen värien vaihtaessa paikkaa. Samalla ne sitovat kerrokset toisiinsa. Ullassa 01/07 on ollut tekniikkaesittely onteloneuleesta.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villa, 25 % polyamidi; 100 g / n. 260 m) 50 g meleerattua pinkkiä (051)
Novita Nalle Luontopolku (75 % villa, 25 % polyamidi; 100 g / n. 260 m) 50 g värissä tuohi (840)

Neuletiheys

26 s ja 36 krs onteloneuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot tai sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Apulankaa tai silmukanpidike peukalosilmukoita varten

Koko

Nainen (ympärysmitta n. 20 cm)

Ohje

Ennen kuin aloitat

Neulo mallitilkku pyöröneuleena ja tarkista tiheys.

Onteloneuleesta tulee usein hieman löysempää kuin normaalista neuleesta samalla puikkokoolla. Lisäksi pyöröneuleena neulottaessa voi sisä- ja ulkopuolen välillä olla eroa käsialassa, esim. minulla sisäpuolen neulos on hieman löysempää. Tämän vuoksi neuloin lapaset harmaa lanka päävärinä ja pinkki kuviovärinä ja käänsin valmiit lapaset pinkki puoli ulospäin. Niitä voi toki käyttää toisinkin päin, mutta istuvuus on vähän napakampi.

Silmukoiden luominen

Onteloneuloksen silmukoiden luomiseen on oma tapansa, johon löytyy ohje Ullasta 03/09. YouTubesta löytyy myös video, joka voi auttaa hahmottamaan miten luonti tapahtuu. Luontitapa on vähän tavanomaista hankalampi, mutta vaivannäkö on sen arvoinen. Luontikerros on huomaamaton ja joustava.

Halutessaan silmukat voi yksinkertaisesti luoda kaksinkertaisella langalla ja aloittaa onteloneuleen ensimmäisellä kerroksella.

Onteloneule ja kaavion lukeminen

Kaavion ruutu vastaa onteloneuleessa kahta silmukkaa, ulkokerroksen silmukkaa ja sisäkerroksen silmukkaa. Samoin kaaviossa näkyvä lisäys tai kavennus tarkoittaa käytännössä kahta lisäystä tai kavennusta.

Lapasten kaavio on sama oikealle ja vasemmalle lapaselle. Ainoastaan peukalokiilan paikka vaihtuu. Peukalokiilan alkamiskohta on merkitty kaavioon kahdella ruudulla, joissa on piste.

Valkoinen ruutu = neulo ulkokerroksen silmukka päävärillä oikein ja sisäkerroksen silmukka kuviovärillä nurin. Värillinen ruutu = neulo ulkokerroksen silmukka kuviovärillä oikein ja sisäkerroksen silmukka päävärillä nurin Ruutu, jossa on piste = peukalokiilan alkamiskohta

Lisäykset ja kavennukset onteloneuleessa

Peukalokiilassa lisäykset on tehty nostamalla silmukoiden välinen lanka ja neulomalla se kiertäen, ulkokerroksella oikein ja sisäkerroksella nurin. Muista lisätä aina sekä ulko- että sisäkerroksen silmukka.

Kavennuksissa joudutaan siirtelemään silmukoita, koska normaalisti silmukat ovat puikolla vuorotellen ulko- ja sisäkerrokselta.

Vasemmalle kallistuva kavennus: Nosta ulkokerroksen silmukka oikein neulomatta. Työnnä oikea puikko vasemmalta oikealle kahden seuraavan silmukan läpi ja siirrä ne oikealle puikolle, jolloin sisä- ja ulkokerroksen silmukat vaihtavat paikkaa. Nosta sisäkerroksen silmukka vasemmalle puikolle. Työnnä vasen puikko vasemmalta oikealle kahden oikealla puikolla olevan ulkokerroksen silmukan läpi ja neulo ne oikein yhteen takareunoistaan. Neulo vasemmalla puikolla olevat sisäkerroksen silmukat nurin yhteen.

Oikealle kallistuva kavennus: Nosta ulkokerroksen silmukka oikein neulomatta. Työnnä oikea puikko vasemmalta oikealle kahden seuraavan silmukan läpi ja siirrä ne oikealle puikolle, jolloin sisä- ja ulkokerroksen silmukat vaihtavat paikkaa. Nosta sisäkerroksen silmukka vasemmalle puikolle. Siirrä ulkokerroksen silmukat takaisin vasemmalle puikolle, katso että ne eivät mene kierteelle ja neulo ne oikein yhteen. Neulo sisäkerroksen silmukat takareunoistaan nurin yhteen.

Lapasen neulominen

Luo 46 silmukkaparia. Neulo yksi kerros ja yhdistä työ pyöröneuleeksi. Neulo vielä kaksi kerrosta tavallista onteloneulosta. Aloita seuraavalla kerroksella neulominen kaavion mukaan.

Kun olet neulonut 28 kerrosta (n. 7 cm), aloita peukalokiilan lisäykset kaavioon merkityssä kohdassa. Lisää joka toisella kerroksella 2 s 7 kertaa. Neulo vielä 10 krs:ta (lapasen korkeus on n. 14 cm). Siirrä peukalokiilan 16 s apulangalle ja luo kaksinkertaisella langalla 4 uutta silmukkaparia peukalonhankaan. Kavenna peukalonhangassa 2 s kahden ensimmäisen kerroksen aikana (= 46 silmukkaparia). Jatka neulomista kaavion mukaan kärkikavennusten alkuun asti. Lapasen pituus on n. 23 cm.

Tee kärkeen nauhakavennukset joka kerroksella niin, että vierekkäisten kavennusten väliin jää kaksi silmukkaa. Kun silmukoita on jäljellä kuusi silmukkaparia, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Siirrä peukalokiilan silmukat apulangalta puikolle ja poimi peukalon reunasta ja peukalohangasta 8 silmukkaparia lisää (= 22 silmukkaparia). Kavenna kahden ensimmäisen kerroksen aikana peukalohangan puolelta silmukoita niin, että peukaloon jää 18 silmukkaparia. Jatka kaavion mukaisesti, kunnes peukalon kärki peittyy. Tee sitten kolme kavennusta joka kerroksella, kunnes jäljellä on 3 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Tee toinen lapanen samoin, mutta sijoita peukalokiila toiseen kaavioon merkittyyn kohtaan.

Viimeistely

Päättele langanpäät samanväristen silmukoiden lomaan. Halutessasi kastele lapaset ja purista ne pyyhkeen sisällä mahdollisimman kuiviksi. Muotoile kevyesti ja kuivaa vaakatasossa.

Kaaviot

Kaavio mahtuu tulostettuna A4 pystyasennossa.

Vinkkejä

Jos lisäykset ja peukalokiila tuntuvat liian vaikeilta onteloneuleessa, voi lapaset neuloa myös ilman kiilaa. Tällöin kannattaa kuitenkin lisätä silmukoita, jotta lapasesta ei tule peukalon kohdalta liian tiukka, sillä malli on aika kapea. Lisää tarpeellinen määrä silmukoita lapasen kämmen- ja selkäpuolen kuvioiden väliin.

Neulo kaavion mukaan, kunnes lapasen korkeus on n. 14 cm. Neulo sitten kämmenpuolelta apulangalla kahdeksan silmukkaparia. Siirrä neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka neulomista pää- ja kuviovärillä kaavion mukaan. Poimi apulangalla neulotut silmukat peukalon ylä- ja alapuolelta puikolle ja lisäksi 1-2 silmukkaa peukalon sivusta, jotta siihen ei jää reikää. Kavenna tarvittessa ylimääräiset silmukat, kunnes peukalossa on 18 silmukkaparia. Jatka peukalokaavion mukaan kuten edellä.

Teksti ja kuvat

Mari Morko

Lisää Marista

Ulla 01/13 - Ohjeet

Taina Anttila:
Loitsu

Taija Elo:
Kapeet-kauluri

Taija Elo:
Mitensattuu

Suvi Heikkilä:
Tekla

Tintti Hohti:
Omia polkuja

Tintti Hohti:
Ruusa

Emma Karvonen:
Kuusenkäpy

Reeta Korhonen:
Ruutupipo

Meri Markus:
Mossukka

Mari Morko:
Tuohisydän

Kristel Nyberg:
Muhkean pohkeen polvisukat

Hanna Piipari:
Jätkän takki

Salma Pohjola:
Nuppu

Mari Skyttä-Koskinen:
Prahan lehdet

Seija Puusaari:
Raitapolvarit

Eeva Saviranta:
Rusetti

Eeva Saviranta:
Raika

TiiQ:
Xeranthemum

Inka Vilén:
Keinulauta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.