ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Silmäpakohihat

 

Aargh! Hihassani on silmäpako! Ei se mitään, niin pitääkin.
Jos lempparitoppisi heikkous on liian tehokas lämmönsiirtyminen käsivarsilla, neulo käsivarsien peitoksi hihat. Yksinkertaisella mallilla saat kauniit yksilölliset hihat neulomalla sattumanvaraisiin kohtiin silmäpakoja ...Ai nii ja jos joku hihoja neuloessasi kysyy, ”mihin noi hihat tulee?”, voit näyttää kummastuneelta ja sanoa ”käteen”.

Lanka ja langan menekki

Novita Tennesee (100% merseroitu puuvilla, 100 g = n. 214 m), 200 g, musta (099)

Neuletiheys

22 s ja 29 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan
Virkkuukoukku, 3,5 mm

Koko

Hihan koko pituus 60 cm, pituus ranteeseen 50 cm, ympärysmitta yläreunassa 28 cm, ympärysmitta ranteessa 15 cm
Ympärysmitat vähän venytettyä joustinta.

Ohje

Ohje on kirjoitettu oikeakätiselle neulojalle. Kerroksen vaihtumiskohta on kämmenen ulkosyrjällä

Vasen

Luo 64 s ja jaa silmukat neljälle puikolle (4 x 16 s). Neulo suljettuna neuleena 2o‑2n ‑joustinneuletta 20 krs (n. 7 cm). Neulo *6 oikein – 2 nurin* ja toista *_* vielä 4 kertaa (olet kolmannan puikon keskellä). Neulo nyt 14 oikein, 2 nurin ja vielä kerran 6 oikein, 2 nurin (toivoakseni olet nyt olet 4. ja 1. puikon välissä). 3. puikon keskeltä 4. puikon keskivaiheille muodostuu (alussa 14 s leveä) ns. kuviokaitale. Neuleen edetessä tee kuviokaitaleeseen sinnetänne silmäpakoja alla olevan ohjeen mukaan. Neulo jatkossa muualla oikea silmukka oikein ja nurja nurin.
Kun hihan pituus on 24 cm ja olet 1. puikon alussa, neulo 4 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin, 4 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin. Neulo 2. ja 4. puikko samoin ja 3. puikko muuten samoin, paitsi 2 viimeistä silmukkaa oikein (työhön jää 56 s). Tee samanlaiset kavennukset oikein neulottujen pystyraitojen reunassa ja kuviokaitaleen keskivaiheilla vielä kun hihan pituus on 31 cm ja 34 cm.
Jatka jäljelle jääneillä 40 silmukalla vielä 20 cm. Jätä sitten 7 silmukan levyinen reikä peukalolle 2. puikon loppuun. Neulo vielä 1,5 cm 3 oikein, 2 nurin, paitsi kuviokaitaleessa 8 oikein. Neulo sitten 1 oikein, 1 nurin, 1 oikein, 2 nurin -joustinta 8 krs ja päättele silmukat.

Oikea

Neulo kuten vasen, mutta tee kuviokaitale 1. puikon keskeltä 2. puikon keskelle ja kavennukset aina oikein neulotun pystyraidan etureunaan neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen.
Tässä vaiheessa oikean kätesi peukalon sijainti ei varmaankaan ole kämmenkeskeinen, jotan reikä peukaloa varten on syytä tehdä 3. puikon alkuun.

Silmäpako

Kavenna 1 s valitsemallasi tavalla ja ota langankierto puikolle. Seuraavilla kerroksilla neulo langankierto normaalisti oikein. Kun olet neulonut riittävän määrän kerroksia ja olet kohdassa, jossa langankiertoon neulottu silmukka on ensimmäisenä vasemmalla puikolla, pudota silmukka vasemmalta puikolta (ole tarkkana, ettet pudota väärää silmukkaa, jottei silmukka purkaudu alkuun asti). Ota langan kierto puikolle pudotetun silmukan tilalle ja neulo se jatkossa normaalisti oikein. Voit tehdä silmäpakoja myös muutaman silmukan levyisinä. Kannaattaa kuitenkin muistaa, että silmäpako on jonkin verran leveämpi kuin normaali silmukka.

Viimeistely

Virkkaa peukaloreiän ympäri 16 kiinteää silmukkaa. Päätele langan päät. Venytä silmäpakoja ja kiristä silmäpaon viereisiä silmukoita tarvittaessa. Hihan yläreunaan voit pujottaa kapean kuminauhan, jos reuna tuntuu löysältä.

Vinkkejä

Epäsäännöllisten silmäpakojen sijaan voit neulon hihan kuviokaitaleeseen tiheyteen sopivan pitsi- tai pintaneuleen. Voit koristella kuviokaitaleen viimeistelyvaiheessa myös vaikka värikkäällä kirjailulla, helmillä tai paljeteilla käyttötarkoituksen mukaan.

 

Ohje ja kuvat:
Mirja

Lisää Mirjasta

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.