ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Tähkä-pusero

 


Konttineulesomisteinen lapsen pusero on saanut nimensä viljantähkää muistuttavasta pitsineulekuviosta. Käytetty merinovillalanka on pehmeää ja ohkaisuudestaan huolimatta lämmintä. Jos haluat kesäisemmän puseron, kokeile ohutta puuvillalankaa.

Lanka ja langan menekki

Sandnes Lanett, 150 – 150 – 200 g, vihreä (9544)

Puuvillalangoilla suunnilleen vastaavan tiheyden voi saada esimerkiksi Sandnes Mandarin Petitillä tai Novitan Kotiväellä.

Neuletiheys

Noin 24 s ja 37 krs sileää neuletta ennen pingotusta = 10 cm.

Puikot

2,5 mm tai käsialan mukaan.

Konttineuleraidasta tulee selvästi muuta neuletta leveämpi. Jos haluat, käytä konttineuleosuuksiin 0,5-1 mm ohuempia puikkoja.

Muut tarvikkeet

Puikkoihin sopiva virkkuukoukku käsialan mukaan.

Kolme pientä nappia.

Koko

Lapselle, noin 50/60 – 70/80 – 90 cm

Puseron leveys noin 26 – 30 – 38 cm
Puseron pituus noin 30 – 34 – 40 cm
Hihan sisäpituus noin 14 – 17 – 22 cm

Konttineulemallikerta on jaollinen yhdeksällä, eli puseroa voi helposti suurentaa lisäämällä esimerkiksi 9 tai 18 s. Jokainen uusi konttineuleruutu lisää puseron helman leveyttä 3-4 cm.

Mallineule

Pitsikuvio, ks. kaavio

Ohje

Konttineuleraita

Aloitusruuturivi: Neulo 2 s nurin, käännä työ. Neulo 2 oikein, käännä. Neulo 3 nurin, käännä, 3 oikein, käännä. Jatka näin lisäten jokaisella nurjalla kerroksella yksi silmukka, kunnes olet neulonut sen kerroksen, jolla ensimmäiseen kolmioon tulee 9 s. Älä käännä työtä. Jätä ensimmäisen kolmion silmukat odottamaan ja neulo seuraavat kolmiot samoin.

Toinen ruuturivi: Työn reunaan tulee reunakolmio, johon ei neulota pitsikuviota. Neulo 2 o, käännä työ, 2 n, käännä. Neulo ensimmäinen silmukka etu- ja takareunasta oikein. Nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo odottamassa olevasta aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ, neulo 3 nurin. Neulo seuraavalla kerroksella 1. s etu- ja takareunasta oikein, neulo 1 s, nosta 1 s neulomatta, neulo aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ, neulo 4 nurin. Toista, kunnes aloituskolmion reunan silmukat loppuvat ja puikolla on 9 s ja viimeisin neulomasi kerros on oikea. Jätä nämä silmukat odottamaan.

Toisen ruuturivin muut ruudut neulotaan seuraavasti: Poimi vasemmalle puikolle allaolevan ruudun reunasta 9 s ja neulo silmukat oikein. Käännä työ ja neulo 9 nurin. Mikäli kerroksen alle näyttää jäävän reikiä, neulo silmukat kiertäen. Neulo 8 s oikein, nosta 1 s neulomatta, neulo odottamassa olevasta aloitusrivin kolmiosta 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ ja neulo 9 s nurin. Käännä työ ja aloita tällä kerroksella pitsikuvio ruutupiirroksen mukaan. Jatka sileää, kunnes silmukat loppuvat aloitusrivin kolmion reunasta ja olet viimeksi neulonut oikean kerroksen.

Toisen ruuturivin viimeinen ruutu on taas kolmion muotoinen, eikä siihen neulota pitsineuletta. Poimi viimeisen aloitusrivin ruudun ulkoreunasta 9 s ja neulo silmukat oikein. Käännä työ. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja 7 s nurin, käännä. Neulo 8 oikein, käännä. Neulo 2 n yhteen ja 6 nurin, käännä. Jatka näin, kunnes jäljellä on vain 1 s.

Kolmas ruuturivi:

Kolmannen ruuturivin reunoissa ei ole kolmioita, vaan koko rivi koostuu ruuduista joihin kaikkiin neulotaan pitsikuviota. Poimi edellisen kerroksen lopetusruudun reunasta 8 s sekä lopulta edelliseltä kerrokselta jäänyt silmukka, yhdeensä 9 s, ja neulo silmukat nurin. Käännä työ ja neulo silmukat oikein. Seuraavalla kerroksella neulo 8 nurin ja neulo seuraava silmukka nurin yhteen allaolevan ruudun ensimmäisen odottamassa olevan silmukan kanssa. Käännä työ ja aloita pitsineule ruutupiirroksen mukaan. Neulo aina nurjalla viimeinen silmukka yhteen allaolevan ruuturivin odottamassa olevan silmukan kanssa, kunnes odottavat silmukat loppuvat. Jätä 9 s odottamaan. Aloita seuraava ruutu poimimalla taas 9 s allaolevan ruudun reunasta ja neulo kuten edellinen ruutu.

Neljäs ruuturivi: Neulo samoin kuin toinen ruuturivi.

Lopetusruuturivi: Poimi allaolevan ruudun reunasta vasemmalle puikolle 8 s ja nosta neljännen ruuturivin lopetuskolmion 1 s näiden jatkoksi. Neulo silmukat nurin. Käännä työ, neulo 8 s oikein, jätä 1 s odottamaan vasemmalle puikolle, käännä työ. Nosta seuraava s neulomatta, neulo 6 s nurin. Neulo kolmion viimeinen s nurin yhteen allaolevan ruuturivin odottamassa olevan silmukan kanssa, käännä. Neulo 7 s oikein, vasemmalla puikolla on nyt työn yläreunassa odottamassa 2 s. Käännä työ. Jatka kolmiota tällä tavoin neuloen aina nurjalla viimeinen silmukka yhteen allaolevan ruudun odottavan silmukan kanssa ja jättäen oikealla aina yksi silmukka lisää odottamaan. Kun odottavassa ruudussa on jäljellä 2 s ja tekeillä olevassa kolmiossa 1 s, neulo nämä 3 s nurin yhteen. Poimi seuraavan ruudun reunasta 9 s ja neulo silmukat nurin. Neulo kaikki lopetuskerroksen kolmiot yllä kuvatulla tavalla. Kerroksen lopussa puikolla on jäljellä yhtä monta silmukkaa kuin aloituskerroksella oli.

Takakappale

Luo 63 – 72 – 90 s. Neulo konttineuleraita ohjeen mukaan. Neulo konttineuleen jälkeisen kerroksen silmukat kiertäen oikein. Jatka sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 19 – 22 – 26 cm. Päätä molemmissa reunoissa kädentietä varten 5 – 7 – 9 s -> kappaleessa on jäljellä 53 – 58 – 72 s. Kun kädentien korkeus on 10 – 11 – 13 cm, päätä kaula-aukkoa varten keskimmäiset 17 – 18 – 24 s. Neulo olat erikseen. Päätä kaula-aukon reunassa vielä molemmilla puolilla 1*2 s. Päätä olan silmukat kerralla, kun kappaleen korkeus on 30 – 34 – 40 cm.

Etukappale

Neulo kuten takakappale, kunnes kädentien korkeus on 8 – 9 – 11 cm. Päätä kaula-aukkoa varten keskimmäiset 13 – 14 – 20 s. Neulo olat erikseen. Päätä kaula-aukon reunassa vielä molemmilla puolilla 1*3, 1*2 ja 1*1 s. Päätä olan silmukat kerralla, kun kappale on samankorkuinen kuin takakappale.

Hihat

Luo 53 – 55 – 57 s ja neulo helmineuletta: Neulo *1 o, 1 n*, toista * - *. Seuraavilla kerroksilla neulo aina oikeat silmukat nurin ja nurjat oikein. Kun helmineuleen korkeus on noin 2 cm, jatka sileää neuletta. Kun hihan pituus on 7 – 11 – 13 cm, aloita lisäykset. Lisää molemmissa reunoissa 1 s joka 6 krs 4 – 5 – 7 kertaa.

Kun hihan leveys on 61 – 65 – 71 s, jatka vielä sileää neuletta ilman lisäyksiä kunnes hihan koko pituus on 16 – 21 – 26 cm. Päätä silmukat löysästi.

Viimeistely

Kostuta kappaleet ja levitä ne mittoihinsa kuivumaan. Mallikuvien pusero on muotoiltu tässä vaiheessa hieman a-linjaiseksi.

Ompele toinen olkasauma. Poimi kaulusta varten noin 1 s jokaista kaula-aukkoa pääteltyä silmukkaa kohti ja neulo helmineuletta noin 2 cm. Päätä silmukat löysästi. Virkkaa ompelemattomaan olkasaumaan olan etuosaan 1 krs kiinteitä silmukoita ja takaosaan kiinteitä silmukoita sekä tasavälein kolme ketjusilmukkalenkkiä napinläviksi.

Kiinnitä hihat. Ompele hiha- ja sivusaumat. Päätä langanpäät.

Kaavio

 

 

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.