ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Esmeralda

 


Idea tähän huiviin syntyi, kun posti toi elämäni ensimmäiset Noro-kerät. En halunnut raidallista neuletta, ja päätin kokeilla miten konttineule toimisi raitavärjätyssä langassa. Tässä huiviin sovelletussa konttineulevariaatiossa ei ole nurjaa puolta, vaan toisin kuin konttineuleen perusohjeessa, jokainen ruuturivi aloitetaan oikealla kerroksella. Näin joka toisesta ruuturivistä tulee oikea ja joka toisesta nurja, ja huivi on suunnilleen saman näköinen molemmin puolin.

Langan sävyt sekä tilkkutäkiltä näyttävä kuvio toivat mieleen tarinoiden värikkään mustalaisleirin. Niinpä huivi sai nimekseen Esmeralda, esikuvanaan Victor Hugon Notre Damen kellonsoittajan kaunis mustalaistyttö.

Lanka ja langan menekki

Noro Silk Garden 217, 300 g.

Neuletiheys

Noin 16 s ja 26 krs sileää neuletta = 10 cm
Yhden konttineuleruudun koko ennen pingotusta noin 6x8 cm.

Puikot

4,5 mm tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku hapsujen tekemistä varten.

Koko

Noin 163*32 cm pingotuksen jälkeen, pituus mitattu ilman hapsuja.

 

Ohje

Aloituskolmiot

Luo 40 silmukkaa. Neulo aloituskolmiot seuraavasti: Neulo 2 oikein ja käännä työ. Neulo 2 nurin, käännä työ. Neulo 3 oikein ja käännä työ. Neulo 3 nurin ja käännä työ. Toista niin, että lisäät jokaisella oikealla kerroksella yhden silmukan, kunnes oikealla puikolla on 10 s. Älä käännä työtä, vaan jätä silmukat odottamaan ja neulo seuraava kolmio kuten edellä. Aloitusriville tulee yhteensä 4 kolmiota.

Ensimmäinen ruuturivi

Parittomat ruuturivit alkavat kolmiolla: Neulo 2 o, käännä työ, 2 n, käännä. Neulo ensimmäinen silmukka etu- ja takareunasta oikein. Nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo odottamassa olevasta aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ, neulo 3 nurin. Neulo seuraavalla kerroksella jälleen ensimmäinen s etu- ja takareunasta oikein, neulo 1 s, nosta 1 s neulomatta, neulo aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ, neulo 4 nurin. Toista näin lisäten jokaisella oikealla kerroksella 1 s, kunnes aloituskolmion reunan silmukat loppuvat, puikolla on 10 s ja viimeisin neulomasi kerros on oikea. Jätä nämä silmukat odottamaan.

Rivin muut ruudut neulotaan seuraavasti: Poimi vasemmalle puikolle allaolevan ruudun reunasta 10 s ja neulo silmukat oikein. Käännä työ ja neulo 10 nurin. Neulo 9 s oikein, nosta 1 s neulomatta, neulo odottamassa olevasta aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ ja neulo 10 s nurin. Toista näitä kerroksia, kunnes silmukat loppuvat aloitusrivin kolmion reunasta ja olet viimeksi neulonut oikean kerroksen.

Ruuturivin viimeinen ruutu on taas kolmion muotoinen. Poimi viimeisen aloitusrivin ruudun ulkoreunasta 10 s ja neulo silmukat oikein. Käännä työ. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja 8 s nurin, käännä. Neulo 9 oikein, käännä. Neulo 2 n yhteen ja 7 nurin, käännä. Jatka näin kaventaen jokaisella nurjalla kerroksella, kunnes jäljellä on vain 1 s.

Toinen ruuturivi

Poimi edellisen kerroksen lopetusruudun reunasta 9 s sekä lopulta edelliseltä kerrokselta jäänyt silmukka, yhdeensä 10 s, ja neulo silmukat oikein. Käännä työ ja neulo silmukat nurin. Seuraavalla kerroksella neulo 9 oikein ja neulo seuraava silmukka yhteen allaolevan ruudun ensimmäisen odottamassa olevan silmukan kanssa. Käännä työ ja neulo silmukat jälleen nurin. Jatka ruutua näin ja neulo aina oikealla viimeinen silmukka yhteen allaolevan ruuturivin odottamassa olevan silmukan kanssa, kunnes odottavat silmukat loppuvat. Jätä ruudun 10 s odottamaan. Aloita seuraava ruutu poimimalla 10 s allaolevan ruudun reunasta ja neulo kuten edellä.

Toista ensimmäistä ja toista ruuturiviä, kunnes lankaa on jäljellä enää yhteen ruuturiviin, ja olet viimeksi neulonut ensimmäisen ruuturivin.

Lopetusruuturivi

Poimi allaolevan ruudun reunasta vasemmalle puikolle 9 s ja nosta ensimmäisen ruuturivin lopetuskolmion 1 s näiden jatkoksi. Neulo silmukat oikein. Käännä työ, neulo 10 s nurin. Käännä työ. Neulo 2 s oikein yhteen, neulo 7 s, nosta viimeinen s neulomatta, neulo alla olevan ruudun odottavista silmukoista 1 s, vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ ja neulo 9 s nurin. Jatka kavennuksia oikeilla kerroksilla, kunnes oikealla puikolla on kaksi oikeaa silmukkaa. Käännä, neulo 2 nurin, käännä, neulo 1 oikein, nosta viimeinen s neulomatta, neulo alla olevasta ruudusta 1 s, vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä, neulo 2 nurin, käännä ja neulo 3 oikein yhteen. Puikolle jää 1 s. Poimi allaolevan ruudun reunasta 9 s ja nosta jäljelle jäänyt silmukka näiden jatkoksi. Neulo seuraava lopetuskolmio kuten edellä.

Viimeistely

Jos haluat huiviin hapsut, kannattaa lanka niihin varata heti alkuun, jolloin kaiken jäljelle jääneen langan voi käyttää huivin neulomiseen. Kuvan huivissa on paksut, nelinkertaisella langalla tehdyt hapsut, jotka on mitattu tasamittaisiksi kiertämällä lankaa keskikokoisen kovakantisen kirjan lyhyen sivun ympärille. Näin mittaamalla hapsulankojen mitaksi tuli noin 30 cm ja hapsujen pituudeksi hieman alle 15 cm. Omassa huivissani hapsut ovat noin 2,5 cm:n välein, ja niihin kului noin puoli kerää lankaa. Taita haluttu määrä hapsulankoja kaksin kerroin, koukkaa lankojen keskikohta virkkuukoukulla työn reunan läpi, vedä hapsun pää syntyneestä lenkistä ja kiristä.

Laita pesuvati puolilleen haaleaa vettä, upota huivi sinne ja painele varovasti kunnes työ on kastunut kunnolla. Purista ylimääräistä vettä pois, älä väännä. Nosta huivi isolle pyyhkeelle, kääri pyyhe rullalle ja painele vielä lisää kosteutta pois. Levitä kostea kappale toiselle, kuivalle pyyhkeelle esimerkiksi saunan lauteille ja anna kuivua.

Käytetty lanka "rentoutuu" huomattavasti kostuttaessa, eli huivi kasvaa kokoa reilusti kun sen kastelee läpikotaisin ja levittää sitten mahdollisimman suureksi kuivumaan. Lanka myös pehmenee jälkikäsittelystä jonkin verran.

 

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.