ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Isabella-sormikkaat ja -lapaset

 


Nämä ylellisestä alpakasta neulotut käsineet ovat ohkaisuudestaan huolimatta lämpimät ja materiaalista johtuen hyvin pehmeät. Isabella-nimen asusteet saivat naisellisen ulkonäkönsä vuoksi.

Lanka ja langan menekki

Drops Alpaca, pääväriä 100 g. Korostusväriä noin puoli kerää. Kuvissa on käytetty sormikkaissa sävyjä 7895 (tummanvihreä) ja 7300 (vaaleanvihreä) ja lapasissa sävyjä 0100 (luonnonvalkoinen) ja 7139 (siniharmaa).

Neuletiheys

Noin 29 s ja 38 krs = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 2,5 mm tai käsialan mukaan.

Samankokoinen pyöröpuikko tai toiset sukkapuikot silmukanpidikkeeksi. Jos suuren silmukkamäärän käsitteleminen sukkapuikoilla tuntuu vaikealta, voi työn myös aloittaa pyöröpuikoilla

Koko

Naisen M/L, kämmenen ympärys noin 18-20 cm.

Ohje

Sormikas ja lapanen neulotaan aluksi samoin, joten ranteen ja peukalokiilan sekä peukalon ohjeet ovat samat molemmille käsineversioille. Lapasen kärkeen sekä sormikkaan sormiosaan on erilliset ohjeet.

Ranne

Luo päävärillä 96 s ja yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo 4 krs ainaoikeinneuletta (pyöröneuleessa 1. ja 3. krs oikein ja 2. ja 4. krs nurin) ja jatka sitten sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 3,5-4 cm. Neulo seuraavalla kerroksella *2 o yhteen*, toista *-*. Jokaiselle puikolle jää 12 s. Neulo 1 o - 1 n -joustinta 2 cm ja siirrä silmukat pyöröpuikolle odottamaan.

Luo korostusvärillä 96 s ja neulo kuten ensimmäistä röyhelöä kunnes ole kaventanut työn 48 silmukkaan. Seuraavalla kerroksella yhdistä kappaleet. Aseta työssä oleva puikko sekä silmukanpidikepuikko vierekkäin niin, että päävärillä oleva kappale jää taakse, eli uuden röyhelön alle. Yhdistä kappaleet 1 o - 1 n -joustinta neuloen. Kappaleiden yhteen neulomisen periaate on samankaltainen kuin kolmen puikon päättelyssä, eli varsinaisen puikon ja silmukanpidikepuikon silmukat neulotaan yhteen. Vedä siis aina lanka sekä päävärisen että korostusvärisen röyhelön silmukan läpi käsitellen näitä kuin yhtä silmukkaa. Älä kuitenkaan päätä silmukoita.

Kun olet yhdistänyt kappaleet, jatka joustinneuletta päävärillä 2 cm ja siirrä silmukat jälleen pyöröpuikolle odottamaan.

Luo päävärillä 96 s ja neulo vielä yksi röyhelö. Yhdistä kavennuksen jälkeen ranneosaan samoin kuin yllä.

Jatka joustinneuletta vielä 2 cm tai kunnes ranne on halutun mittainen. Neulo vielä 5 krs sileää neuletta ja aloita sitten peukalokiila.

Peukalokiila vasempaan käsineeseen

Neulo sileää, kunnes 1. puikolla on jäljellä 4 silmukkaa. Lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen, neulo 3, lisää taas 1 s ja neulo kerros loppuun. Neulo 2 kerrosta sileää ja tee seuraavalla kerroksella peukalokiilan lisäykset, tällä kertaa siten, että lisäysten väliin jää 5 s. Jatka neuloen aina kaksi välikerrosta ennen seuraavaa lisäyskerrosta, kunnes peukalokiilassa on lisätyt silmukat mukaan lukien 15 s. Neulo vielä 3 krs sileää ja ota sitten peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan.

Peukalokiila oikeaan käsineeseen

Peukalokiila neulotaan, kuten vasemmassa kämmenessä, mutta sijoitetaan käsineen toiseen laitaan: Neulo sileää, kunnes olet neulonut 4. puikolta yhden silmukan. Lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen, neulo 3, lisää taas 1 s ja neulo kerros loppuun. Jatka peukalokiilaa ylläolevien ohjeiden mukaan, ja neulo myös kämmen kuten vasemmassa käsineessä.

Lapasen kärki

Luo peukalokiilan silmukoiden tilalle 3 s ja jatka sileää neuletta, kunnes lapanen on noin 3 cm haluttua valmista mittaa lyhyempi. Neulo kavennukset aina yhden silmukan päässä puikon päästä seuraavasti: Neulo kunnes 1. puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 s takareunoista oikein yhteen ja 1 s oikein. Neulo 2. puikolta 1 s, neulo 2 s oikein yhteen ja jatka oikeaa kunnes 3. puikolla on jäljellä 3 s. Neulo jälleen 2 s takareunoista oikein yhteen ja 1 s oikein. Neulo vielä 4. puikolta 1 s, neulo 2 s oikein yhteen ja jatka kerros loppuun.

Toista kärkikavennukset joka 2. krs kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 7 s, sitten joka krs kunnes silmukoita on jäljellä yhteensä 8. Katkaise lanka, vedä langan pää silmukoiden läpi ja kiristä lapasen kärki kiinni.

Kärki on samanlainen sekä vasemmassa että oikeassa lapasessa.

Vasen sormikas

Luo peukalokiilan silmukoiden tilalle 3 s ja jatka sileää neuletta, kunnes käsine ulottuu pikkusormen tyveen. Neulo ensiksi pikkurilli. Jätä muut silmukat sukkapuikoille tai apupuikolle odottamaan, ja jatka työtä 3. puikon kuudella viimeisellä ja 4. puikon kuudella ensimmäisellä silmukalla. Luo vielä pikkurillin ja nimettömän väliä varten puikkojen väliin 3 s, jaa silmukat puikoille ja neulo pikkurilli näillä 15 silmukalla. Aloita kavennukset kuin sormi yltää kynteen asti, tai kun sormi on noin 0,5-1 cm verran haluamaasi valmista sormea lyhyempi. Kavenna tasavälein kolmessa kohtaa neulomalla 2 oikein yhteen. Jatka kavennuksia joka kerroksella, kunnes jäljellä on 3 s. Katkaise lanka ja vedä langan pää silmukoiden läpi.

Poimi pikkurillin juuresta 3 s ja neulo näillä sekä kaikilla odottavilla silmukoilla 2 krs. Ota odottavista silmukoista nimettömän neulomista varten seuraavat 5 s kämmenpuolelta, pikkurillin juuren 3 s sekä 5 s kädenselän puolelta puikoille. Luo puikkojen väliin toiselle puolelle nimettömän ja keskisormen väliä varten 5 s, jaa silmukat puikoille ja neulo nimetön näillä 18 silmukalla sopivan mittaiseksi, ja tee kavennukset tasavälein samoin kuin pikkurillille.

Ota keskisormea varten odottavista silmukoista kädenselän puolelta taas 5 s, poimi 5 s nimettömän juuresta ja ota kämmenpuolella odottavista silmukoista 5 s. Luo puikkojen väliin vielä keski- ja etusormen väliä varten 3 s. Neulo keskisormi näillä 18 silmukalla sopivan mittaiseksi, ja tee kavennukset tasavälein samoin kuin yllä.

Ota etusormea varten työhön jäljelle jääneet 16 s ja poimi lisäksi keskisormen juuresta 3 s. Neulo etusormi näillä 19 silmukalla sopivan mittaiseksi, ja tee kavennukset tasavälein samoin kuin yllä, kunnes jäljellä on 4 s.

Oikea sormikas

Neulo kuten vasen sormikas, mutta peilikuvana: aloita pikkurilli 1. puikon kuudella viimeisellä ja 2. puikon kuudella ensimmäisellä silmukalla. Neulo sormet muuten vasemman sormikkaan ohjeen mukaan.

Peukalo

Peukalo neulotaan samoin sekä sormikkaisiin että lapasiin.

Ota peukalokiilan 15 s puikolle ja poimi kämmenestä peukaloaukon yläpuolelta vielä 6 s, yhteensä 21 s. Jaa silmukat tasan kolmelle puikolle, ja neulo kunnes peukalo on noin 1-1,5 cm haluttua valmista peukaloa lyhyempi. Tee kavennukset neulomalla joka puikon lopussa 2 s oikein, kunnes jäljellä on 3 s. Katkaise lanka ja vedä langan pää silmukoiden läpi.

Viimeistely

Päättele langanpäät.

Vinkki

Ainaoikeinneule kääntyy röyhelöissä nurin. Jos haluat suoremmat, pidemmät ja vähemmän jäykät röyhelöt, oikaise ainaoikeinneule, kostuta työ ja neulaa röyhelöt suoriksi tai silitä kappale varovasti harsokankaan läpi.

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.