Ulla 01/13

Kapeet

Kapeet-kaulurin inspiraationa toimi kaunis käsinvärjätty lanka. Ensimmäinen ajatus oli tehdä kämmekkäät - aloitinkin niitä, mutta jonkin matkaa neulottuani totesin, että lanka ei haluakaan tulla isona kämmekkäiksi. Siis uutta suunnitelmaa kehiin. Halusin päästää langan esiin ja paraatipaikalle, joten päädyin hyvin yksinkertaiseen pintaneuleeseen, joka on yhtä aikaa näyttävä, lämmin ja yksinkertainen.

Kapeet-kaulurin voit tehdä monestakin erilaisesta langasta. Muuttamalla langan paksuutta saat kaulurista halutessasi ohuemman tai paksumman. Tämän neuleen voit toteuttaa esimerkiksi hyvinkin paksusta langasta, jolloin tuloksena on kaupoissakin tänä talvena paljon nähty supermuhkukauluri, tai jos käytät ohuempaa lankaa, saat hienostuneemman kaulurin. Käytetty pintaneulos takaa lämmön ja malli sopii hyvin esimerkiksi yksittäiselle sukkalankavyyhdille, sillä tähän on helppo saada kulutettua koko vyyhti ilman hankalaa pikkujämää.

Langan lahjoitti Louhittaren Luola.

Lanka ja langan menekki

Louhittaren Luolan Ilmarinen (100 % BFL-villaa; 100 g / 310 m), 100 g värissä Munakoiso

Neuletiheys

22 silmukkaa ja 24 kerrosta patenttineulosta = 10 cm

Puikot

3 mm tai käsialan ja käytettävän langan mukaan

Koko

Pituus 93 cm

Ohje

Tässä ohjeessa on käytetty pintaneuleena patenttineulosta, joka saattaa vaikuttaa ensin hankalalta, mutta jonka neulomiseen tulee kyllä muutaman kerroksen jälkeen rytmi. Alkuun neulomista voi helpottaa, jos merkitset niin sanotun oikean puolen kerrosmerkillä. Kaulurin pituutta tai leveyttä on helppo muuttaa luomalla vähemmän tai enemmän silmukoita tai tekemällä siitä lyhyempi tai pidempi.

Luo 51 silmukkaa käyttäen virkkausaloitusta. Neulo yksi kerros oikein ja aloita sitten patenttineule.

Kerros 1: * Neulo 1 o, työnnä puikko seuraavan silmukan alla olevan (edellisen kerroksen) silmukan läpi niin kuin neuloisit ja neulo se. Pudota molemmat silmukat puikolta. Ylempää silmukkaa ei siis neulota lainkaan.* Toista *-* kerroksen loppuun.
Kerros 2: *Neulo edellisen kerroksen silmukka kuten kerroksella 1, neulo 1 o.* Toista *-* kerroksen loppuun.

Toista näitä kerroksia, kunnes kauluri on saavuttanut haluamasi mitan. Ohjeen mallikauluri on kaikkiaan 93 senttiä pitkä. Pura sitten virkkausaloitus ja silmukoi päät yhteen.

Viimeistely

Itse tein kauluristani möbiuksen eli kieputin kaulurin yhdistämisvaiheessa mutkalle, jotta sen pukeminen on mukavampaa ja kauluri asettuu kaulalle paremmin. Viimeistele valmis kauluri kastelemalla se ja asettele vaakatasoon kuivumaan. Ota kuivunut kauluri käyttöön ja iloitse kauniista neuleestasi!

Vinkkejä

Mikäli käytät paksumpaa lankaa, huomioi se luotavassa silmukkamäärässä. Koska Kapeet aloitetaan virkkausaloituksella, saattaa aluksi olla vaikea hahmottaa, miten leveä kaulurista on oikeasti tulossa. Huomioon kannattaa ottaa myös, että patenttineulos venyy sekä pituus- että leveyssuuntaan. Jos käytät paksumpaa lankaa kuin ohjeessa käytetty, luultavasti pienempi silmukkamäärä riittää, kun taas vastaavasti ohuemmalle langalle saatat tarvita lisää silmukoita. Suosittelen käytettäväksi vähintään 0,5 mm isompia puikkoja kuin mitä käyttäisit kyseisellä langalla sileään neulokseen, jotta saat kauniin ilmavan mutta silti tiiviin pintaneuloksen.

Itse koin helpommaksi neuloa kerroksen 2 viimeinen silmukka oikein, koska en saanut sitä neulottua nätisti patenttineuleena.

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Ulla 01/13 - Ohjeet

Taina Anttila:
Loitsu

Taija Elo:
Kapeet-kauluri

Taija Elo:
Mitensattuu

Suvi Heikkilä:
Tekla

Tintti Hohti:
Omia polkuja

Tintti Hohti:
Ruusa

Emma Karvonen:
Kuusenkäpy

Reeta Korhonen:
Ruutupipo

Meri Markus:
Mossukka

Mari Morko:
Tuohisydän

Kristel Nyberg:
Muhkean pohkeen polvisukat

Hanna Piipari:
Jätkän takki

Salma Pohjola:
Nuppu

Mari Skyttä-Koskinen:
Prahan lehdet

Seija Puusaari:
Raitapolvarit

Eeva Saviranta:
Rusetti

Eeva Saviranta:
Raika

TiiQ:
Xeranthemum

Inka Vilén:
Keinulauta

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.